Два месеца след изборите: Прокуратурата проверява машините по изявления от БСП

Прокуратурата се е самосезирала и ще проверява имало ли е манипулации на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори. Те се проведоха на 2 октомври и резултатите бяха официално признати от всички участници. Никоя партия не оспори проведения вот по законовия ред, не е искано касиране в нито една изборна секция.

Вдъхновение за предварителното разследване е дошло от изявления на лидерката на БСП Корнелия Нинова и нейния заместник в в партията и парламентарната група Георги Свиленски. За активността си държавното обвинение е съобщило пред държавната БТА. Проверка ще бъде възложена на ДАНС, става ясно още от обявлението на Софийската градска прокуратура.

Темата с честността на вота може да не беше актуална непосредствено след провеждането му. Появи се покрай дебатите за връщане на хартиената бюлетина и обесмислянето на машинния вот въобще. Законопроектът формално отново беше внесен от левицата, а заедно в битката са и ГЕРБ, и ДПС. Трите формации си спечелиха титлата "хартиената коалиция", успяха да предизвикат и протести в центъра на София.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от БСП по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента през изминалата седмица. "Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", обърна се тогава Свиленски съм бившия премиер Кирил Петков.

Той отрече категорично твърденията и припомни, че това, което и БСП, и ГЕРБ наричат "кода на машините" е наличен в ЦИК и всяка партия може получи достъп до него във всеки момент. Петков обяви, че ще съди Свиленски заради твърденията му, а в отговор депутати от левицата започнаха да повтарят думите на съпартиеца си. Социалистът отвърна задочно през медиите, че Петков "ще трябва да съди цялата парламентарна група".

В неделя в Пловдив Корнелия Нинова на свой ред коментира, че не може да тълкува какво е искал да каже Кирил Петков във връзка с изнесената информация от депутата Георги Свиленски кодове. Но обяви: "Свидетел съм, че той каза: "Оттеглете закона (за промени в Изборния кодекс) и ще ви предоставим и на вас кодовете. Какво той е имал предвид, да си обяснява“. Ден по-късно идва новината как Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. "Машините на Мадуро" срещу "машини като в САЩ". Що е то?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023