EA съкращава 5% от служителите и се отказва от нова игра по "Междузвездни войни" Снимка: © Getty Images

Една от водещите компании в гейминг индустрията обяви, че съкращава 5% от служителите си и отмени работата по нова игра.

EA обяви, че съкращава около 670 от служителите си, както и че се отказва от проекта за шутър от първо лице от вселената на „Междузвездни войни“, който беше в начална фаза на разработка.

От компанията обясняват решението с предизвикателствата в „игралнната индустрия“ и стремежът им да отговорят на променящия се пазар и нарастващите изисквания на потребителите за качество и иновации.

Новината идва, след като през декември 2023 година компанията обяви съкращения и в други свои студия, включително в британския разработчик Codemasters, известен със своите състезателни игри като F1 23 и EA Sports WRC.

Целта на EA е да намали разходите и да се фокусира върху най-печелившите си проекти и интелектуална собственост.

В писмо до служителите си, изпълнителният директор на EA, Андрю Уилсън, подчертва, че компанията ще се откаже от разработването на бъдещи лицензирани проекти, които "според нас няма да бъдат успешни в променящата се индустрия".

Това е поредният кръг от съкращения в гейминг индустрията - през януари Microsoft разкри плановете си да съкрати 1900 души в своето подразделение за игри, включително някои от наскоро придобитата Activision-Blizzard.

Sony също обяви плановете си да съкрати 900 служители, както и да закрие студиото си в Лондон.

"Това не означава, че индустрията е в беда, тя просто навлиза в нов, по-зрял етап от развитието си. На фона на ожесточената конкуренция, компаниите трябва да станат по-ефективни,“ казва Карол Северин, старши анализатор в Midia Research, цитирана от британската „Би Би Си“.

Пазарът на видеоигри се оценява на 223 млрд. долара, като очакванията са стойността му да нарасне с още 78 млрд. долара до 2030 година.

За сравнение, това е повече от настоящия размер на световната музикална индустрия.

Заради поскъпването на заемите от покачването на лихвите, компаниите търсят все повече рентабилност, за да убедят инвеститорите, че са способни да генерират печалби, а съкращенията продължават вече повече от година.

Само от началото на 2024 година 186 технологични компании са съкратили близо 47 хиляди служители, показват последните данни в сайта layoffs.fyi


Google предупреди за нови съкращения на хора, за да инвестира в AI

Илюстративна снимка на офис Свърши ли и в България тихият лукс на хоум офиса?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024