Снимка: © Getty Images

"Шаманът на QAnon" (известен още като "човекът с рогата") Джейк Анджели постигна своя звезден миг, след като всички световни медии показаха лицето му по време на щурма в сградата на Конгреса на 6 януари. 

Арестът и престоят в затвора обаче явно не се отразяват добре на 33-годишния привърженик на Тръмп и последовател на конспиративния култ QAnon. 

Анджели (с истинско име Джейкъб Антъни Чансли) беше задържан в събота по обвинение в хулиганство, проникване с взлом и незаконно нахлуване в помещения с ограничен достъп в комплекса на Капитолия. Мъжът се е предал сам във ФБР, след като прокуратурата е издала заповед за издирването му, пише вестник "Arizona Republic".

Ден след ареста, неговата майка Марта Чансли свидетелства по време на първото изслушване пред федералния съд, че синът й отказвал да се храни в затвора. Заради пандемията Анджели се е включил в заседанието по телефона. Съдия Дебора Файн е разпоредила той да остане под стража до 15 януари, докато се вземе решение дали да промени мярката му за неотклонение. 

Адвокатът потвърждава, че клиентът му не се е хранил от момента на ареста си, като посочва, че Анджели е поставен на стриктна диета - без да е сигурен дали причината е свързана с религиозни причини. 

Майката на подсъдимия Марта Чансли твърди, че здравословното състояние на сина й ще се влоши сериозно, ако не яде органична храна. 

В интервю за ABC15 тя казва, че "човек трябва да бъде много смел, за да бъде патриот и да защити това, в което вярва", когато я питат дали подкрепя действията на сина си в разгара на бунтовете на привържениците на Доналд Тръмп. Въпреки присъствието му на първа линия в щурма срещу Конгреса, тя твърди, че Чансли е "един от най-милите хора, които познава". 

Конгресът след атаката: Белезите от насилието остават

Самият подсъдим казва, че не се притеснява от присъдата: "Не съм нарушил никакви закони, защото влязох през отворени врати". Анджели беше част от първата вълна на протестиращите, които пробиха металните заграждения около сградата на законодателното събрание на САЩ, докато полицията се опитваше да ги спре неуспешно и да евакуира конгресмените. При нападението бяха изпочупени врати и прозорци на комплекса, а няколко души от тълпата (включително Анджели) успяха да проникнат дори в заседателната зала на Сената и да се снимат на трибуната на председателстващия. 

Щурмът на Капитолия в снимки: Не, това не е филм

Съдията по мярката за неотклонение на Джейк Анджели е разпоредила на адвоката и управата на затвора да се разберат, така че да му предоставят храна в съответствие с диетата му. 

Главният маршал на Аризона Дейвид Гонзалез посочва, че службите ще се съобразят със заповедта на съда и ще предоставят на Чансли органични храни

Щурмът на Конгреса на 6 януари доведе до смъртта на петима души, включително полицейски служител. Още един офицер от службата по охрана на Капитолия, който е бил на смяна по време на размириците, загина няколко дни по-късно след самоубийство. 


Участвал си в протестите във Вашингтон - губиш работата си

Шаманът на QAnon: Кой е човекът с рогата от бунта в Капитолия

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон