Снимка: © Getty Images

Летището в Дубай работи на пълни обороти през март, а специално място сред пътниците му имат някои от най-богатите личности от обкръжението на Владимир Путин. След кацането, лимузина отвежда олигарсите в свят, който не се интересува от руската инвазия в Русия и приветства техните инвестиции.

След като Европа и САЩ нанесоха сурови санкции на някои от най-богатите руски бизнесмени, Обединените арабски емирства отвориха широко вратите си за тях и интересът към предложението е внушителен.

Банкерите, агентите по недвижими имоти, автокъщите и пристанищата отбелязват невиждано търсене на жилища, спортни коли и яхтени места - докато едни осъждат непровокираната агресия на Русия, други оставят морала настрана и виждат във войната бизнес възможност. 

Транзакциите се осъществяват предимно чрез използването на криптовалути, но не липсват и такива, които преминават директно през руски сметки, близки до санкционирани лица, твърди източник на Observer. Откритото незачитане на рестрикциите към олигарсите служи като ефективна реклама за тези, които се страхуват, че също скоро ще попаднат под прицела на ЕС и САЩ. 

Търговията на апартаменти е в своя пик. Покупките се редуват с годишни наеми:

"Трудно е да се повярва," казва Алън Пинто, консултант за Espace Real Estate в Дубай, пред The Guardian. "Радикален брой руски инвеститори правят покупки. Отбелязваме огромно количество обаждания дори за наеми. Прехвърлят средствата чрез крипто и имат посредник, който прави това за тях. Никога не закупуват директно - използват компании, които го правят за тях.'

Сред имената, спрягани за нови собственици в мегаполиса, е и бившият собственик на "Челси" Роман Абрамович. Имотите на олигарха по света са под прицела на санкциите - включително тези на остров Сейнт Бартс на Карибите. Място, където се вярва, че той е финансирал множество обществени съоръжения като пътища и паркинги, за да спечели благоразположението на местните власти. 

"Същото ще се случи и в Дубай," коментира ситуацията агент на недвижими имоти, който за последните три седмици е продал на руснаци две имения на стойност близо 20 милиона долара. 

В ОАЕ въпросите се избягват. Разрешение за пребиваване и банкова сметка могат да се получат до 30 дни след регистрирането на компания, а постоянно местожителство се закупува срещу цената на една луксозна вила - около 1.5 милиона долара.

Големите банки също следват потока от руски олигарси. Goldman Sachs разполагаше с около 80 свои служители в Москва преди конфликта, като близо половината са се насочили към Дубай. Част от руския екип на JP Morgan също се мести. 

Действията на Емиратите могат да бъдат считани и като нов знак за влошаването на отношенията им със САЩ и приближаване към Китай. Според Джулиън Барнс Дайси, главата на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външни отношения, не е изключено действията на ОАЕ да целят да отправят послание към Вашингтон, че са разочаровани от заетите позиции и са готови да вървят по свой собствен път.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка