Депутатите правят втори опит да обсъдят ветото на президента върху Закона за енергетиката Снимка: © Булевард България

Депутатите ще обсъдят отново последните промени в Закона за енергетиката, на които президентът Румен Радев наложи вето. Промените включват пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

В парламента днес се очаква тема да бъде и дерогацията на "Лукойл" - с отварянето на закона ГЕРБ и ДПС настояват за механизъм за компенсации за цените на горивата от свръхпечалбите на рафинерията.

Парламентът прие поправките в енергийния закон в началото на октомври. Те гласят, че от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) спира да бъде "обществен доставчик" на ток. Премахват се и квотите за производители на електроенергия за регулирания пазар. Това значи, че доставчиците на ток за бита вече няма да имат задължение да купуват задължително електроенергия от различните производители - АЕЦ, въобновяеми източници, водноелектрически, въглищни централи - в определена пропорция, която се дава от Министерството на енергетиката, а ще могат да купуват на пазарен принцип.

Президентът обаче отказа да обнародва закона и му наложи вето, като твърди, че текстът "се е отдалечил от целите на социалната държава" и не е придружен с пълноценна оценка на въздействието.

Това ще е вторият опит на народните представители да обсъдят наложеното вето върху промените. В края на октомври по време на предизборната кампания, по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС беше свикано извънредно заседание, на което да бъде отхвърлено ветото. То обаче така и не се състоя поради липса на кворум.

Ветото на държавния глава обаче вече беше отхвърлено по-рано от комисията по енергетика в парламента. Очаква се управляващото мнозинство да направи същото.

В дневния ред на парламента в петък е предвиден и парламентарен контрол. На въпросите на депутати ще отговарят министърът на правосъдието Атанас Славов, регионалният министър Андрей Цеков, както и други представители на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024