Ден 1 на НС за 2024 г.: Комисиите ще обсъждат санирането, детската болница, протеста срещу БФС Снимка: © Народно събрание

Народното събрание ще поднови работата си в четвъртък, 11 януари, след новогодишната ваканция.

Парламентът ще проведе първото си пленарно заседание от 9 ч., а няколко комисии са планирали изслушвания на министри и професионалното ръководство на МВР.

На 11 януари изтича и крайният срок за номинации на конституционни съдии. ПП-ДБ вече официално предложиха бившия върховен съдия Борислав Белазелков, а се очаква ГЕРБ да издигнат Десислава Атанасова за позицията.

Ето по кои теми ще заседават те:

  • Временната комисия за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС ще изслушва главния секретар на МВР и директора на СДВР във връзка с охраната на събитието. Ръководителят на столичната полиция Любомир Николов вече обяви, че има четирима уволнени служители заради "уронване на престижа на МВР и прекомерна сила при задържането" на хора.
  • Комисията по здравеопазване ще гласува по проекта на Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и др. депутати за план за изграждане на Националната детска болница - казус, който остава без решение вече 4 години.
  • Комисиите по регионална политика и по енергетика ще изслушват двамата ресорни министри Андрей Цеков и Румен Радев заради проблемите с одобрените проекти за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Голяма част от общините останаха недоволни, защото техни предложения не бяха включени в бюджета на програмата за 1,1 млрд. лв.
  • Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда новия Законопроект за БНБ, който е част от стъпките за членството на България в еврозоната.
  • Комисията по културата и медиите ще приеме отчетите за дейността на БТА, вкл. финансовите ѝ отчети от 2020-2022 г.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024