Домът на киното си търси нов стопанин Снимка: © Vladi Nikolov

Статията е актуализирана с информация от 1 юни за поемането на управлението на Дома на киното от временни стопани в лицето на компанията Purple Rain.


В сряда вечер Домът на киното ще посрещне за пореден път зрители, на които ще предложи специална презентация, фотоизложба и прожекция на български филм. След това проекторите ще спрат, светлините ще угаснат, а вратите на едно от най-старите действащи кина ще останат затворени. Такава бе перспективата пред емблематичния салон, преди да стане ясно, че управлението му ще бъде поето от временни стопани, начело с продуцента Борислав Чучков.

От 1 юни киното остана без редовен мениджър, тъй като договорът между собствениците му в лицето на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и "Арт фест" - компанията, която го управлява, изтече и няма да бъде подновяван. Продуцентската къща на Стефан Китанов - създател и на "София филм фест", обяви, че се оттегля от културното пространство след точно 31 години дейност в него.

През изданието "Капитал" Китанов нарича причините за решението "комплексни":

"Основната е свързана с огромния ангажимент към финансовото издържане на комплекса, което не е никак лесно при положение, че това е голям киносалон, с голямо фоайе и сериозни разходи, а програмата е некомерсиална и малко филми събират голяма публика", казва той.

Съюзът на българските филмови дейци притежава Дома на киното, което посреща киномани още от началото на 90-те години. До 1989 г. там се прожектират само затворени прожекции за гилдията, но след демократичните промени се отваря и за широката публика.

В периода 1992-99 г. негов директор е самият Китанов, а през 2003 г. неговата фирма поема управлението на киносалона. Китанов признава пред "Капитал", че когато за първи път той и екипът му са наели Дома на киното всъщност това е било "чиста лудост в името на любовта към киното".

"Тази инвестиция в голямата си част не се изплати. Но важното беше друго - да можем да общуваме с публиката не само през месец март, когато е София Филм Фест, но и през цялата година. Смятам че успяхме в много отношения и развихме Дом на киното на европейско ниво", споделя той.

И до днес там се прожектират предимно български и европейски филми, а мястото е център и за редица културни инициативи.

То обаче ще спре дейността си. Според плановете това трябва да е само временно. От Съюза на българските филмови дейци споделиха изявление, в което казват, че Домът на киното "ще продължи да бъде средище на арт киното в България" и в момента се търсят решения как това да се случи.

СБДФ пишат, че са останали "изненадани" от решението на "Арт фест" и Китанов да се оттеглят от дългогодишното им сътрудничество. Собствениците вече са предприели действия и са обявили процедура за намирането на нов наемател, който да продължи дейността на културното средище.

Срокът за изпращане на оферти и писма е бил до 15 май, а от съобщението на СБФ става ясно, че изборът на дългосрочен партньор трябва да стане ясен до 15 юли.

Пред портал "Култура" председателят на творческото сдружение Милко Лазаров потвърждава, че конкурсът вече е обявен, а кандидатите са шест. Идеята на членовете на Управителния съвет е с новоизбрания мениджър комплексът да разшири дейността си и да се превърне в "културен хъб, с по-мащабна концепция, в която да се включат и сродни изкуства като театър и литература".

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента. Народните представители от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Манол Пейков и Христо Петров са поканили Стефан Китанов на изслушване в Комисията по култура и медии следващата седмица.

"Мнението ни е, че трябва да се търси начин за медиация между сегашните наематели на Дома на киното - които през последните 20 години го превърнаха в истински храм на сериозното, качествено кино - и собствениците на сградата от Съюза на българските филмови дейци, за намиране на общ път в името на всички ценители не само на доброто кино, а и на високото изкуство и добрия вкус като цяло", посочва Пейков в своя публикация във Facebook.

Все пак на 31 май в Дома на киното се организира специална презентация, която да разкаже за историята и събитията от последните 30 години на културното средище. Екипът на Китанов е подготвил и специална фотоизложба, а българският игрален филм "Февруари" ще бъде последният прожектиран в киносалона - поне за известно време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023