Джокович: Бих жертвал трофеи, ако ме принудят да се ваксинирам Снимка: © Getty Images

Новак Джокович заяви, че по-скоро би жертвал всички бъдещи трофеи, които може да спечели, но няма да се ваксинира срещу Covid-19, ако бъде принуден от ATP (Асоциацията на професионалните тенисисти).

Световният №1 в тениса говори ексклузивно в интервю за BBC около месец след като визата му за Австралия беше отменена от местното правителство и му бе забранено да участва на Australian Open. Това се случи заради здравния протокол – сърбинът не е ваксиниран срещу коронавируса и въпреки че първоначално получи специално изключение от властите в щата Виктория, то беше отменено заради невярна информация в декларацията му за влизане в страната и нарушаване на карантинни мерки преди това.

Пред британската медия Джокович каза, че не трябва да бъде свързан с антиваксърското движение, още една причина, поради която министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук анулира визата му - за да не провокира антиваксърите в страната. Сърбинът заяви само, че подкрепя правото на личен избор на всеки човек да си постави доза от препаратите срещу Covid-19.

Джокович: Бих жертвал трофеи, ако ме принудят да се ваксинирам

На въпрос дали би жертвал участия в състезания като следващите турнири от Големия шлем – Ролан Гарос и Уимбълдън, ако те изискват задължителна имунизация на играчите, сърбинът отговори: „Да, това е цената, която съм готов да платя“.

Джокович може да пропусне и Ролан Гарос заради новия ваксинационен паспорт във Франция Джокович може да пропусне и Ролан Гарос заради новия ваксинационен паспорт във Франция

„Никога не съм бил против ваксинацията“, каза 20-кратният шампион от Шлема и допълни, че е бил имунизиран като дете. „Но винаги съм подкрепял свободата да избираш какво да поставиш в тялото си".

Джокович изрази надежда, че изискванията за ваксиниране в някои турнири ще се променят и добави, че се надява "да може да играе още много години". Но също така потвърди, че е готов да се откаже от възможността да завърши кариерата си с най-много титли от Големия шлем. В момента той и Роджър Федерер имат по 20, а шампионът от Австралия Рафаел Надал води с 21.

Запитан защо, Джокович отговори: "Защото принципите на вземане на решения относно тялото ми са по-важни от всяка титла или каквото и да било друго. Опитвам се да бъда в хармония с тялото си, доколкото е възможно“.

 Грешките на Джокович: От духовните конспирации до снимките с командир от клането в Сребреница Грешките на Джокович: От духовните конспирации до снимките с командир от клането в Сребреница

Той се определи като „отличник по здраве, благосъстояние и хранителни режими“. Сърбинът разкри още, че все пак остава „отворен“ към възможността да се ваксинира в бъдеще, „защото всички се опитваме да открием колективно най-доброто решение да сложим край на Covid-19“.

„Никога не съм бил против ваксинацията“, повтори отново той. „Осъзнавам, че в глобален мащаб всеки полага огромни усилия да задържим разпространението на вируса, и се надявам скоро той да приключи“.

Новак Джокович позиция ваксини - против ваксинирането

Световният №1 коментира и поредицата от злощастни за него събития преди началото на Australian Open през януари. Той представи на австралийските власти положителен тест за коронавирус, регистриран на 16 декември 2021 г. и мнозина се усъмниха, че пробата се е появила точно навреме, за да му даде право на медицинско изключение.

„Разбирам, че има много критики и осъзнавам, че хората излязоха с различни теории колко голям късметлия съм или колко е била удобна ситуацията. Но никой не е късметлия, щом се е заразил с Covid“, каза Джокович. „Милиони хора се заразиха по целия свят и все още се борят срещу коронавируса. Така че аз възприемам всичко това много сериозно. Наистина не желая някой да си мисли, че съм действал неправомерно, за да си извадя позитивен PCR тест и евентуално да замина за Австралия“.

 Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян

34-годишният сърбин отрече да са правени каквито и да е опити за фалшификация на датата на теста. Der Spiegel и BBC откриха данни, че е възможно той да е бил отчетен няколко дни по-късно. Ден след като е дал положителната проба, Джокович присъстваше на турнир и награди деца в Белград, след което даде интервю за френската медия L’Equipe, където в част от времето е бил без маска.

По-късно самият той обясни, че преди награждаването на младите тенисисти в сръбската столица не е разполагал с резултата от теста си и си е направил бърз антигенен тест, който е дал отрицателен резултат. За интервюто спазвал всички противоепидемични мерки, твърдеше Джокович.

Австралия разширява проверката на Джокович след признанието за нарушената карантина Австралия разширява проверката на Джокович след признанието за нарушената карантина

По-късно се появи информация, че е напуснал в посока Испания за тренировки в Марбея, а при пристигане в Австралия е отбелязал, че не е пътувал в последните 14 дни преди влизането на континента. Затова сърбинът трябваше отново да се извинява и заяви, че документът му бил попълнен от човек от неговия екип, който допуснал грешка.

Пред BBC той говори и за прекараното време в хотела за карантинирани чужденци в Мелбърн, и за периодите, когато беше задържан от австралийския Граничен контрол. „Бях много тъжен и разочарован от начина, по който всичко приключи за мен в Австралия. Не беше лесно“.

„Абсолютно потвърждавам, че грешката във визовата декларация не беше допусната умишлено“, добави той. „Тя беше приета и потвърдена от Федералния съд и от самия министър на имиграцията на Австралия. Това, което хората вероятно не знаят, е, че не бях депортиран от Австралия на базата на неосъществена ваксинация, нито за това, че съм нарушил някакви правила или съм допуснал грешка във визовата декларация. Всичко това всъщност беше одобрено и валидирано от съда и от министъра“, твърди тенисистът.

„Причината, поради която ме депортираха, беше, защото министърът на имиграцията използва извънредните си правомощия да отмени визата ми на базата на възприятие, че мога да създам анти-ваксърски настроения в страната или в град Мелбърн, което аз напълно отричам“, каза Новак Джокович.


 Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите" Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024