ФБР разследва дали поддръжничка на Тръмп е предала на Русия откраднат лаптоп от офиса на Пелоси Снимка: © Getty Images

Властите в Пенсилвания арестуваха поддръжничка на Доналд Тръмп, която е заподозряна в кражба на лаптоп или харддиск от офиса на лидера на демократите в долната камара на американския парламент Нанси Пелоси. Според близък до 22-годишната Рей Джун Уилямс – тя имала намерение да предостави данните от компютъра на руското разузнаване.

Полицията я задържа заради незаконно влизане в сградата на Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Властите я идентифицираха от снимки и видеа в социалните мрежи, а след това потвърдиха самоличността ѝ чрез разговори с нейни близки.

В наказателното дело, което е открито срещу Уилямс, ФБР се позовава на нейн бивш партньор, който е дал клетвена декларация и е разкрил как е станал косвен свидетел на това, че жената е излязла с лаптоп или харддиск от офиса на Пелоси.

"Шаманът на QAnon" отказва да яде, в затвора не сервирали органични храни

В документите по делото обаче не е отбелязано, че има откраднат компютър. Няколко дни след щурма на Капитолия съветникът на Пелоси – Дрю Хамил, публикува в Twitter, че един от лаптопите, използван за показване на презентации, е бил откраднат от конферентната зала. ФБР отбелязва, че въпросът „се разследва“, пише CNN. Не е ясно дали двата инцидента са свързани помежду си, както и дали информацията на свидетеля е точна.

Той твърди, че е бивш „интимен партньор“ на Райли Джун Уилямс. Сам е потърсил ФБР и я е идентифицирал във видео от Капитолия, на което тя насочва поддръжници на Тръмп по стълбите към офиса на Нанси Пелоси.

Агентът твърди също, че е говорил с приятели на Уилямс, които му показали видео, на което 22-годишната жена взема лаптоп или харддиск от стаята на говорителя на Камарата на представителите. „Уилямс е опитала да изпрати устройството на приятел в Русия, който след това да го продаде на руското разузнаване“, твърди мъжът пред ФБР.

Според него – „трансферът на устройството към Русия е пропаднал по неясни причини и компютърът или все още е у нея, или вече е разбит".

Преди клетвата на Байдън, службите в САЩ “претърсват” най-мрачните кътчета в интернет

По информация на CBS и CNN – 22-годишната жена се е предала на властите. Тя не е обвинена в кражба. Делото срещу нея е част от общо над 200, заведени срещу поддръжници на Тръмп, които участваха в протестите във Вашингтон.

Репортаж на ITV News няколко дни след атаката показа майката на Джун Уилямс, която живее в Харисбърг, Пенсилвания. Самата тя потвърди, че дъщеря ѝ е жената от видеата в Капитолия. Добави още, че Уилямс не е споделила с нея къде отива, напускайки дома им на 6 януари.

Мерките в столицата на САЩ, а и в останалите градове, са засилени преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари. 25 хиляди служители на Националната гвардия ще присъстват на церемонията, за да предотвратят ексцесии, подобни на щурма в Капитолия.

Parler: Разрушената крепост на конспирациите и речта на омразата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024