Домът на киното си търси нов стопанин Снимка: © Vladi Nikolov

Статията е актуализирана с информация от 1 юни за поемането на управлението на Дома на киното от временни стопани в лицето на компанията Purple Rain.


В сряда вечер Домът на киното ще посрещне за пореден път зрители, на които ще предложи специална презентация, фотоизложба и прожекция на български филм. След това проекторите ще спрат, светлините ще угаснат, а вратите на едно от най-старите действащи кина ще останат затворени. Такава бе перспективата пред емблематичния салон, преди да стане ясно, че управлението му ще бъде поето от временни стопани, начело с продуцента Борислав Чучков.

От 1 юни киното остана без редовен мениджър, тъй като договорът между собствениците му в лицето на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и "Арт фест" - компанията, която го управлява, изтече и няма да бъде подновяван. Продуцентската къща на Стефан Китанов - създател и на "София филм фест", обяви, че се оттегля от културното пространство след точно 31 години дейност в него.

През изданието "Капитал" Китанов нарича причините за решението "комплексни":

"Основната е свързана с огромния ангажимент към финансовото издържане на комплекса, което не е никак лесно при положение, че това е голям киносалон, с голямо фоайе и сериозни разходи, а програмата е некомерсиална и малко филми събират голяма публика", казва той.

Съюзът на българските филмови дейци притежава Дома на киното, което посреща киномани още от началото на 90-те години. До 1989 г. там се прожектират само затворени прожекции за гилдията, но след демократичните промени се отваря и за широката публика.

В периода 1992-99 г. негов директор е самият Китанов, а през 2003 г. неговата фирма поема управлението на киносалона. Китанов признава пред "Капитал", че когато за първи път той и екипът му са наели Дома на киното всъщност това е било "чиста лудост в името на любовта към киното".

"Тази инвестиция в голямата си част не се изплати. Но важното беше друго - да можем да общуваме с публиката не само през месец март, когато е София Филм Фест, но и през цялата година. Смятам че успяхме в много отношения и развихме Дом на киното на европейско ниво", споделя той.

И до днес там се прожектират предимно български и европейски филми, а мястото е център и за редица културни инициативи.

То обаче ще спре дейността си. Според плановете това трябва да е само временно. От Съюза на българските филмови дейци споделиха изявление, в което казват, че Домът на киното "ще продължи да бъде средище на арт киното в България" и в момента се търсят решения как това да се случи.

СБДФ пишат, че са останали "изненадани" от решението на "Арт фест" и Китанов да се оттеглят от дългогодишното им сътрудничество. Собствениците вече са предприели действия и са обявили процедура за намирането на нов наемател, който да продължи дейността на културното средище.

Срокът за изпращане на оферти и писма е бил до 15 май, а от съобщението на СБФ става ясно, че изборът на дългосрочен партньор трябва да стане ясен до 15 юли.

Пред портал "Култура" председателят на творческото сдружение Милко Лазаров потвърждава, че конкурсът вече е обявен, а кандидатите са шест. Идеята на членовете на Управителния съвет е с новоизбрания мениджър комплексът да разшири дейността си и да се превърне в "културен хъб, с по-мащабна концепция, в която да се включат и сродни изкуства като театър и литература".

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента. Народните представители от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Манол Пейков и Христо Петров са поканили Стефан Китанов на изслушване в Комисията по култура и медии следващата седмица.

"Мнението ни е, че трябва да се търси начин за медиация между сегашните наематели на Дома на киното - които през последните 20 години го превърнаха в истински храм на сериозното, качествено кино - и собствениците на сградата от Съюза на българските филмови дейци, за намиране на общ път в името на всички ценители не само на доброто кино, а и на високото изкуство и добрия вкус като цяло", посочва Пейков в своя публикация във Facebook.

Все пак на 31 май в Дома на киното се организира специална презентация, която да разкаже за историята и събитията от последните 30 години на културното средище. Екипът на Китанов е подготвил и специална фотоизложба, а българският игрален филм "Февруари" ще бъде последният прожектиран в киносалона - поне за известно време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024