Фалшив "Оземпик" - без рецепта и опасен за изкушените да отслабнат лесно Снимка: © Getty Images

Силното търсене на "Оземпик" - лекарството за диабет на Novo Nordisk, което често се ползва за отслабване - в комбинация с високата му цена и недостатъчното предлагане, създават предпоставки за пазар на имитации на препарата.

Експертите са все по-загрижени за фалшивите версии на "Оземпик" (Ozempic) и популярните лекарства за отслабване, тъй като имитациите могат да изглеждат измамно реалистични, но да съдържат опасни вещества или съвсем други медикаменти, пише New York Times.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди в края на юни , че са били засечени фалшиви партиди "Оземпик" в САЩ, Обединеното кралство и Бразилия.

Фалшивите медикаменти най-често се продават нерегламентирано онлайн, понякога са на по-ниски цени и без рецепта, която е задължителна за "Оземпик". Според изданието онлайн магазини твърдят, че продават семаглутид, веществото в "Оземпик".

"Продуктите, които се представят за "Оземпик", може да съдържат нечист семаглутид, опасно високи дози или други лекарства", казва Тимъти Маки, професор в Университета на Калифорния, Сан Диего, който изучава фалшиви лекарства.

Докато се опитват да проследи пътя на фалшивия медикамент, проф. Маки и неговият екип поръчват "Оземпик" със съмнителна автентичност онлайн. Някои от доставките така и никога не пристигат, а други доставчици твърдели, че им трябват още хиляда долара, за да транспортират лекарството през митница.

Измамата често включва и поставяне на етикети "Оземпик" върху инсулинови писалки. Миналата есен имитация на лекарството на Novo Nordisk вкара в болница потребители в Австрия, а медиците заявиха, че подозират именно прием на инсулин. През януари агенция Reuters съобщи за трима души в САЩ, които са развили хипогликемия (опасно ниска кръвна захар, бел.ред.), след като са взели подозрителен "Оземпик".

Медиците предупреждават, че всяко фалшиво лекарство може да бъде опасно, но имитациите на "Оземпик" са особено високорискови, защото веществото се инжектира, а стерилни инжекционни лекарства се произвеждат изключително трудно.

Специалистите припомнят, че пациентите, които приемат лекарства като "Оземпик", трябва задължително да го правят под лекарско наблюдение, така че да се проследи техния прогрес, както и да се управляват потенциално сериозни странични ефекти.

От публикацията на New York Times става ясно, че е възможно фалшив "Оземпик" да се озове и в традиционни здравни заведения, а не само при нелицензирани онлайн магазини. Така например през юни 2023 г. производителят лекарството - датската фармацевтична компания Novo Nordisk - заяви, че писалка, закупена в аптека в САЩ, всъщност съдържа инсулин. А през декември Агенцията за храни и лекарства съобщи, че е иззела хиляди единици фалшиви продукти в легитимната верига за доставка на препарата.

Все пак това се случва изключително рядко. Много по-вероятно е хората да приемат фалшив "Оземпик", ако го купят от нелицензиран онлайн доставчик или медицински спа център, отбелязва изданието. Потребителите трябва също да внимават за продукти, които се предлагат на цена, значително по-ниска от стандартната.

Според експертите, често на опаковката на фалшивите лекарства има правописни грешки. Затова потребителите винаги трябва да проверяват дали името на медикамента е изписано правилно на опаковката.

Фалшифицираните продукти също могат да имат некачествени етикети, които не се залепват добре върху писалката, съобщават още от Световната здравна организация. Другият подход е да се използват онлайн ресурсите на фирмата производител Novo Nordisk, чрез които потребителите могат да се уверят, че лекарството е автентично.

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024