ГЕРБ ще върне втория мандат, но първо ще покаже кабинета си, за да може "хората да сравняват"

ГЕРБ ще върне втория мандат за съставяне на правителство, след като го получи от президента Румен Радев, но преди това ще предложи Даниел Митов за премиер и ще покаже състав на кабинет, за да може „да се сравни със сегашния“. Това е решила Изпълнителната комисия на партията.

Лидерът на втората политическа сила след изборите на 11 юли Бойко Борисов говори във включване от централата на ГЕРБ ден след като „Има такъв народ“ оттеглиха проектокабинета си и скоро предстои завъртане на рулетката.

„Небивалата конституционна криза, в която ни вкара Радев с марионетните му партии, достига върхове. Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим за министър-председател Дани Митов и ще представим отпред пред президентството състав на кабинет, за да може хората да сравняват. И веднага ще върнем мандата, така както сме заявили“, обяви Борисов.

„Искаме да стоим много далеч от всичко, което се случва в българската политика в този момент“, добави той.

Слави Трифонов не получи подкрепата на "Демократична България", ИБГНИ и БСП на проектокабинета с премиер Пламен Николов, който представи в края на миналия месец. Основната причина беше персоналният състав, и в частност противоречивият кандидат за министър на вътрешните работи Петър Илиев.

В сряда Народното събрание търсеше решение дали и как да се отмени гласуването за проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов. Самият той се отказа да бъде министър-председател поради „лични причини“, след като ДБ, ИБГНИ и БСП не подкрепиха „Има такъв народ".

Оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер все пак ще бъде подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, за да може процедурата по проучвателните мандати за съставяне на кабинет да продължи напред.

Парламентът все пак ще гласува оттеглянето на Пламен Николов

В партийната централа на ГЕРБ Борисов заяви, че слоганът на партията „Ред в хаоса“ се оказал най-правилният. Той реши да осмее слоганите на останалите политически сили.

„ИТН казват „Време е за друго“. Видяхте кое е другото – хаос“, каза лидерът на ГЕРБ. „БСП казват „Сигурност в промяната, с грижа за теб“. Забавлявам се с уважаваната от мен г-жа Нинова. И не са прави съпартийците ѝ да я гонят с викове „Оставка“ да бяга по Бузлуджа като дива коза – тя изведе партията до небивали висоти“.

„ДБ казват „Свобода" – имат я, но нищо не правят с нея, "Законност" – а направиха конституционна криза, "Модернизация" – не знам какво са модернизирали“, не спря с атаките лидерът на ГЕРБ.

"Моделът Борисов", според бившия премиер, означавал "лидер на Балканите и България - уважавана от всички". Той изтъкна, че постигнал множество успехи като икономически растеж, нисък външен дълг, чакалнята на Еврозоната, спорт – "там да не говорим, че ще ни хейтят“.

Въпреки отчетената извънредно висока смъртност през есента на 2020 и пролетта на 2021 - Борисов твърди, че управлението на ГЕРБ оставило страната "в най-блестящата ситуация сред страните в Европа" по отношение на справянето с Covid-пандемията. Той за пореден път критикува служебното правителство, че е допуснало блокиране на ваксинационната кампания.


"Искате ли сега, Стойке, да благодарите на още някого?"

"Има такъв народ": Ако за всички останали това е политиката, нас не ни бройтеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024