Fact Check: Лице в лице с Борисов

"Горанов още в първия момент си подаде оставката", "Асен Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин и изгубихме шансове за еврозоната", "Кабинетът на Кирил Петков не прие да даде въоръжение на Украйна" - това са само част от твърденията на Бойко Борисов в интервюто му в "Лице в лице".

Колко от тях обаче отговарят на истината? Нека да проверим.


💬 "Горанов още в първия момент си подаде оставката тогава. Не е бил в листите на ГЕРБ, не е бил кандидат за министър в правителствата, които сме предлагали"

❌ Не е вярно.

Кой е "първият момент" в съзнанието на Бойко Борисов, не е ясно. Владислав Горанов не само не е подавал оставката си доброволно, а и се опита да спре опита на самия Борисов да го отстрани от Министерството на финансите през юли 2020 г. (все пак неуспешно).

Тогава Горанов не беше махнат заради Божков - защото, впрочем, обвиненията за рекет засягаха пряко и Бойко Борисов - а заради връзките на министъра с Делян Пеевски.

Уволнението му дойде със закъснение от 6 месеца след като прокуратурата вече беше уличила Васил Божков в ощетяване на бюджета с 500 млн. лв. от невнесени дължими хазартни такси благодарение на незаконен преференциален режим и плащане на крупни подкупи на служители, за които Горанов носи отговорност.

Владислав Горанов не беше предлаган за депутат след 2021 г., но услугите му бяха ползвани неколкократно от Борисов - на 4 юни 2022 г. той лично разказва на партийно събрание в Кюстендил, че се е консултирал "с Горанов, Дончев и финансисти" заради актуализацията на бюджета от Асен Василев.


💬 "Протестът започна от другата страна на Министерски съвет преди 2 години, когато България беше приета в европейския банков съюз, в един и същи ден".

❌ Не е вярно. България беше приета в чакалнята на еврозоната ERM II на 10 юли 2020 г. - три дни след като Христо Иванов беше изгонен от служители на НСО на частния плаж на Ахмед Доган в Росенец.

На 9 юли 2020 г. започна и големият протест с искания за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев като главен прокурор, след като следователи и служители на Бюрото за охрана нахлуха в президентството.

Спекулациите, че протестите от 2020 г. срещу ГЕРБ са били "преврат" срещу европейското развитие на България, нямат нищо общо с реалността.


💬 "Под мое ръководство ние изпълнихме всички технически критерии и получихме политическо решение да влезем в банковия съюз и чакалнята на еврозоната"

✔️ Вярно. България постигна тези две стъпки през юли и октомври 2020 г., като процесът започна в третия кабинет на ГЕРБ през 2018. Възможността за скорошно членство беше обсъждано още тогава, като датата 1 януари 2024 г. формално беше заложена в последните дни на мандата на Кирил Ананиев.


💬 "Две години Асен Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин и ние загубихме всякакви шансове"

❌ Не съвсем.

Годишната инфлация в България е по-висока от тази в еврозоната, но е под влиянието на същите двигатели - ефекта от глобалното увеличаване на публичните разходи след Covid-19 и най-вече поскъпването на енергийните ресурси заради зависимостта от руските доставки (тенденция нагоре, която започва още преди войната в Украйна).

Дори в тези условия - Хърватия беше приета за член на еврозоната на 1 януари 2023 г., макар че и при тях годишната инфлация стана двуцифрена от началото на миналата година.


💬 "2 години са имали такива възможности, че да приемат закона за БНБ, четирите технически закона. 2 години не намериха време да приемат тези закони с пълното си мнозинство и оставиха в последните 2 дни, за да е ГЕРБ виновен".

⌛ И да, и не.

Не е вярно, защото за последните 2 години се събират малко над 320 календарни дни, в които България е имала Народно събрание (вкл. уикендите и съответните ваканции на депутатите). Единственото редовно правителство между 2021 и 2022 г. остана на власт 8 месеца и беше свалено с вот на недоверие, с който ГЕРБ се гордее.

През това време влизането в еврозоната и Шенген бяха приоритети на хартия, но на практика нямаше мнозинство, което да поеме отговорност за тяхното осъществяване в зададените срокове - коалиционните партньори на ПП от БСП и "Има такъв народ" правеха всичко възможно приемането на еврото да се забави.

Планът за въвеждане на еврото беше започнат от ГЕРБ и завършен при служебния кабинет на Асен Василев, но беше одобрен едва през май 2022 г. В него се посочва, че "най-късно 11 месеца преди въвеждането на еврото държавните органи следва да завършат прегледа на нормативните актове в обхвата на своята компетентност и да определят тези, които трябва да се изменят".

"Проектите за изменение трябва да бъдат подготвени поне 5 месеца преди датата на въвеждане на еврото и да бъдат приети".

При липсата на парламент и перспектива за нормално управление, България се отказа да гони срока 1 януари 2024.


💬 "Депутатите на ДБ и ПП бойкотираха комисията за пране на пари, кое е по-важно?"

⌛ Заседанието, за което Борисов говори, е на Комисията за обществен ред и сигурност от 31 януари 2023 г. - провежда се само три дни преди 48 Народно събрание да бъде разпуснато.

Ден по-рано ГЕРБ прави точно това, в което обвинява противниците си - проваля ключово гласуване по Кодекса за застраховане с игра на кворума, и то в интерес на частната "Лев инс".

От 20 души по списък първоначално се регистрират само 12, а на десетата минута се оказва, че вече няма кворум. Маноил Манев (ГЕРБ) разпуска заседанието, а промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари остават само на първо четене.

За съжаление, сайтът на Народното събрание не пази видеоархив, за да се види кой присъства. Впрочем, в същия ден председателят на Комисията Хамид Хамид (ДПС) също отсъства - заради онази командировка в САЩ с Иван Гешев.


💬 "Законът за хазарта не е променян от 2013 г. Защо не го промениха за 2 години?"

❌ Не е вярно. Законът за хазарта, който действа от 2012 г., е променян 14 пъти за последните десет години. 13 от тези случаи са по време на управленията на ГЕРБ. Веднъж той беше променен на финала на 48 Народно събрание през август 2022.


💬 "Проверката на АДФИ (за незаконния привилегирован режим за Божков в Държавната комисия по хазарта) е възложена от нашия министър тогава"

✔️ Да, но.

Вярно е, защото Владислав Горанов задейства агенцията на 12 декември 2019 г. Държавата обаче не се задейства да защити интереса си в продължение на 6 години, а го направи едва след като братята Цветомир и Боян Найденови бяха заплашени с убийство от Васил Божков.

Още през 2018 г. Mediapool започна да публикува разследвания за това, че лотарийните фирми на Божков прикриват финансовите си отчети и плащат по занижени тарифи.


💬 "Цените на бензина и дизела паднаха с левче от деня, в който Кирил и Асен напуснаха властта"

❌ Не точно, и не само заради смяната на властта.

Правителството беше освободено на 2 август 2022 г., когато дизелът струваше 3.48 лв., а бензинът А95 - 3.34 лв. В момента дизелът е по-евтин с 0.57 лв., а бензинът - с 0.75 лв.

Как се движат цените на горивата в България за последната година и каква е тенденцията на търговията с руски петрол, върху който Г-7 наложи таван на цените в края на 2022:


💬 "Ние имаме проблем с корупцията основно в последните 2 години"

❌ Не е вярно - и можем да се сравним с Хърватия, която ни изпревари и за еврозоната, и за Шенген.


💬 "Никога (в американското посолство) няма да забравят, че Северна Македония и Албания бяха приети благодарение на ГЕРБ и на мен"

❌ Нито Северна Македония, нито Албания са приети в ЕС и това няма да се случи в близките години. И до ден днешен България не приема да започнат преговори за членството им.

В мандата на ГЕРБ беше сключен Договор за добросъседство през 2017 г. (на базата на съществуващата от 1999 г. декларация, подписана при Иван Костов и Любчо Георгиевски). Разширяването на ЕС към западните Балкани беше приоритет на българското европредседателство.

Но през ноември 2020 г. кабинетът на ГЕРБ отказа да одобри начало на преговорите със Скопие (и автоматично блокира Тирана) заради неизпълнени условия.


Обвиненията срещу "Продължаваме промяната"

💬 "За втората ексадрила F-16 половината ПП не гласува"

⌛ 33 от 53 депутати от "Продължаваме промяната" гласуваха "за" втория етап на модернизирането на ВВС с американски изтребители.

Асен Василев от ПП гласува "против". 10 души гласуват "въздържал се" - сред тях Бойко Рашков и Калина Константинова. Не гласуват (макар че са на работа) общо 9 депутати от "Промяната" - вкл. Христо Петров, Иван Христанов, Венко Сабрутев. Двама отсъстват през целия ден

💬 "Предишното правителство на Кирил Петков не прие да даде въоръжение на Украйна. ГЕРБ, Да България, ДПС и Възходът го направиха"

✔️ Вярно е, че през пролетта 2022 г. мнозинството в 47 Народно събрание успя да събере гласове само за ремонт на военна техника - след като БСП се противопостави, а ПП гласува масово с "въздържал се" на отхвърленото по-радикално предложение на "Демократична България" за военни доставки.

Тогава само 4 депутати от ПП подкрепиха ДБ - Никола Минчев, Александър Дунчев, Младен Запрянов и Настимир Ананиев.

Втората част на твърд ението на Борисов е грешна.

ПП гласува с 45 от 53 депутати "За" на 16 декември 2022 г., когато 48 Народно събрание реши да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна.

💬 "За двата блока AP 1000 на АЕЦ Козлодуй от партията на Промяната само 3 души гласуват"

✔️ Тук Борисов е прав. Само 3 гласа "за" идват от ПП, докато 39 гласуват "въздържал се" по тази точка на 12 януари 2023.


💬 "Вдигнахме с 300% учителските заплати"

✔️ Формално е вярно - но само ако се вземе предвид целият 12-годишен период на управление от първия кабинет на ГЕРБ до последния.

Но ако съпоставим административното увеличение на минималната работна заплата с минималната нормирана заплата на учителите, ще се види:

1) Колко голямо изоставане е имало в актуализирането на заплатите в образователната система между първата 2009 г. и 2017 г. (когато влиза в сила нова наредба за нормиране и заплащане на труда). Тогава МРЗ в страната започва да стига опасно близо до месечното възнаграждение на един млад учител.

2) И тогава, и сега съотношението между оценката на труда на един млад учител и един неквалифициран работник на минимална заплата си остава около 2:1. Това не говори за специална политика на държавата за стимулиране на учителското съсловие, а по-скоро за поддържане на бюджетна формула.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024