Джон Макафи: Възходът, падението и вечното бягство на гения Снимка: © Getty Images

Секс, наркотици, оръжия, параноя и съдебно преследване от САЩ, през Карибите, до Европа: ако животът на Джон Макафи може да бъде разказан в едно изречение, би изглеждало по този начин.

Един от най-известните софтуерни разработчици, създател на едноименната антивирусна програма, загина на 75-годишна възраст в затвор в Барселона, където очакваше решение за екстрадиция в САЩ по дело за данъчни престъпления.

Първата версия на испанските власти е самоубийство. Предполага се, че Макафи е сложил край на живота си, защото няколко часа по-рано първоинстанционен съд се произнася в полза на американската прокуратура срещу него. Защо той не е изчакал процедурата по обжалване - остава неясно. Макафи беше заплашен да прекара остатъка от живота си зад решетките.

Самият Джон Макафи публикува многозначително съобщение в профила си в Twitter през октомври 2020 г., в което сравнява ситуацията си с тази на покойния Джефри Епстийн. Финансистът така и не доживя присъда по делото за тежки сексуални престъпления, след като беше намерен мъртъв в килията си през 2019.

"Тук съм доволен. Имам приятели. Храната е добра. Всичко е наред. Знайте, че ако се обеся в стил "Епстийн" няма да е по моя вина", пише Макафи на 15 октомври 2020 г., малко след ареста си в Испания.

В друго съобщение, което неговата дъщеря Джанис публикува само няколко дни преди смъртта му.

"Последните 8 месеца, които Джон прекара в затвора в Испания, бяха особено тежки за цялостното му здраве - както психическо, така и физическо - и за финансовото му състояние, но никой не може да го спре да продължава да казва истината в очите на властта", пише тя.

Обвинението срещу Джон Макафи е за това, че не е декларирал доходите си между 2014 и 2018 г. пред американските данъчни власти и че е укрил собствеността си върху недвижими имоти, автомобил и яхта.

Прокуратурата в САЩ твърди, че Макафи е спечелил милиони от партньорства с криптовалути, лекции, консултантски договори и продажба на авторските права за документален филм, посветен на живота му - въпреки това не е подал данъчни декларации за личното си състояние. Доходите му са плащани в сметки, регистрирани на имената на други хора.

Комисията за регулиране на ценните книжа и борсите в САЩ заведе отделно дело срещу него за нерегламентирана реклама на криптовалути и подвеждане на инвеститорите с цел спекулативна печалба.

"Скъпи инфлуенсъри": $314 000 глоба за Стивън Сегал заради реклама на криптовалута

Джон Макафи е роден във Великобритания през 1945 г., но от дете живее в Съединените щати. Баща му е страдал от тежка алкохолна зависимост и депресия, многократно е пребивал сина си и съпругата си "безмилостно", а през 1960 г. сам е сложил край на живота си.

Макафи обяснява недоверието си спрямо хората с травмите, които е понесъл от баща си.

През 1967 г. Макафи завършва специалност "Математика" в колеж във Вирджиния и започва да работи в изчислителна компания. Опитва се да защити и докторска теза в Луизиана, но е изгонен от университета, след като започва връзка със своя студентка.

В същия период Макафи се прехвърля в Силициевата долина, но докато сменя работодателите си (от НАСА до Xerox), започва да развива и сериозна зависимост към наркотици. Самият той описва "диетата си" през 70-те години като "кокаин и бутилка скоч".

През 1983 г. решава да потърси помощ и спира с алкохола и дрогата. През 2012 г. той казва пред Wired, че продължава да пази трезвеността си.

Професионалните му умения са оценени от "Локхийд", които го наемат на работа по класифициран проект за разработване на програма за гласово разпознаване. В края на 80-те обаче Макафи решава да тръгне по самостоятелен път, след като създава софтуер за неутрализиране на вируса Brian.

Той основава McAfee Associates в дома си в Санта Клара с първоначалната идея да разпространява софтуера си безплатно. В рамките на 5 години половината от компаниите във Fortune 100 използват неговите антивирусни програми, като започват да плащат за лицензионни такси. През 1992 г. компанията му дебютира в Nasdaq, а пазарът оценява бизнеса му на 80 млн. долара. Две години по-късно Макафи се оттегля от оперативната дейност, за да се занимава със странични проекти - отваря студио за йога, пише книги, създава компания за чат-платформа.

Световната финансова криза от 2008 г. се отразява тежко върху състоянието му. Продава голяма част от имуществото си и решава да потърси нов дом в района на Карибските острови. Избира да заживее в Белиз. Поведението му започва да предизвиква притесненията на местните власти - Макафи наема "армия" от охранители, снабдява се с оръжия и започва да раздава правосъдие по своя преценка.

При акция в имението му по подозрения за това, че е отворил лаборатория за метамфетаминово производство, намират Макафи в компанията на 16-годишната му интимна приятелка.

В края на 2012 г. е заподозрян за убийството на американски бизнесмен. Макафи бяга в Гватемала и иска политическо убежище, но е арестуван и е депортиран в Маями вместо в Белиз.

Оттогава Джон Макафи решава да се занимава с политическа активност - кандидатира се за президент от организация на име "Кибер партия", после се прехвърля към Либертарианската партия. Макафи участваше и в кампанията през 2020 г., но се отказа от номинацията си на ранен етап - по това време данъчните служби на САЩ вече са започнали разследването си срещу него и екипа му.

На 23 юни съдът в Испания не възприе защитната му теза, че е обект на политическо преследване в САЩ. Малко след това решение Макафи беше открит мъртъв в килията си.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024