Донев опроверга Велкова за държавните финанси, но оставката ѝ не е на дневен ред Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Гълъб Донев отрече всички апокалиптични прогнози на Министерството на финансите (МФ), които по-рано заплашваха с фалит на държавата и риск за фиксирания курс на лева към еврото.

В интервю за Nova той увери, че състоянието на финансите на държавата е стабилно, а опасност за валутния борд и курса лева-евро няма. Коментарите му са по повод изтеклия доклад на финансовия министър Росица Велкова, която в сряда твърдеше точно това, а по-късно обърна прогнозите си на 180 градуса.

Въпреки противоречивата позиция, оставката на Велкова не стояла на дневен ред, тъй като според Донев, тя е професионалист, който "компетентно управлява финансите на държавата". Той каза, че в доклада на ведомството няма "нищо притеснително" и го определи като "един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година".

"Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни благодарение на служебното правителство", твърди Донев.

"Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно да повишим събираемостта на данъците, която за януари и февруари е с над 1,3 млрд. лв от тази на предното редовно правителство", допълва той.

Премиерът каза още, че служебният кабинет няма да се меси в предизборната кампанията, но няма да си мълчи, "където има проблем", и няма "да търпи лъжи".

Икономисти в интервю пред Nova за доклада на МФ "Престъпление" и "саботаж", които "всяват паника": Реакции за апокалиптичните прогнози на Велкова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023