Управителят на БНБ също отпада от кандидатите за служебен премиер Снимка: © Президентство

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев отпада от кандидатите, които Конституцията позволява да бъдат наначени за служебен премиер.

Този извод можем да направим от думите му след срещата с президента Румен Радев, където гуверньорът на централната банка е заявил позицията си, че не е добра идея да се банката да се въвлича в политическия процес.

Едната от причините е, че според него : "това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време".

Освен това, според него, има и редица правни пречки той или подуправители на БНБ да стават служебен премиери.

"Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че има колизия с европейското законодателство. Управителят на БНБ и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, включително в устава на Европейската централна банка (ЕЦБ). Те са много експлицитни в това отношение - че не могат да се съвместяват тези длъжности,“ каза още Димитър Радев и допълни, че е член на генералния съвет на Европейската централна банка.

„Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител,“ коментира Радев..

Веднага, след като „Има такъв народ“ върнаха третия мандат, президентът насрочи срещи с възможните служебни премиери, които последните промени в Конституцията позволяват.

Досега президентът проведе срещи с председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. И двамата предпочетоха да не говорят пред медиите за резултата от разговорите.

Малко по-рано Бойко Борисов призова изрично Румен Радев да не номинира Желязков и Главчев, за да не създава предпоставки за обвинения срещу ГЕРБ в манипулация на изборния процес.

Премиер по "домовата книга": Как НС създаде 10 нови проблема, за да реши един

Кой кой е от възможните служебни премиери?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024