ЕК забрани на служителите си да използват TikTok Снимка: © Getty Images

В безпрецедентен ход Европейската комисия забрани на служителите си да използват китайската социална мрежа TikTok, съобщава изданието "Politico". Решението е аргументирано със съображения за сигурност и е последният пример за нарастващото напрежение между Пекин и западните държави.

Много правителства изразяват безпокойство около това, че китайските технологични компании помагат на Комунистическата партия и нейните разузнавателни служби да събират огромни количества данни по целия свят - с особен акцент върху теми като политика и сигурност.

Високопоставен служител, който не е назован, посочва пред изданието, че в четвъртък сутринта на всички служители е било наредено да премахнат TikTok от служебните си устройства, както и личните такива, ако на тях има инсталирани приложения, свързани с работата.

  • Популярното приложение за видео споделяне е собственост на базираната в Китай компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят.
  • То е изключително популярно сред младежите, които все повече го предпочитат пред платформи като Facebook и Twitter.
  • От известно време обаче около него има бурни дебати относно заплахата, която може да представлява за сигурността както на потребителите, така и на държавите.

ЕК все пак е дала алтернатива на служителите си - те могат да изтрият всички работни приложения от личните си телефони, ако настояват да продължат да използват TikTok

"За да защити данните на Комисията и да повиши нейната киберсигурност, Корпоративният управителен съвет на ЕК реши да спре приложението TikTok на служебните устройства и личните устройства, регистрирани в услугата за мобилни устройства на Комисията", се казва в имейл, изпратен до всички служители на изпълнителния орган.

TikTok е популярно приложение за видео споделяне и е собственост на базираната в Китай компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят.

Работещите там трябва да деинсталират приложението "в най-кратък срок", като това трябва да стане преди 15 март.

"От 15 март устройствата с инсталирано приложение ще се считат за несъответстващи на корпоративната среда", пише още имейла.

Това е първият път, в който ЕК преустановява използването на конкретно приложение за всички свои служители.

Говорителите на органа Ерик Меймър и Соня Господинова заявиха, че решението е взето след "внимателен" анализ. Те отказаха да разкрият повече за информацията, която е довела до заключението, че приложението представлява значителен риск за киберсигурността и данните на изпълнителната власт на ЕС.

Очаква се други институции на Европейския съюз да последват този пример, включително Съветът на ЕС и Парламентът.

От TikTok коментират пред "Politico", че решението е "погрешно".

"Разочаровани сме от това решение, което според нас е погрешно и се основава на фундаментални заблуди. Свързахме се с Комисията, за да изясним фактите и да обясним как защитаваме данните на 125 милиона души в ЕС, които идват в TikTok всеки месец", заяви говорител на социалната мрежа.

Подобни действия вече бяха предприети и в други институции по света, включително в американското правителство. Вашингтон първа изрази опасения от потенциален шпионаж от страна на Китай.

Заради вълната от притеснения се очаква главният изпълнителен директор на социалната мрежа Шоу Зи Чу да даде първите си показания пред Конгреса на САЩ на 23 март. Той ще трябва да отговоря на въпроси за потенциалните рискове за националната сигурност на САЩ.

Междувременно TikTok се разследва от органите в Ирландия, които отговарят за защитата на данните. Подозренията са, че приложението може незаконно да прехвърля данни на европейски граждани към Китай, което е в разред с Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС.

В началото на ноември TikTok призна, че някои от служителите му, базирани в Китай, са имали достъп до данни на европейски потребители. В стремежа си да успокои опасенията компанията обяви, че разглежда възможността да съхранява информацията в три центъра за данни в Европа.

Опасен ли е TikTok? Според ФБР китайското приложение крие заплахи за националната сигурност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024