Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

"Радикална подмяна на приоритети" - така премиерът акад. Николай Денков определи предложението на ГЕРБ за сключване на коалиционно споразумение.

"Вместо да продължи с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове", заяви министър-председателят в началото на днешното заседание на правителството.

Във вторник Борисов обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи меморандума на ПП-ДБ, а вместо това ще изготви коалиционно споразумение за съвместно управление в следващите 3 години.

От думите му стана ясно още, че споразумението ще бъде готово в рамките на 10 дни и ако ПП-ДБ не се съгласят да го подпишат – „отиваме на избори“. Освен това от ГЕРБ щели да поискат нов преглед на министрите и състава на кабинета.

Според Борисов постовете в правителството трябва да се раздпределят „пропорционално спрямо електоралната тежест".

"Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите, така както са поставени и при условията, които договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", заяви премиерът.

По думите му, това управление е било създадено, за да "освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода".

"Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България", добави акад. Денков.

Той даде оценка на работата на правителствотото към момента, припомняйки приетите промени в Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, както и въведения механизъм за контрол върху действията на главния прокурор.

Ротационният министър-председател обаче подчерта, че има още недовършени задачи - предстоящият "избор на състава на антикорупционната комисия, на състава на ВСС и на ключови регулатори".

"Последните разкрития около Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Че вместо да се бори с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия", каза още премиерът

Във вторник вечер председателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков призова партиите първо да се разберат какво ще правят с регулаторите и службите.

"Тази държава, ако се управляваше само от министри, щяхме да сме процъфтели. Тази държава се управлява от служби, от регулатори, които са нереформирани, от Висш съдебен съвет, който като натиснеш "enter" и всички са в един глас. Това ние не искаме и нека не отвличаме темата с хитри ходове [като как] как да се разпределят министрите. Те са много по-малко важни от т.нар. перманентна власт", обясни Петков.

Той е категоричен, че ПП-ДБ ще спази обещанието си и на 6 март премиерът Николай Денков ще подаде своята оставка.

Крайният срок, за да се осъществи ротацията, е през април. Това е срокът, при който дори тя да се окаже неуспешна, ще има достатъчно време да се спазят процедурите и да се организират предсрочни избори 2 в 1 - заедно с европейския вот през юни.


Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

Кой управлява държавата? Да преброим "квотите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024