Facebook пусна странна анкета за триенето на публикации след скандала с Telus Снимка: © Unsplash

Скандалът около модераторите на българско съдържание във Facebook и директните обвинения срещу служители в Telus от страна на BIRD явно са провокирали Meta да потърси обратна връзка с потребителите си в България.

В четвъртък социалната мрежа активира странна анкета, в която български профили могат да дадат мнението си за това дали политиката на Facebook за цензуриране на публикации е адекватна.

Анкетата съдържа само два въпроса, от които не е ясно как администраторите на платформата биха могли да преценят дълбочината на проблемите си.

"Според вашето мнение, дали Facebook премахва твърде малко, твърде много или като цяло достатъчно количество публикации, които нарушават правилата ѝ?", се пита в първия въпрос.

Вторият се интересува дали конкретният потребител е получавал предупреждения в последните 7 дни за това, че негова публикация е нарушила Стандартите на общността на социалната мрежа.

Казусът с блокирането на потребителски профили заради политически позиции обаче не е спорен заради количеството, а заради качеството на модерацията.

В същия ден е блокирана официалната страница на офиса на Световната здравна организация в България заради "системни нарушения" на правилата за публикуване.

"Разбира се, това е абсурдно, тъй като сме публикували само здравни теми от интерес за цялото общество", казва доц. Михаил Околийски, който е представител на СЗО в страната.

Коментари от фалшиви профили, които съдържат дезинформация, език на омразата и диркетни обиди, често остават без никаква санкция. В същото време, известни журналисти, университетски преподаватели и общественици губят достъп до своите профили заради организирани масови "доноси" срещу техни публикации с антивоенно съдържание и критики срещу Русия.

Този проблем не засяга само България и само Facebook - украински активисти и доброволци също се оплакват, че профилите им се блокират или ограничават както от Meta, така и от Twitter заради едновременни атаки от руски ботове.

Проблем е и т.нар. shadow ban в социалните мрежи - при който администраторите не спират достъпа на човека до неговия профил, но драстично ограничават видимостта на публикациите му, и така косвено го заглушават.

Аутсорсинг компанията на Telus в България, която потвърждава, че работи по поддръжката на Meta , е обект на много сериозни критики в последните месеци заради непрозрачност при вземането на модераторски решения и допускане на трол-ферми да заглушават критичните гласове в обществото.

"Ние нямаме ясна информация по въпроса какъв точно е миксът между човешката работа и автоматизацията при извършването на модерация на българоезичното съдържание във Facebook. Известно е, че при малките езици, какъвто е българският, за които няма достатъчно данни, автоматизацията не работи толкова добре", коментира проф. Мартин Осиковски пред "Булевард България".

  • Отговорността на администраторите на съдържанието във Facebook беше търсена първо с публична подписка.
  • По-късно BIRD директно започна да атакува служители в подразделението на Telus в България заради ограничаването на профила на Атанас Чобанов заради споделена новина за решение на ЕП срещу Русия.
  • Лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев също влезе в сградата на TELUS на площад "Македония", за да потърси обяснение от компанията за блокиране на профили на членове на движението във Facebook и за изтриване на техни публикации

Политиката на Telus относно самия процес на модерация остава неясна въпреки опитите на мениджмънта да обясни пред "Капитал" какво отношение имат служителите на българската база към решенията за санкции срещу потребители.

От компанията твърдят едновременно, че технологичният процес на Facebook "изключва възможността служителите ни да вмъкват лични, политически мнения или убеждения в работата си".

В същото време те потвърждават, че работниците преглеждат съдържание, "което е избрано на случаен принцип и преценяват дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024