Снимка: © Getty Images

Държавите от Г7 стигнаха до споразумение да установят по-твърда позиция спрямо Китай по време на третия ден от срещата си в Корнуол. Пекин не одобри действията на седемте най-богати демокрации и отвърна, че дните, в които малка група от държави е определяла съдбата на целия свят, „са отминали“.

В последния ден от срещата си лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония подписаха заключителна декларация за по-твърда линия спрямо Китай, съобщи DPA.

От Г7 се съгласяват да противодействат на нелоялните търговски практики на Пекин, а също и на нарушенията на човешките права и репресията срещу опозицията в Хонконг.

Групата призовава Китай да спазва човешките права и основните свободи в автономната област Синцзян, където живеят милиони уйгури – мюсюлманско малцинство, затваряно в изправителни лагери и подложено на насилствен труд от страна на режима.

"1984" на Оруел в реалния свят: Китай вече следи емоциите на уйгурите с изкуствен интелект

За първи път ръководителите на страните от Г7 изявяват такава категорична позиция към Пекин. В документа им все пак пише, че държавите имат интерес от сътрудничество с Китай по глобални теми като борбата с промените в климата и защитата на биоразнообразието.

По време на втория ден от срещата на Г7 в английското графство лидерите одобриха план за подкрепа на инфраструктурни проекти в по-бедните страни, който да замени програмата „Belt and Road Initiative“ на Китай. Разработването на стратегия за противодействие на китайската конкуренция завърши с обещание за проект, струващ 40 трилиона долара.

Инициативите на Пекин са финансиране на транспортни мрежи и пристанища в Европа и Африка, но срещат критики за това, че не помагат на страните, а им отпускат големи заеми, които после трябва да се върнат. Затова американският президент Джо Байдън настоя за установяване на по-успешен модел.

Той ще е „с високи стандарти“, прозрачен и „ръководен от основните ценности“, обявиха от Г7. Не се съобщават обаче детайли как проектът ще бъде финансиран.

След всички тези решения говорителят на китайското посолство в Лондон заяви: „Дните, в които глобалните решения бяха диктувани от малка група страни, са отминали отдавна“.

„Ние винаги сме вярвали, че държавите – големи или малки, силни или слаби, бедни или богати, са равни. Световните въпроси не трябва да се решават чрез консултации с всички страни“, добави той, цитиран от Reuters.

Кореспондентът на BBC в Корнуол Роб Уотсън твърди, че все още не е постигнат консенсус относно това дали Китай е партньор, съперник или заплаха за сигурността за Г7.

Сред останалите решения на групата на най-развитите страни е да дарят един милиард дози от ваксините срещу Covid до края на следващата година.

Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще се подпишат и под декларация за по-стриктни мерки за горенето на въглища като част от борбата им срещу промените в климата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента