Демократите са на едно място от победата за Сената след успех в Аризона Снимка: © Getty Images
  • Американските медии CNN и CBS прогнозират, че демократът Марк Кели ще спечели изборната битка в Аризона.
  • На Демократическата партия ѝ трябва само още едно място, за да запази контрола над Сената.
  • По-рано Републиканците си осигуриха мнозинство в Камарата на представителите

Демократическата партия на САЩ се доближи до запазването на контрола над Сената, след като по предварителни резултати кандидатът ѝ Марк Кели е сочен за победител в изборната битка в щата Аризона.

Кели е увеличил преднината си с около 15 хил. гласа (над 5%) спрямо неговия опонент - републиканеца Блейк Мастърс, съобщава CNN. По този начин резултатите от междинните избори показват 49 места за Демократите срещу 49 места за Републиканците в Сената. Бюлетините продължават да се броят, като тепърва предстои да стане ясен и окончателният вот в други два щата.

В Невада битката е изключително оспорвана, докато надпреварата в Джорджия ще бъде решена на втори тур през следващия месец. Ако Демократическата партия успее да спечели в едно от тези две места, те ще запазят контрола над горната камара на Конгреса. Това е така, тъй като при равен брой гласове думата ще има вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която очевидно ще гласува в подкрепа на демократите.

Битката за контрола над Камарата на представилите също не е приключила, поне не и официално - все още се преброяват гласовете от няколко окръга. Долната камара на Конгреса на САЩ обаче най-вероятно ще отиде при републиканците, които към момента имат осигурени 211 места срещу 199 за демократите. Ако т.нар. Стара партия успее да поеме контрола и над двете камари на законодателния орган, те биха могли да осуетят голяма част от програмата на президента Джо Байдън.

Победата на Марк Кели обаче показва, че това няма да е чак толкова лесно. Аризона по традиция е ключов фактор за крехкото мнозинство на демократите в Сената. През 2020 г. Байдън спечели с малко преднина щата, а Кели водеше в повечето публични проучвания на надпреварата.

В Аризона правата на абортите изиграха важна роля в предизборната кампания, особено след решението на Върховния съд за отмяна на решението "Роу срещу Уейд". По време на републиканските първични избори Мастърс зае по-консервативни позиции по тази тема, а след това се опита да смекчи позицията си в навечерието на изборите.

Кандидатът за сенатор на републиканците беше подкрепен и от 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, който използва част от политическото си влияние, за да издейства по-добри позиции за партията. Той подкрепи Мастърс по време на първичните партийни избори и дойде в щата, за да го подкрепи.

Няколко добри новини от междинните избори в САЩ

Сградата на Капитолия, Вашингтон Защо са важни за света изборите в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024