Facebook и медийният конгломерат на австралийския милиардер Рупърт Мърдок – News Corp, сключиха тригодишен договор, по който социалната мрежа ще плаща на изданията в Австралия за споделяне на новинарското им съдържание.

Условията по споразумението не се съобщават. В края на миналия месец от компанията на Марк Зукърбърг обявиха, че планират да похарчат най-малко 1 милиард долара през следващите 3 години за подпомагане на журналистическата индустрия.

Сделката между Facebook и News Corp идва няколко седмици след въвеждането на нов закон в Австралия, който задължава големите онлайн платформи да плащат на медиите за споделяне или даване на линкове към информационно съдържание.

Първоначално Facebook се обяви против въведените правила и дори блокира споделянето на новинарски публикации от страна на медийните издатели и обикновените потребители в Австралия. Това обаче продължи само няколко дни – социалната мрежа и властите постигнаха компромис за поправки в закона и Facebook се ангажира да подкрепя качествената журналистика.

Споразумението им с News Corp важи за основните австралийски национални медии от компанията, както и за регионални издатели. Сред най-известните издания в империята на Мърдок са „The Australian“, „The Daily Telegraph“ (Сидни) и „Herald Sun“ (Мелбърн). Всички те ще предоставят съдържание чрез услугата Facebook News.

Sky News Australia също попада в групата на News Corp, тъй като е собственост на нейно дъщерно дружество. Телевизията е сключила отделна сделка с Facebook, която „надгражда вече съществуващо споразумение“, обявиха от конгломерата на 90-годишния Мърдок. Освен голяма част от австралийските медии, в империята му попадат британски издания, както и американските Wall Street Journal и New York Post.

Миналия месец от News Corp сключиха подобна тригодишна сделка и с Google.

Google вече обяви, че ще подкрепя финансово френски издатели като националния ежедневник Le Monde и седмичното списание Le Nouvel Observateur. Компанията ще плаща за показване на новинарското им съдържание в интернет търсачката, което е важна стъпка към евентуално сключване на подобни споразумения в още европейски държави.

Изпълнителният директор на News Corp Робърт Томсън каза, че сделката с Facebook е била подготвяна от десетилетие. „Споразумението е важно събитие в трансформирането на условията за търговия на журналистиката. То ще подпомогне материално австралийския медиен бизнес и е много смислено“. Той благодари на правителството, че е застанало на страната на издателите.

Срещу Рупърт Мърдок и империята му обаче застанаха двама бивши премиери на Австралия – Кевин Ръд и Малкълм Търнбул, които бяха политически противници, но се обединиха срещу „общия враг“. Те твърдят, че News Corp се е превърнала в пропагандна машина на дясното либерално правителство, ръководено от Скот Морисън.

Някога съперници, а днес с общ враг: Бивши премиери на Австралия искат да разрушат империята на Мърдок

Ръд дори пусна петиция за прекъсване на доминацията на конгломерата на Мърдок, който „влияе още на американската и британската политика“ със своите медии. Тя бе подписана от над половин милион души.

News Corp вече си сътрудничи с Facebook в САЩ, където социалната мрежа плаща за показване на съдържанието на медиите в платформата.

В Австралия ръководената от Рупърт Мърдок империя беше един от най-големите защитници на новия закон, въведен от правителството. Компанията трябваше да спре десетки вестници и да съкрати стотици работни места по време на пандемията заради финансовата криза и се нуждаеше от свеж ресурс.

Робърт Томсън дори обвини другите медии, че са си „мълчали“, докато Рупърт и съпредседателят Лахлан Мърдок са водили „световен дебат“ за защита на журналистиката.


Да продадеш .jpeg за 69 млн. долара: Всичко, което трябва да знаем за NFT

Основателят на Twitter купи hi-fi платформата Tidal, въпросът е много ли са $300 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"