Вътрешният министър все пак поиска две оставки в Стара Загора след смъртта на Пламен Пенев Снимка: © Screenshot

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска освобождаването на двама ръководни служители на полицията в Стара Загора.

Това се случва шест дни след смъртта на 58-годишния Пламен Пенев, който почина след задушаване по време на арест в града. Според аутопсията мъжът е починал, защото е бил затиснат от петима полицаи, така че не е можел да си поеме въздух.

Експертизата на патоанатомите все още не е обявена официално, но информацията за заключенията на тримата съдебни лекари от Пловдив беше съобщена първо от "Сега“, а след това потвърдена от източници на БНТ и bTV.

Седмица след трагичния финал на полицейската гонка в навечерието на Нова Година, вътрешният министър е поискал оставките на заместник-директора на полицията в Стара Загора, който по време на инцидента е замествал директора на областната дирекция, и на местния началник на "Охранителна полиция".

Това става ясно от съобщение на МВР, след като спешно съвещание във ведомството събра директорите на областните дирекции на министерството в цялата страна.

Досега полицията в Стара Загора отричаше да е проявена агресия спрямо Пламен Пенев и се опитваше да оправдае включването на целия наличен състав в полицейското преследване.

Според директора на полицията в Стара Загора - ст. комисар Лазар Христов - в кадрите, които бяха излъчени от всички телевизии, няма категорични данни за употреба на сила от страна на полицаите, затова и те не са били временно отстранени от длъжност.

На записите имаме ли категорични данни, че те ритат? Дайте ми запис, ако имате такъв“, отговори на журналистически въпрос преди дни ст. комисар Христов.

След разкритията, че бившият републикански шампион е бил задушен при ареста, МВР призна, че са отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание, става ясно още от съобщението от петък след съвещанието.

След смъртта на 58-годишния мъж МВР вътрешният министър Калин Стоянов смята, че е "необходимо да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение".

Затова ведомството ще прави:

  • Анализ на цялата нормативна уредба, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващият контрол.
  • Ръководството на МВР ще оборудва полицейските автомобили с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.
  • Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, казват министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев, цитирани от пресцентъра на МВР.

Заради полицейско насилие от страна на МВР по време на протеста срещу БФС в края на миналата година беше поискана и оставката на Калин Стоянов, но той не я подаде и не беше освободен от поста.


Повтаря ли се случаят „Чората“: Хронология на полицейското преследване, завършило със смърт в Стара Загора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024