Прокуратурата оневини агитката на "Възраждане" за агресията срещу филма "Близо" в Пловдив

Прокуратурата не е видяла престъпление в случая, при който привърженици на партия "Възраждане" се опитаха да спрат прожекция на филма "Близо" в Пловдив. Проверката, която властите са започнали, в крайна сметка така и не е довела до образуване на разследване. Това става ясно от думите на районния прокурор Петър Петров пред изданието "Сега".

През юни 2023 г. агитка, водена от депутата на "Възраждане" Емил Янков, се опита да спре излъчването на наградения в Кан филм в Lucky Дом на киното в Пловдив. По разказ на очевидци групата се е държала агресивно и е обиждала случайно преминаващи граждани.

Впоследствие прокуратурата обяви, че е започнала проверка по случая, но една част от нея се занимаваше с това да разследва дали европейският филм, който тази година получи Европейската филмова награда на публиката - LUX, не е порнографски. Властите казаха още, че все пак проверяват дали има "евентуално извършени престъпления от общ характер" от страна на противниците на филма.

В крайна сметка обаче не са събрани достатъчно доказателства за нито една от двете линии на разследването. Постановлението за отказ да бъде образувано досъдебно производство е издадено още в края на септември.

Тезата, че "Близо" представя педофилско съдържание, беше застъпена от някои привърженици на "Възраждане" в социалните мрежи, много от които всъщност изобщо не са гледали лентата на режисьора Лукас Донт. Филмът проследява историята на двама най-добри приятели - 13-годишни момчета и тяхното израстване, а в него дори няма сцени, демонстриращи хомосексуализъм, камо ли педофилия.

Филмът обаче стана повод за хомофобска кампания не само в Пловдив, но и в други градове в страната. В София една от прожекциите в кино "Одеон" беше провалена след протест отново на привърженици на "Възраждане". Записи от случилото се показаха как те са били допуснати в киното, въпреки присъствието на полицейски служители там, а пред входа му крещят грозни обиди срещу хората, които са дошли да гледат филма.

Подобна вербална агресия имаше и на прожекция на "Близо" във Варна. От МВР съобщиха тогава, че разследват хулиганство - но към момента не е ясно какво е развитието на останалите проверки.


Още по темата:

Как МВР допусна агитка на "Възраждане" да спре прожекция на LGBT-филм в "Одеон"

МВР се похвали, че е предотвратило "физически сблъсък" на акцията срещу филма "Близо" във Варна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024