Таен доклад: Русия атакува Украйна с дронове, които съдържат части, произведени в Европа Снимка: © Getty Images

Иранските бойни дронове "Шахед", с които Русия атакува цели в Украйна, съдържат компоненти, произведени в Европа. Това се твърди в секретен документ, изпратен от Киев до западните му съюзници, съобщи британският вестник "Гардиън".

Документът съдържа 47 страници и е представен от украинското правителство на страните от Г-7 през август. Той е изготвен със съдействието на Централния изследователски институт за въоръжение и военна техника на Украйна и нейните разузнавателни служби.

В него се казва, че само за последните 3 месеца руската армия е извършила над 600 нападения над градове с помощта на автономни летателни апарати, съдържащи западни технологии.

В безпилотния самолет от модела "Шахед-131" са открити 52 електрически компонента, произведени от западни компании, а в модела "Шахед-136" - 57. Пет европейски компании, включително полски филиал на британска мултинационална компания, са посочени като оригинални производители на идентифицираните компоненти, пише в доклада, с който "Гардиън" разполага.

"Сред производителите има компании със седалище в страните от коалицията на санкциите срещу Русия, наложени заради непредизвиканата ѝ война в Украйна. Това са САЩ, Швейцария, Нидерландия, Германия, Канада, Япония и Полша", се казва в анализа. Според него Иран вече е диверсифицирал производството си чрез използването на сирийски завод в пристанище Новоросийск, но дронове вече ще се сглобяват в Русия, в централния татарски регион Алабуга, въпреки че Техеран продължава да доставя компонентите.

В доклада се казва, че иранското правителство се опитва "да се разграничи от предоставянето на оръжия на Русия" и "не може да се справи с руското търсене и интензивността на използване в Украйна".

Киев допуска, че украинските сили могат да се справят с операция по разрушаването на производствените мощности за ирански дронове, ако получат оръжия с голям обсег от съюзнизите си.

В украинския доклад се посочва, че митническата информация показва, че "почти целият внос в Иран е с произход от Турция, Индия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам и Коста Рика" и няма обвинение в нарушения на западните компании, чиито части се използват.

Барт Гротхуис, член на Европейския парламент, който участва в подкомисията по отбрана и сигурност, че разузнавателните служби на ЕС не са имали достатъчна координация, за да се справят със злоупотребата със западни компоненти. "Мисля, че много европейски разузнавателни служби дори не разглеждат санкциите", каза той.

Доставките на безпилотни летателни апарати "Шахед"/Shahed-136/131 от Иран за Русия се извършват през Каспийско море. "От Техеран безпилотните летателни апарати се доставят до иранското пристанище Амирабад, откъдето се транспортират до руския пристанищен град Махачкала", гласи информацията.

Маркировката върху електронните компоненти на дроновете, използвани в Украйна през последните месеци, е била унищожена, "вероятно с помощта на лазер", а руските сили са започнали да използват за дроновете имената Гераниум-1 и Гераниум-2, което "вероятно е част от споразумение между Иран и Русия за прикриване на ролята на Иран", пише още в доклада.

В началото на юли в Украйна е свален нов модел "Шахед-136 с обозначение "Y002", който "може да е бил сглобен в нов производствен обект в Русия". Твърди се, че образецът е имал различна форма на крилото, което "също може да показва производство на ново място".

Русия и Иран "вече работят по нов двигател за "Шахед-136", който би трябвало да осигури по-добра скорост и обхват", пише още в документа.

Кои са европейските компании, чиито компоненти са открити

В Shahed-136 е открита горивна помпа, произведена в Полша от германската компания Ti Automotive Gmbh. Британската мултинационална компания TI Fluid Systems стои зад производителя, става ясно от доклада.

Намерен е и микроконтролер с вградена флаш памет и регулатор за много ниско напрежение, произведен от швейцарската фирма STMicroelectronics. В същитя модел дрон има и компонент - интегрална схема на драйвер за буферна мрежа и транзистор, произведени от International Rectifier, дъщерно дружество на германската фирма Infineon Technologies AG.

От TI Fluid Systems не са отговорили на искането за коментар, отпрвето от "Гардиън". Оборудването е свободно достъпно за закупуване от търговците на дребно в цяла Европа, а компанията вече е заявявала, че не продава в Иран.

Говорител на STMicroelectronics е заявил: "Ние работим с повече от 200 000 клиенти и хиляди партньори по целия свят. Не разрешаваме и не одобряваме използването на нашите продукти извън предназначението им".

От Infineon заявяват, че компанията не продава компоненти на Иран и че е ликвидирала дейността си в Русия още през март миналата година - месец след началото на войната, която Кремъл започна в Украйна. Оттам добавят, че въпреки въвадените протоколи за работа, в това число и за дистрибуторите, "трудно е да се контролират продажбите през целия жизнен цикъл на продукта" - въпреки мерките за спазването на санкциите срещу Русия.

В модела Shahed-131 украинските експерти идентифицират 14-канална интегрална схема за управление на захранването с възможност за персонализиране и микропроцесор, произведени от холандската компания NXP Semiconductor, и силов транзистор и интегрална схема от International Rectifier.

Открити са също компоненти, произведени от швейцарската фирма U-blox.

Говорител на U-blox казва пред британското издание, че компанията "категорично осъжда нахлуването на Русия в Украйна. Веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. U-blox спря всички продажби за Русия, Беларус и териториите, окупирани от руската армия в Украйна, независимо от предназначението им". Неотдавна U-blox реши да не продава на членовете на Евразийския икономически съюз (зона за свободна търговия с Русия).

От NXP Semiconductor казват на свой ред, че компанията търси нови начини за избягване на злоупотребата с нейната технология.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024