Снимка: © Getty Images

Националната финансова прокуратура на Франция (PNF) е започнала предварително разследване срещу бившия чешки премиер Андрей Бабиш по подозрения в пране на пари, съобщава френският вестник "Le Monde".

Проверката, започнала още през февруари 2022 г., се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен, намиращ се в югоизточната част на Франция, чрез редица офшорни компании.

До разследването се стигна след публикуването на "Пандора Пейпърс" - разследване за офшорната индустрия от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Схемата, създадена от бизнесмена през септември 2009 г., е особено сложна. Двата имота, сред които е вила с площ над 500 кв.м, са закупени от дружество със седалище в Монако - собственост на офшорна структура в САЩ. Цената на сделката с недвижимите имоти е 14 млн. евро.

В сметката за продажба, видяна от изданието, се уточнява, че сумата е "платена в брой". Документите от "Пандора Пейпърс" обаче показват, че американската компания на Бабиш е взела заем за 15 млн. евро от офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, за да финансира покупката на къщите в Мужен. В официалните френски документи обаче няма и следа от този заем.

Разследващите ще трябва да се опитат да разберат целта на цялата тази постановка и да установят защо бившият чешки премиер е както собственик на дружеството за отпускане на заеми, така и на юридическото лице, взело 15-те милиона евро. Използването на офшорни дружества и тайният заем могат да бъдат свързани с пране на пари, за да се скрие произходът на парите, който все още остава загадка.

През 2016 г. и 2018 г. Бабиш постепенно прехвърля недвижимия имот в Мужен на юридическо лице, което е негова публична собственост, като отново използва техника, включваща прехвърляне на акциите на дружества на съпругата му Моника Бабисова, която в същия ден ги прехвърля обратно на холдинговото дружество на съпруга си.

Разследването ще бъде сложно, тъй като предполагаемите факти са стари и може да са погасени по давност, пише "Le Monde". Този тип дела, свързани с големи случаи на укриване на данъци като "Панама пейпърс" или "Парадайз пейпърс", обикновено се проточват поради разследванията, които френското правосъдие трябва да провежда в чужбина - на места, на които понякога не се получава съдействие.

Разкритията за офшорните компании и недвижимите имоти на Бабиш предизвикаха вълна от реакции и в собствената му страна, където чешки журналисти, партниращи на ICIJ, не откриха никакви следи от подобни активи в документите, подадени от политика след избирането му в парламента през 2013 г.

Това не е единственият случай, в който бившият министър-председател е подведен под отговорност. Андрей Бабиш, петият най-богат човек в страната, е обвинен и в това, че се е облагодетелствал с 2 млн. евро от европейски фондове, предназначени за малки и средни предприятия. Милиардерът трябва да се яви в съда на 12 септември по това дело.

Андрей Бабиш се готви за президент, но преди това ще се изправи пред съда

Тези съдебни процедури обаче не пречат на бизнесмена и настоящ член на парламента да обикаля страната, за да агитира за президентските избори през 2023 г., въпреки че все още не е официален кандидат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"