Епидемията се забавя: Времето за удвояване на случаите е над месец Снимка: © Getty Images

Времето за удвояване на случаите на коронавирус у нас е над един месец, а ефективното репродуктивно число е около 1 – тоест, един човек заразява един друг. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на сутрешния брифинг и направи извод, че епидемията се забавя, но трябва мерките да продължат да се спазват.

Той обяви също така, че в България имаме огнище на ново инфекциозно заболяване – ку-треска. 20 положителни случая има в три села в област Габрово. „С PCR са доказани 14 случая вчера. Това го казвам, защото в началото колегите лекари са търсили коронавирус“, обясни Кантарджиев и не даде повече подробности.

„Първият важен показател за Covid-19 е 14-дневна кумулативна заболяемост. Всеки ден се събира броят на доказаните случаи и се сумира с броя от предходните 13 дни. На 2 април имаме 4,51 заразени на 100 хиляди, в началото на май – 10,7. Защо се качи? Щабът каза, че в края на април очакваме пик на броя на случаи. Слава Богу, че гражданите спазват мерките и сега сме със заболяемост 7,8 на 100 хиляди“, сподели проф. Кантарджиев.

Вторият показател, за който той даде анализ, е ефективно репродуктивно число – един болен колко души заразява. „Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен. При грипа 1 заразява 1,5-2 души. Коронавирусът, ако при него няма контрол и мерки, репродуктивното му число стига до 3. Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. Когато то е по-малко от едно, значи епидемията гасне – 1 болен заразява по-малко от 1 човек“, обясни той.

В нашата страна това число е около 1. Интервалът му е от 0,8 до 1,2. „В последните две седмици го поддържаме около едно, а в първите седмици на заболяването беше 1,7, докато в началото на май стана 1,17. Ако с малко усилия на обществото спазваме мерките и обърнем това число по-малко от едно, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, сподели той.

Третият белег, за който той говори, е време на удвояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоява, значи по-бавно се развива епидемията. „През март удвояването беше 10 дена, в края на март стана 12 дена. Сега времето за удвояване на епидемията у нас е над месец. Изводът – мерките дават своята ефективност въпреки изказванията, че плашим. Но още са нужни спазването на хигиена и това да не се събират много хора на едно място“, каза проф. Кантарджиев.

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 36, а от тези пациенти 15 са настанени в болници, обяви проф. Тодор Кантарджиев. Направени са 1094 проби за изминалите 24 часа. Общият брой на заболелите у нас е 2211. Активните случаи са 1505.

Активните области на заразени с коронавирус са 9. Разпределението на новите случаи е: София – 10 (общо 931 – 169 от тях в болници), Плевен – 3, Пазарджик – 6, Ямбол – 6. „В Ямболската болница петима са в интензивни отделения“, каза проф. Кантарджиев.

„Вече нямаме коронавирус в старческите домове, в домовете за младежи с умствена изостаналост. Това е удоволствие за мен – да видя колко много проби правим и колко малко заразени има“, каза проф. Кантарджиев.

За последните 24 часа са починали още трима души и общият им брой стана 108. Починал е един мъж в „Пирогов“ с придружаващи заболявания, както и 66-годишна жена от „Пирогов“ със сърдечна недостатъчност. В Ямбол е починал 31-годишен мъж с диабет и приет в много тежко състояние. „Известен факт в медицината е, че диабетът много се изостря в комбинация с инфекциозно заболяване. Ако го нямаше коронавирусът, този човек щеше да живее“, каза проф. Кантарджиев.

„Ние сме единствената държава в Европа, която в рамките на 24 часа дава резултатите от PCR изследвания“, уточни той.

Децата, заразени с Covid-19, са около 6% от заболелите. „Медицинския персонал – 240 души – лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки, са се заразили с коронавирус. Това е 11% от заболеваемостта“, каза д-р Кантарджиев.

„Имаме около 600 излекувани – само вчера са били изписани 25 души. В последните месеци се натрупа един опит, че даже и леко да прекараш заболяването, може много по-дълго от отредения срок да останеш вирусоносител. У нас изследваме болните след срока на лечение и ги освобождаваме от карантина, само ако не са вирусоносители“.

„Ние в България имахме 120 хиляди карантини. Можете ли да си представите какъв полицейски ресурс има за контролиране на тази карантина? Ако не бяха тези навременни мерки, щяхме да имаме много повече заразени по подобие на други държави“, каза д-р Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024