“Less is more. Имам семпли изисквания за живота - малки неща, но качествени, не държа на количество”, казва д-р Мария Тончева. Като вземете предвид сферата, от която идва - естетичната медицина - още по-силно ще оцените думите ѝ.

Специализирала във Великобритания, работила 14 години в САЩ, с практика в София и Лондон, д-р Мария Тончева много добре знае какво е живот на бързи обороти. Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас. Стремежът ѝ е не просто да крие щетите от времето, а да забави стареенето със собствените сили на организма.

Донася този подход от Щатите в България и го развива в последните години.

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Поканихме д-р Тончева в wearable предизвикателството на BoulevardBulgaria.bg u Yettel, в което тестваме най-добрите смарт часовници на ръцете на най-добрите експерти. Хора, за които един умен асистент „на ръката“ би бил наистина полезен. За нея избрахме естетиката на Huawei Watch GT 4 не само заради полезните му функции, но и заради посланието, което той носи - Fashion Forward. Здравата кожа е най-добрата основа за модерния външен вид.

Между модела с плетка миланезе и пиано верижка, д-р Тончева бързо избира втория. Той се вписва съвсем естествено в стила ѝ. Обикновено е елегантно облечена, допада ѝ монохромният стил.

Харесвам хора, които се обличат цветно, приятно ми е да ги виждам, но за себе си избирам монохромни цветове, като черно, бежаво и бяло”, казва д-р Тончева

Опитваме си да си представим как изглежда животът на човек, чиято професия предполага работа по график, пациент след пациент, 5-6 дни в седмицата.

“Сутрин ставам много рано - в 6 часа, пия кафе. Няма да кажа, че пия топла вода, въпреки че би било хубаво”, смее се тя.

После я завърта центрофугата на работата: “Нямам обедна почивка, нямам кафе пауза, всичко е в движение.”, разказва ни д-р Тончева.

Определя се като “работохолик от най-ранна детска възраст”. Казва, че има отношение към това, което прави, и иска да го прави перфектно.

Житейската ѝ философия е да не се разпилява сред много неща. “Концентрацията дава резултати”, добавя тя.

От престоя си в САЩ е научила да слуша тялото си - "прегарянето" не е просто термин.

Доктор Мария Тончева - регенеративна терапияКато професионалист д-р Тончева направи пълна „анамнеза“ на смарт часовника Huawei Watch GT 4. Разгледа детайлно всички функции и метрики, които устройството предоставя. От препоръката в колко да се събуждаме, през меренето на качеството на съня и на количеството вода до следенето на пулс и други жизнени показатели. От време на време разговорът ни се прекъсва от звъненето на часовника на китката ѝ. Технологиите дотолкова са се усъвършенствали, че хората отсреща не разбират, че не се говори от телефон, а от смарт часовник..

Преди да замине за САЩ д-р Тончева специализира в Англия, където казва, че е успяла да създаде доста контакти. Следва пътуването отвъд океана.

“По това време бях сред малкото българи, заминали с договор и с позиция. Не съм минавала през емигрантски живот в смисъла да се бориш за статут, отидох с конкурс и договор. Имах доста приличен начин на живот.”, връща се назад Мария Тончева.

Работи в Ню Джърси. Там получава точно онова, което е очаквала. Дори повече, в известен смисъл.

“Получавах дори повече, което по-късно разбрах, че е американският начин да мотивират хората. Дай на човека повече, отколкото очаква и той, ако е отговорен и може да оцени жеста, ти го връща многократно. Така се печели доверие и лоялност.”

Сега си дава сметка, че в Америка е формирала в голяма степен и всичко онова, което се нарича работна етика.

“Това ми беше първият сериозен дългогодишен работодател и всичките ми трудови навици са се култивирали там”, връща се тя назад.

“Аз съм безкрайно открита, това, което мисля го казвам, може би невинаги докрай, но това, което съм казала, е 100% истина. Това е типичното американско поведение. Затова и моето мото е “EARN TRUST EVERYDAY" (бел.ред. Доверието се печели всеки ден).

След 14 годни в САЩ решава да се върне в България.

huawei Watch 4 GTТук часовникът на китката ѝ е усетил, че сме се залисали в разговора и извибрира като ни напомни деликатно, че е време да станем от столовете и да се раздвижим за кратко. Моделът на Huawei Watch GT 4, който тестваме, беше представен през септември в Барселона и е първият нов дамски часовник на марката от над година. За световната му премиера в Испания бяха поканени олимпийският шампион Мо Фара и фитинес гуругото на Инстаграм Памела Райф. В онлайн магазина на Yettel мога да се намерят всички разновидности на дизайна като каишки и верижки. Както и да научите повече за функциите на устройството. Сред големите предимства на Huawei Watch GТ 4 е съвместимостта му и с iOS устройства, и с Android. Освен да получавате съобщения и обаждания, можете да откриете и доста интересни неща за себе си - като например качеството на съня ви или нивата на стрес.

Последното има пряка връзка с разказа на д-р Тончева за живота в Америка.

“В един момент прегорях, Работех по същия начин, но там ваканцията е 3 седмици годишно и тя е крайно недостатъчна да възстановиш и да си починеш. Като се имат предвид и полетите до България, просто не знаеш кога да използваш тези дни - за Коледа ли, за Нова година, за Великден. Просто не стига това време.”

През 2010 г. се Мария се прибира от САЩ. Без план за обратния полет.

“Когато си дойдох, бях една година в неплатена отпуска. На 10-ия месец реших, че не мога да се върна към абсолютно познатата обстановка. Имах нужда от промяна”.

От САЩ д-р Тончева носи със себе си концепцията за регенеративния подход към стареенето.

"Тъкмо беше започнал да навлиза и аз се запалих, защото видях, че не е камуфлажна техника. Не просто имаш бръчка - запълваш я, а лекуваш кожата, подобряваш нейното качество, тоест минимизираш ефекта на биологичното стареене чрез подобряване на качеството на тъканите. И това може да се направи във всеки един слой на кожата.”

В началото идеята ѝ е да работи само чрез обучения на други лекари. В един момент обаче разбира, че трябва да имам кабинет, защото на някои пациенти просто не може да откаже.

Паралелно с това е решава, че иска да стане представител и на френския дермокозметичен бранд Filorga.

Мария Тончева Filorga

“Когато в тази една година се чудех по какъв път да поема, се сетих, че някои брандове, които са доста популярни и с много сериозни научни доказателства за качество и ефективност, не са представени в България. И тъй като това щеше да е близо до това, което аз правя, но все пак малко по-различно и щях да избягам от рутината, реших да пробвам да стана представител на Filorga. Към онзи момент имаше три линии - козметика за домашна грижа и две професионални - за козметици и за лекари. Това напълно ми съвпадаше със спектъра.”

В професията си д-р Тончева казва че има два критерия, от които не отстъпва - безопасността е номер 1, другият е ефективност.

“Когато се инжектира нещо, то остава в кожата. Кожата е имуногенният орган, а не е само обвивка на тялото. А за мен безопасността е много важна. Проследявам клиничните изследвания, проверявам съобщения за странични ефекти и правя избор за продукт и процедура. Винаги предпочитам да имам най-висока степен на безопасност".

"Ефективността е другият важен критерий. Естественият процес на стареене се характеризира със загуба на подкожна мастна тъкан, намалено количество на хиалуронова киселина, колагенови и еластиниви влакна в кожата и забавена регенеративна активност. Това води до изтъняване на кожата, поява на бръчки , хлътвания и увисване на контура. За корекция на хлътванията и бръчките се използват най-често дермални филъри- хиалуронови пълнители. Иновация в естетичната медицина, създадена през 2016 от фрекският гигант Филмед са филърите Art Filler, които са с хибридно действие: запълващо и регенеративно. За разлика от всички филъри, които само запълват, Art Filler потиска понататъшната резорбция на мастна тъкан, а освен това стимулира синтеза на колаген и еластин, така подобрява качеството на кожата. Тази иновация в придружена и с най-висок профил на безопастност, без рискове от грануломи и миграция изискваща разграждане на материала. Продукт, с такива характеристики който не само запълва, но и регенерира, за мен винаги е първи избор.”

Когато говори за работата си, д-р Тончева има едно рядко срещано качество - особено сред колегите ѝ - успява да обясни сложните научни неща на разбираем език. Може би оттук и влечението ѝ към обученията. Сега ги е оставила за уикендите.

“Обученията помагат на хората да стават по-добри и после се радваш на техните резултати и успехи. И има по-голяма ползва за обществото, ако обучавам, а не просто да имам само пациенти.”, споделя мотивацията си.

В един момент обаче човек има нужда да си каже "стоп" и да спре да записва пациенти, ангажименти и да се погледне сам себе си. И тук д-р Тончева ни изненадва:

“Никога не си изключвам телефона. Трябва да си призная, че не мога и 3 минути без интернет.“

Единственият начин да си почине е да избяга извън София за няколко дни. Иначе в работен режим онова, което ѝ помага да е в добра кондиция, е спортът.

“Много си промених режима на спортуване. Преди час и час и нещо не ми стигаше, но сега съм минала на кратки, интензивни тренировки и за 20 мин. съм готова.”

Това е моментът, в който един смарт часовник може да е истински полезен. Watch GT 4 мери много коректно нива на пулс, кислород в кръвта, има и над 100 спортни режима.

huawei watch

След това, чрез приложението Huawei Health, разглеждате показателите си за по-дълги периоди от време назад.

“Два пъти годишно си пускам всички изследвания - витамин Д, желязо, B12”, разказва д-р Тончева.

По отношение на външния си вид споделя, че всичко, което прави на себе си, го прилага и на пациентите.

“Не си правя нещо различно. Обичам много selfregen* - за коса, шия, деколте, ръце. NCTF135 Н, като биоревитализация. Колагеностимулиращите конци също дават много добри резултати.”

Мария Тончева

Източниците ѝ на знание са от френската школа. Задължителни ходя на поне два конгреса в годината - единият е в Париж, другият е в Монако. На тях се събират лекарите от целия свят: “Там научаваш, обменяш опит, срещаш чужди мнения”, казва Мария.

В Лондон също има два-три големи форума, които посещава, като от 2017 година практикува и там - като прави обучения на биорегенеративните методи.

За българската среда казва, че доста конкурентна и не регулирана - до степен, че неспециалисти също предлагат естетични процедури.

Съжалява, че у нас няма академично образование по естетична медицина.

“В много други европейски държави има отделна специалност - учи се 3 години и тя не е нито дерматология, нито пластична хирургия”, обяснява Тончева.

Самата тя е имала идея да работи за обединяването на професионалната общност и да се създаде образование по специалност естетична медицина в България.

И понеже разговорът рязко зави към сериозна сфера, го връщаме обратно в приятните гами с въпроса как си оправя настроението.

“Музиката ми оправя настроението, слушам много джаз.”, казва тя.

Стефан Йорданов Стефан Йорданов: да изчистиш главата си, докато гониш вятъра

Светослав Димов Dev.bg Между old school тефтера и новите технологии – Светослав Димов от DEV.BG


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024