Снимка: © Aparte

Много хора са заставени да приемат ненормалността, която се опитват да им "продадат" за нормалност. Затова е важно да се чуят гласове, които да кажат - това не е легитимно, това не е цивилизовано като подход. Това коментира режисьорът Галин Стоев в интервю за БНР ден след като острото му отворено писмо до премиера Бойко Борисов се превърна във водеща политическа тема.

В него Стоев описва управлението на страната като режим на "системно погазване на всякаква законност" и "разпределяне на зони на влияние и балкански клиентелизъм, който осигурява безпрепятствено забогатяване на върхушката от приближени за сметка на обедняването на обикновения гражданин".

Пред БНР режисьорът определи пасивната позиция на българските интелектуалци спрямо дефектите на управлението като резултат от "дългогодишен процес на пълно маргинализиране на културната мисъл".

"Нашите културтрегери са подложени на нещо, което може да се нарече културен геноцид. Те са екзистенциално маргинализирани, а Covid-19 засили тези процеси. За някои от тях ситуацията е въпрос на чисто физическо оцеляване. Много трудно е от човек, който се бори за оцеляването си, да очакваш неща, които би направил, ако е по-спокоен", каза още Галин Стоев.

Той посочи, че пандемията все пак е довела до позитивна промяна в обществения живот, независимо от затварянето на културните институции

"Един от позитивите беше връщането на млади хора, които са виждали, че държаватa може да съществува не като твой враг, а като структурирана реалност, която е там, за да ти помага и да прави живота ти по-лесен. Това е основната функция на съвременната добре организирана държава. Тези хора, които са изживели този опит да съществуват в контекст с работещи институции, вече знаят на клетъчно ниво, че това е възможно и се случва. Задават си простия въпрос: "Добре, ние сме толкова малка държава, защо не можем да я организираме така, че тя да функционира?".

Писмото на Галин Стоев: Управлението на Борисов е Стокхолмски синдром

Галин Стоев призова "да хванем този нови тип енергия и да усвоим промяната на парадигмата на мисленето", като изрази надежда, че натискът за промяна този път ще дойде от българите извън България.

Изходът от кризата не е предначертан, коментира още режисьорът, който призова гласоподавателите да не губят фокус върху поведението на политиците си дори след изборите.

"Мисля, че трябва да си дадем ясна сметка, че това е само началото. Борбата е дълга, тя е процес. Демокрацията и гражданското общество не са последна спирка на автобус. Никога няма да стигнем до ситуация, в която сме решили, че сме оправили нещата. В момента, в който започнат разминавания между думите и делата на политиците, гласоподавателят трябва да е готов отново да излезе на улиците.

Това, което разиграва властта, е да постави каруцата пред коня - да пита кой ще ги замени, да пита защо няма лидери на протеста. Тези въпроси не са на дневен ред. Не би трябвало да се хващаме на това. На изборите ще е много важно всеки политически водач да се позиционира и да каже с кои останали играчи ще играе. Оттук нататък нещата ще са много по-ясни. Гласоподавателят трябва да е много внимателен и да следи. Единствено по този начин ще започнем да изграждаме това, което се нарича гражданско общество, базирано на демократични избори", каза още Галин Стоев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"