Диана Ковачева и подуправителите на БНБ отпадат от списъка за избор на служебен премиер

Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман през следващата седмица и няма да участва в процедурата по избор на служебен премиер.

Подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров също дадоха да се разбере, че не искат да поемат функциите на служебен премиер, а предпочитат да останат на сегашната си позиция. И тримата подчертаха, че имат ангажименти в БНБ по присъединяването към еврозоната, а Чобанов и Миленков напомниха твърдата позиция на гуверньора Димитър Радев срещу нарушаването на принципа на независимост.

Така списъкът на потенциалните възможности за служебен премиер се скъси още повече.

Ковачева планира да се премести на нова позиция като български съдия в Съда в Страсбург и мандатът ѝ ще започне до няколко седмици.

"Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер. За съжаление аз не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка зам.-омбудсман, тъй като има процедура, която отнема време. Тя ще бъде погазена, ако аз просто така предложа някой. Поради тази причина, а и тъй като моята клетва наближава, аз смятам за редно в най-скоро време да си подам оставката, за да отворя пътя на парламента да избере нов омбудсман", каза Ковачева.

Процедурата за избор на омбудсман също отнема седмици, така че няма почти никаква вероятност нейният наследник да влезе в обсъжданията за нов служебен премиер заради липсата на време.

"Аз лично смятам, че и омбудсманът, и зам.-омбудсманът трябва да бъдат далеч от политиката. За другите не мога да коментирам", каза тя.

Петър Чобанов на свой ред направи препратка към вчерашната позиция на управителя на БНБ Димитър Радев, според когото нито той, нито заместниците му могат да влязат в изпълнителната власт и едновременно с това да запазят постовете си в банката.

"Аз винаги съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. Това, което правя като подуправител на БНБ, също е важно. Мисля, че заради еврозоната и по-нататъшното икономическо развитие, екипът в централната банка трябва да продължи да действа и да вървим напред. Разбира се, всеки трябва да се съобрази с крайното решение на президента", каза той.

Вторият подуправител на БНБ Радослав Миленков също се позова на позицията на Димитър Радев и посочи, че като член на надзорния съвет на Европейската централна банка: "Аз съм банкер, не политик".

Още преди срещите в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не посочва за служебен премиер нито председателя на Народното събрание Росен Желязков, нито председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Премиер по "домовата книга": Как НС създаде 10 нови проблема, за да реши един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024