Директорът на СДВР обяви уволнения за "така нареченото полицейско насилие" на протеста срещу БФС

„Първоначалната вътрешна проверка приключи. Установихме четири лица, пряко замесени в така нареченото от вас полицейско насилие". Въпросните униформени са дисциплинарно уволнени - "за уронване на престижа и използване на прекомерна сила при задържане на лице“. Това каза тази сутрин в ефира на NOVA директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

„Така нареченото полицейски насилие“ се случи по време на безпрецедентната демонстрация срещу ръководството на БФС на 16 ноември миналата година. Непосредствено след края на протеста в социалните медии започнаха да се разпространяват видеа, които показват множество случаи на полицейско насилие и превишаване на правата от органите на реда.

Един от най-скандалните случаи беше този на 19-годишно момиче – пребита и удряна с палки от страна на полицейските служители. Според свидетелските показания на младата жена ритниците са били последвани от грозна психическа атака и още повече заплахи в ареста - без да последва нито разпит, нито друго процесуално действие.

От думите на Николов става ясно, че други девет служители са наказани с „тежко дисциплинарно наказание“ – порицание за срок от една година. Сред тях има и полицейски ръководители, които „най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на СДВР“.

По време на протестите срещу БФС видимо имаше десетки полицейски служители, които, в разрез с правилата на МВР, са били без идентификационни номера на видими места. Съгласно правилата за работа служителите трябва да носят подобни видими номера, включително и когато са със специално оборудване като бронежилетки, тактически елеци и противоударни жилетки.

Според Николов санкционираните служители са всички, позволили си да извършат полицейски произвол на протеста, като се позова на кадри от видеонаблюдението в столицата, както и от кадри на камери, носени от част от служителите.

„Говорих поотделно с всеки един от тях. В един момент са прегоряли, подвели са се от емоцията на хората срещу тях, от бурните действия спрямо тях. В един момент са отключили някаква агресия, която тепърва ще изследваме“, така директорът коментира поведението на полицаи в деня на демонстрациите.

Обяснението на Николов защо униформените не са носили боди камери като част от оборудването си е, че устройствата са лесно чуплива вещ.

„Не е имало поставени боди камери на протеста, защото е преценено, че тези камери, които се закрепват по-скоро за ревера на служителя, ще станат лесна чупеща се вещ при стълкновение с тълпа и установяваме страхотна липса на боди камери, след като сме влезли в такъв конфликт с протестиращи“, каза той. И добави, че все пак "носенето им става задължително за всеки служител на улицата".

Всъщност боди камерите са важни именно по време на толкова сериозни сблъсъци, с предпоставки за ескалация на напрежението.

Коментарите на директора на СДВР идват и на фона на други случаи за прекомерна употреба на сила от полицаи. В последния ден на миналата година в Стара Загора Пламен Пенев - бивш шампион по борба, почина по време на арест. Прокуратурата се намеси в случая, като данните към момента са, че смъртта е настъпила вследствие на задушаване при задържането на мъжа. Стигна се до искане на оставки на местни полицейски началници от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а разследването продължава.


Как се упражнява полицейско насилие: с палка, ритници и без идентификационни номера

Снимки от протеста в София срещу БФС Като по сценарий. Или ретроспекция на една кървава нощ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024