Демократите са на едно място от победата за Сената след успех в Аризона Снимка: © Getty Images
  • Американските медии CNN и CBS прогнозират, че демократът Марк Кели ще спечели изборната битка в Аризона.
  • На Демократическата партия ѝ трябва само още едно място, за да запази контрола над Сената.
  • По-рано Републиканците си осигуриха мнозинство в Камарата на представителите

Демократическата партия на САЩ се доближи до запазването на контрола над Сената, след като по предварителни резултати кандидатът ѝ Марк Кели е сочен за победител в изборната битка в щата Аризона.

Кели е увеличил преднината си с около 15 хил. гласа (над 5%) спрямо неговия опонент - републиканеца Блейк Мастърс, съобщава CNN. По този начин резултатите от междинните избори показват 49 места за Демократите срещу 49 места за Републиканците в Сената. Бюлетините продължават да се броят, като тепърва предстои да стане ясен и окончателният вот в други два щата.

В Невада битката е изключително оспорвана, докато надпреварата в Джорджия ще бъде решена на втори тур през следващия месец. Ако Демократическата партия успее да спечели в едно от тези две места, те ще запазят контрола над горната камара на Конгреса. Това е така, тъй като при равен брой гласове думата ще има вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която очевидно ще гласува в подкрепа на демократите.

Битката за контрола над Камарата на представилите също не е приключила, поне не и официално - все още се преброяват гласовете от няколко окръга. Долната камара на Конгреса на САЩ обаче най-вероятно ще отиде при републиканците, които към момента имат осигурени 211 места срещу 199 за демократите. Ако т.нар. Стара партия успее да поеме контрола и над двете камари на законодателния орган, те биха могли да осуетят голяма част от програмата на президента Джо Байдън.

Победата на Марк Кели обаче показва, че това няма да е чак толкова лесно. Аризона по традиция е ключов фактор за крехкото мнозинство на демократите в Сената. През 2020 г. Байдън спечели с малко преднина щата, а Кели водеше в повечето публични проучвания на надпреварата.

В Аризона правата на абортите изиграха важна роля в предизборната кампания, особено след решението на Върховния съд за отмяна на решението "Роу срещу Уейд". По време на републиканските първични избори Мастърс зае по-консервативни позиции по тази тема, а след това се опита да смекчи позицията си в навечерието на изборите.

Кандидатът за сенатор на републиканците беше подкрепен и от 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, който използва част от политическото си влияние, за да издейства по-добри позиции за партията. Той подкрепи Мастърс по време на първичните партийни избори и дойде в щата, за да го подкрепи.

Няколко добри новини от междинните избори в САЩ

Сградата на Капитолия, Вашингтон Защо са важни за света изборите в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024