Усещането да живееш в свят, в който гифче се продава за над половин милион долара е невероятно, нали?

Не, това не е шега. През февруари създателят на легендарното меме Nyan Cat продаде ремастерирана негова версия за 300 етера (дигитална валута)  -  580 хил. долара към онзи момент под формата на NFT. Това е само една от многото големи и шумни сделки с NFT в последните седмици, които със сигурност повдигат икономически и философски въпроси. Преди тях обаче да отговорим на един по-практичен въпрос - какво е NFT?

Съкратено от non-fungible token или незаменим токен, NFT означава точно това - дигитална единица, която е уникална и няма как да бъде заменена.

За разлика от NFT, биткойн и другите криптовалути например са заменими, защото ако замените един биткойн за друг, ще имате абсолютно същото нещо. С незаменимите токени нещата са малко по-близки до реалния живот, в който ако замените Мона Лиза за копие на Мона Лиза, то със сигурност няма да имате същото в ръцете си, както знаем от не един кофти криминален филм.

От техническа гледна точка, повечето NFT разчитат на блокчейна Ethereum. Това име е познато благодарение на криптовалутата етер, която използва същия блокчейн. За разлика от криптовалутата обаче NFT-тата имат малко допълнителна информация, която ги кара да работят по-различно. Така уникалните токени живеят в блокчейна и се използват, за да верифицират собствеността на дадено NFT. А NFT може да бъде практически всяка дигитална стока - гифче, песен, видео, предмети във видеоигри, очевидно и туитове.

В последните седмици NFT се превърна в една от горещите теми в сферите на изкуството, финансите и технологиите, като най-голяма вина за това вероятно носи един човек на име Майк Уинкълман.

По-познат като дигиталния артист Beeple, по-рано тази седмица негова творба беше продадена на търг в Christie’s за над 69 млн. долара, което го поставя в топ три на най-скъпите живи артисти в света според аукционната къща. Този успех идва след няколко месеца, в които Beeple правеше аукциони с все по-висока стойност. От продажбата на серия NFTта на стойност 66 666,66 долара за всяка двойка през октомври, през творби за общо 3.5 млн. долара през декември до препродажбата на една от октомврийските двойки за 6.6 млн. долара през февруари.


Сред NFT сделките, за които се вдигна шум напоследък обаче има и други неща. Видео на диджея Steve Aoki и артиста Антони Тудиско беше купено от изпълнителния директор на американския телеком T-Mobile за 888 888,88 долара. Първият туит на Джак Дорси е на търг и към момента най-високата оферта е 2,5 млн. долара. Канадската певица Grimes продаде клипове със своя музика на стойност над 5 млн. долара. 

Комбинацията от малки и големи артисти, шумните и скъпи сделки и включването на Christie’s дават огромна легитимация за бъдещето на NFT като валиден начин за търгуване на дигитално изкуство. За много хора това е начинът то да получи стойността, която традиционното изкуство има от столетия. За колекционерите, които вярват в технологията, сме в началото на нещо много по-голямо и тепърва ще ставаме свидетели на изключително скъпи сделки за NFT творби от всякакъв характер.

Само че няма как да не се върна към примера си за Мона Лиза от по-рано, защото колкото и да ми се иска, не мога да направя абсолютно идентично копие на творбата на Леонардо.

За сметка на това мога да отида на страницата на аукционите на повечето NFT-та и с десен клик да си сваля картинката или видеото, с което ще имам перфектна нейна версия за лична употреба. Повечето NFT творби представляват точно това - файл, потвърждение за неговата собственост и ограничени права за неговото използване. Тук идва логичният въпрос каква тогава е стойността на такава творба

Всъщност стойността е точно такава, каквато и на всяко друго произведение и не зависи от неговите функции или възможности за възпроизвеждане. Милионите принтове на Мона Лиза не са оригиналът и никога няма да бъдат, нито пък принтовете на снимките на Ансел Адамс ще загубят стойността си, защото негативите могат да бъдат копирани отново и отново.

Пазарът на изкуството, особено на живи артисти, се базира на консесус между участниците за стойността на дадена творба. Този консенсус, от своя страна, е плод на субективни фактори като популярността на артиста, коя галерия или аукцион го предлага, кой е кураторът или търговецът на творбите и т.н.

Колекционерите на изкуство за първи път получават инструмент, с който да притежават и дигитално изкуство.

Естествено част от съмненията в NFT се основават на факта, че технологията в момента до голяма степен е меме и част от сделките са безумни. Сравненията със сагата с акциите на GameStop от началото на годината са абсолютно неминуеми, но разликите са съществени. Стойността на акциите на една компания в нормалния свят се определят от способността на компанията да генерира стойност. С изкуството това никога не е било така, което прави оценяването му коренно различно и тези сравнения неподходящи.

В същото време обаче мемето води до сделки като тази на Christie’s за творбата на Beetle. Точно този тип сделки са нужната валидация на NFT-тата, която ще даде възможност за дигиталните артисти да бъдат част от пазара на изкуство, а на феновете да подкрепят любимите си артисти директно, като получават нещо уникално.

В известен смисъл NFT е стъпка към бъдещето на дигиталното изкуство, но и към миналото на уникалните колекционерски версии на творби, албуми и т.н. Затова и шансовете са, че NFT-тата са тук, за да останат, а единственият реален въпрос е дали ще участвате в мемето.


Основателят на Twitter купи hi-fi платформата Tidal, въпросът е много ли са $300 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти