Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите Снимка: © Facebook / Христо Даскалов

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов е уволнен от поста си три дни след изборите, в които той участва като кандидат.

Решението беше обявено от служебния зам.-министър на земеделието Крум Недялков с мотива, че Даскалов се е върнал на работа "в абсолютно нарушение на изборното законодателство" и продължава да изпълнява правомощията си на директор на агенцията.

"Министерството на земеделието не толерира подобен род действия и поведе ния", обяви той.

Даскалов беше кандидат за депутат от "Продължаваме промяната" от листата в Пловдив. Той все още не е обявен за избран народен представител. От МЗГ твърдят още, че директорът е пътувал на командировка в Италия "на разноски по проект към БАБХ", без да информира министъра.

Проф. Даскалов обвърза уволнението си с "връщане на старите корупционни схеми" в БАБХ от страна на служебния кабинет. Той беше един от основните участници в опита на държавата да си върне контрола върху ГКПП "Капитан Андреево" от частната лаборатория "Евролаб 2011", свързван а с хора като Рамзиг Чакърян и Таки.

Самият Даскалов сигнализира прокуратурата, че предшественикът му проф. Пламен Моллов му е предлагал подкуп, за да остави фирмата да продължава да проверява камионите с хранителни стоки, влизащи от Турция в България.

"На мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата", казва Христо Даскалов в публикация във Facebook.

"Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата.Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата", коментира още той.

Нито прокуратурата прояви интерес към случая, нито Върховният административен съд прие аргументите на БАБХ защо е нужно да се прекратят договорите за преотстъпване на фитосанитарния контрол на българо-турската граница.

Председателят на ОбС Свиленград от ГЕРБ се оказа адвокат на фирмата, "окупирала" ГКПП "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022