Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари Снимка: © Getty Images

Националната финансова прокуратура на Франция (PNF) е започнала предварително разследване срещу бившия чешки премиер Андрей Бабиш по подозрения в пране на пари, съобщава френският вестник "Le Monde".

Проверката, започнала още през февруари 2022 г., се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен, намиращ се в югоизточната част на Франция, чрез редица офшорни компании.

До разследването се стигна след публикуването на "Пандора Пейпърс" - разследване за офшорната индустрия от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Схемата, създадена от бизнесмена през септември 2009 г., е особено сложна. Двата имота, сред които е вила с площ над 500 кв.м, са закупени от дружество със седалище в Монако - собственост на офшорна структура в САЩ. Цената на сделката с недвижимите имоти е 14 млн. евро.

В сметката за продажба, видяна от изданието, се уточнява, че сумата е "платена в брой". Документите от "Пандора Пейпърс" обаче показват, че американската компания на Бабиш е взела заем за 15 млн. евро от офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, за да финансира покупката на къщите в Мужен. В официалните френски документи обаче няма и следа от този заем.

Разследващите ще трябва да се опитат да разберат целта на цялата тази постановка и да установят защо бившият чешки премиер е както собственик на дружеството за отпускане на заеми, така и на юридическото лице, взело 15-те милиона евро. Използването на офшорни дружества и тайният заем могат да бъдат свързани с пране на пари, за да се скрие произходът на парите, който все още остава загадка.

През 2016 г. и 2018 г. Бабиш постепенно прехвърля недвижимия имот в Мужен на юридическо лице, което е негова публична собственост, като отново използва техника, включваща прехвърляне на акциите на дружества на съпругата му Моника Бабисова, която в същия ден ги прехвърля обратно на холдинговото дружество на съпруга си.

Разследването ще бъде сложно, тъй като предполагаемите факти са стари и може да са погасени по давност, пише "Le Monde". Този тип дела, свързани с големи случаи на укриване на данъци като "Панама пейпърс" или "Парадайз пейпърс", обикновено се проточват поради разследванията, които френското правосъдие трябва да провежда в чужбина - на места, на които понякога не се получава съдействие.

Разкритията за офшорните компании и недвижимите имоти на Бабиш предизвикаха вълна от реакции и в собствената му страна, където чешки журналисти, партниращи на ICIJ, не откриха никакви следи от подобни активи в документите, подадени от политика след избирането му в парламента през 2013 г.

Това не е единственият случай, в който бившият министър-председател е подведен под отговорност. Андрей Бабиш, петият най-богат човек в страната, е обвинен и в това, че се е облагодетелствал с 2 млн. евро от европейски фондове, предназначени за малки и средни предприятия. Милиардерът трябва да се яви в съда на 12 септември по това дело.

Андрей Бабиш се готви за президент, но преди това ще се изправи пред съда

Тези съдебни процедури обаче не пречат на бизнесмена и настоящ член на парламента да обикаля страната, за да агитира за президентските избори през 2023 г., въпреки че все още не е официален кандидат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023