ЕС предлага нови 5 млрд. евро за военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Украйна ще получи още милиарди евро военна помощ, както и обучение за пилоти на изтребители. Такъв е резултатът от историческата среща на външните министри на ЕС в Киев. Новината обяви европейският ръководител на външната политика Жозеп Борел.

Той заяви, че блокът остава ангажиран да помогне на Украйна да победи "бруталната и нехуманна" Русия.

"Не виждам нито една държава членка да се колебае", каза той.

Думите му идват като потвърждение на казаното по-рано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И двамата вярват, че Словакия и Полша ще продължат да подкрепят украинската съпротива срещу руската агресия въпреки политическите колебания в двете страни.

Миналата седмица проруската партия на бившия премиер Роберт Фицо получи най-голяма подкрепа на парламентарните избори в Словакия. Полша се готви за вот този месец, като в хода на предизборната кампания управляващите решиха да прекратят изпращането на нови оръжия за Киев.

На срещата на върха обаче външните министри на ЕС изглежда са били единни в намеренията си. Новият пакет от военна помощ за Украйна е в размер на 5 млрд. евро. Допълнително ще бъде осигурено "специално обучение" на близо 40 хил. украински войници и за пилоти на западни изтребители.

Борел заяви, че срещата е "силно послание за солидарност и подкрепа" повече от 18 месеца след началото на войната, която той определи като "несправедливо и нелегитимно" нападение.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред министрите, че способността на страната му да победи Русия зависи от подкрепата, която получава от съюзниците си.

"Победата ни пряко зависи от нашето сътрудничество. Колкото повече решителни и принципни стъпки предприемем заедно, толкова по-скоро тази война ще приключи", каза той.

Нидерландия и Дания обещаха да доставят на Киев самолети F-16 - ход, който ще улесни напредването на украинските сили. Междувременно Украйна се надява на допълнителна помощ, включително ракети с далечен обсег Taurus от Германия и ракети ATACMS от САЩ - които вече бяха обещани, но все още не са доставени.

Украйна в ЕС? Само "въпрос на време"

Зеленски твърди, че е "абсолютно възможно" Украйна да започне преговори за членство в ЕС още тази година.

"Основната ни цел в областта на интеграцията е тази година да вземем решение за започване на преговори за членство. И днес отново чух на срещите и преговорите, че това е абсолютно възможно", каза той.

Украинският президент заяви, че е "само въпрос на време" Украйна да се присъедини към блока и че "със сигурност ще изпълни" своята част от работата по предварителните условия.

По-рано европейският дипломат по външната политика отхвърли идеята, че Киев може да се присъедини поетапно към Съюза, като първо получи достъп до единния пазар, а след това да последва политическа интеграция. Идеята беше лансирана неотдавна от председателката на ЕП Роберта Мецола и от експерти.

"Членството си е членство. Не може да се говори за половин или 25% от членство. Това е най-силният ангажимент за сигурност, който можем да дадем на Украйна", каза той.

Очаква се през ноември ЕС да публикува първия си официален доклад за напредъка, който Украйна е постигнала до момента по отношение на необходимите реформи за бъдещо започване на преговори за присъединяване към Съюза. Те включват засилване на независимостта на съдебната система и медиите и по-голямо признаване малцинствените националности.

Брюксел вече посочи, че Украйна е постигнала някои цели, но трябва да продължи да работи за постигането на резултати по други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024