Двама прокурори са под охрана на НСО заради заплахи от Нотариуса Снимка: © Getty Images

Едва след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса прокуратурата разкри, че той си е позволявал да заплашва и нейни собствени членове.

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са били поставени под специална охрана заради получавани заплахи от Божанов, съобщава зам.-ръководителят на СГП Христо Кръстев пред bTV.

Магистратите са охранявани от НСО от 2023 г., след като са получили "индиректни заплахи, свързани с разследването, което са провеждали".

През 2023 г. за първи път е образувано и разследването срещу Божанов за опити за натиск срещу двама съдии - престъпления, които той е извършвал още през 2017-2019.

Осветяването на неговата дейност като брокер на влияние в Специализираната прокуратура и съд стана още през 2021 г. в разследване на Антикорупционния фонд, но отново не последваха действия на държавното обвинение срещу него.

Според информация на в. "Сега", множество жалби на граждани срещу Нотариуса са спирани от Софийската районна прокуратура, където са попадали през изминалите години.

Сред тях има както сигнал за имотни измами, така и за закана за убийство, по която СРП е постановила отказ от обвинение с мотив, че "деянието не е извършено или не е престъпление".

"Сега" достига до информация, че през 2021 г. Божанов е искал да получи съдебна реабилитация, но тя е отказана - факт, който означава, че той все пак е имал присъда за извършено престъпление.

Според зам.-градския прокурор Христо Кръстев, "този човек се е чувствал наистина безнаказан и най-вероятно е имал връзки по високите етажи на съдебната власт или с политици".

Съмненията за чадър над Божанов датират още около 2005 г., когато се води разследване срещу него за кражба на документи от канцеларията на Върховния касационен съд, свързани с дело за измама на нотариуса Слави Крашевски. Божанов е идентифициран като извършител на престъплението по пръстови отпечатъци, но така и не е осъден.

Бившият му адвокат Георги Коев твърди, че тогавашният районен прокурор на София Славчо Кържев е бил състудент и приятел с нотариуса Крашевски.

Преди години бившият ръководител на СРП беше осъден условно за престъпление по служба - оказване на натиск върху тогавашния прокурор Петьо Петров. Това е същият Петьо Еврото, който беше осветен от Антикорупционния фонд като "глава" на паралелна мрежа за търговия с влияние в съдебната власт през т.нар. схема "Осемте джуджета".

През 2017 г. Кържев осъди България заради друго дело, по което е признат за виновен за обида срещу двама прокурори.

Андрей Янкулов, АКФ: Бездействието по случая с Нотариуса е най-убедителното доказателство за нивото, до което стига мрежата

Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Зад Мартин Божанов-Нотариуса стои цяла адска машина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Живот

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024