Два месеца след изборите: Прокуратурата проверява машините по изявления от БСП

Прокуратурата се е самосезирала и ще проверява имало ли е манипулации на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори. Те се проведоха на 2 октомври и резултатите бяха официално признати от всички участници. Никоя партия не оспори проведения вот по законовия ред, не е искано касиране в нито една изборна секция.

Вдъхновение за предварителното разследване е дошло от изявления на лидерката на БСП Корнелия Нинова и нейния заместник в в партията и парламентарната група Георги Свиленски. За активността си държавното обвинение е съобщило пред държавната БТА. Проверка ще бъде възложена на ДАНС, става ясно още от обявлението на Софийската градска прокуратура.

Темата с честността на вота може да не беше актуална непосредствено след провеждането му. Появи се покрай дебатите за връщане на хартиената бюлетина и обесмислянето на машинния вот въобще. Законопроектът формално отново беше внесен от левицата, а заедно в битката са и ГЕРБ, и ДПС. Трите формации си спечелиха титлата "хартиената коалиция", успяха да предизвикат и протести в центъра на София.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от БСП по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента през изминалата седмица. "Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", обърна се тогава Свиленски съм бившия премиер Кирил Петков.

Той отрече категорично твърденията и припомни, че това, което и БСП, и ГЕРБ наричат "кода на машините" е наличен в ЦИК и всяка партия може получи достъп до него във всеки момент. Петков обяви, че ще съди Свиленски заради твърденията му, а в отговор депутати от левицата започнаха да повтарят думите на съпартиеца си. Социалистът отвърна задочно през медиите, че Петков "ще трябва да съди цялата парламентарна група".

В неделя в Пловдив Корнелия Нинова на свой ред коментира, че не може да тълкува какво е искал да каже Кирил Петков във връзка с изнесената информация от депутата Георги Свиленски кодове. Но обяви: "Свидетел съм, че той каза: "Оттеглете закона (за промени в Изборния кодекс) и ще ви предоставим и на вас кодовете. Какво той е имал предвид, да си обяснява“. Ден по-късно идва новината как Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. "Машините на Мадуро" срещу "машини като в САЩ". Що е то?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024