Европа и САЩ санкционират руските олигарси, Дубай ги приютява Снимка: © Getty Images

Летището в Дубай работи на пълни обороти през март, а специално място сред пътниците му имат някои от най-богатите личности от обкръжението на Владимир Путин. След кацането, лимузина отвежда олигарсите в свят, който не се интересува от руската инвазия в Русия и приветства техните инвестиции.

След като Европа и САЩ нанесоха сурови санкции на някои от най-богатите руски бизнесмени, Обединените арабски емирства отвориха широко вратите си за тях и интересът към предложението е внушителен.

Банкерите, агентите по недвижими имоти, автокъщите и пристанищата отбелязват невиждано търсене на жилища, спортни коли и яхтени места - докато едни осъждат непровокираната агресия на Русия, други оставят морала настрана и виждат във войната бизнес възможност.

Транзакциите се осъществяват предимно чрез използването на криптовалути, но не липсват и такива, които преминават директно през руски сметки, близки до санкционирани лица, твърди източник на Observer. Откритото незачитане на рестрикциите към олигарсите служи като ефективна реклама за тези, които се страхуват, че също скоро ще попаднат под прицела на ЕС и САЩ.

Търговията на апартаменти е в своя пик. Покупките се редуват с годишни наеми:

"Трудно е да се повярва," казва Алън Пинто, консултант за Espace Real Estate в Дубай, пред The Guardian. "Радикален брой руски инвеститори правят покупки. Отбелязваме огромно количество обаждания дори за наеми. Прехвърлят средствата чрез крипто и имат посредник, който прави това за тях. Никога не закупуват директно - използват компании, които го правят за тях.'

Сред имената, спрягани за нови собственици в мегаполиса, е и бившият собственик на "Челси" Роман Абрамович. Имотите на олигарха по света са под прицела на санкциите - включително тези на остров Сейнт Бартс на Карибите. Място, където се вярва, че той е финансирал множество обществени съоръжения като пътища и паркинги, за да спечели благоразположението на местните власти.

"Същото ще се случи и в Дубай," коментира ситуацията агент на недвижими имоти, който за последните три седмици е продал на руснаци две имения на стойност близо 20 милиона долара.

В ОАЕ въпросите се избягват. Разрешение за пребиваване и банкова сметка могат да се получат до 30 дни след регистрирането на компания, а постоянно местожителство се закупува срещу цената на една луксозна вила - около 1.5 милиона долара.

Големите банки също следват потока от руски олигарси. Goldman Sachs разполагаше с около 80 свои служители в Москва преди конфликта, като близо половината са се насочили към Дубай. Част от руския екип на JP Morgan също се мести.

Действията на Емиратите могат да бъдат считани и като нов знак за влошаването на отношенията им със САЩ и приближаване към Китай. Според Джулиън Барнс Дайси, главата на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външни отношения, не е изключено действията на ОАЕ да целят да отправят послание към Вашингтон, че са разочаровани от заетите позиции и са готови да вървят по свой собствен път.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024