ГЕРБ бойкотира заседанието на НС, но кворум се събра от втори опит

ГЕРБ изпълни заканата си и бойкотира работата на Народното събрание, въпреки че петък е ден за парламентарен контрол, когато от опозицията се очаква да бъде най-активна. Депутатите от партията на Бойко Борисов изобщо не се появиха в пленарната зала, но заседанието все пак започна от втори опит за събиране кворум.

При първата регистрация ГЕРБ получи "подкрепа" и от ДПС и ИТН - представители и двете формации бяха заели местата си, но не натиснаха копчетата за присъствие - а кворумът се отчита чрез системата за електронно гласуване на депутатите.

Резултатът - присъстваха едва 112 при нужни 121 депутати, за да може парламентът да започне работа. Председателстващият НС Мирослав Иванов обяви, че предстои втори опит след 15 минути. Той се оказа успешен - в залата вече имаше 158 избраници - но все така без ГЕРБ.

Ден по-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова официално заплаши, че ще бойкотират заседанията на Народното събрание и ще влязат в залата само за евентуален избор на ново правителство.

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Мотивът - в четвъртък председателстващият НС Мирослав Иванов засекрети част от пленарното заседание заради наличието на класифицирана информация за цените и доставките на природен газ за България. Въпреки че изслушванията на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов по темата бяха поискани от ГЕРБ, народните представители напуснаха залата преждевременно с аргумент, че управляващите искали да скрият от обществото, че има риск за доставките на синьо гориво за България през зимата (предупреждението за това дойде съвсем официално от директора на "Булгаргаз" Людмил Йоцов ден по-рано, а заседанието на ресорната парламентарна комисия се излъчваше в реално време на страницата на Народното събрание - б.р.)

Преди парламентарния контрол, в петъчното заседание на НС депутатите обсъждат промени в Закона за ДДС. Прагът за регистрация по ДДС на фирмите да се повиши - сега това е задължително за компании с над 50 000 лв. годишен оборот. Предложението на депутатите от "Демократична България" Мартин Димитров и Георги Ганев е той да стане 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и 166 000 лв. от началото на 2024 г. Измененията са подкрепени от работодателските организации, а целта е намаляване на административната тежест за малкия бизнес.

Днес в 17 ч. изтича срокът, в който кандидат-премиерът от ПП Асен Василев трябва да върне на президента Румен Радев връчения му проучвателен мандат за съставяне на второ правителство в рамките на действащото Народно събрание. Ако Василев не представи проект за кабинет, конституционната пр


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024