ГЕРБ внася искане в парламента за отнемане на дерогацията на "Лукойл" Снимка: © Getty Images

ГЕРБ ще внесе в Народното събрание проект за решение за отнемане на дерогацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Идеята е депутатите да задължат правителството в едноседмичен срок да отнеме дерогацията на руската компания. Това става ясно от изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред БТА.

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи т.нар. "особен представител". Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише на сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза", е цитирана да казва Атанасова.

Преди месеци управляващите в България отнеха дългосрочната концесия на пристанище "Росенец" от рафинерията и държавата вече оперира инфраструктурата, а "Лукойл Нефтохим" плаща пристанищни такси. Въведено беше и допълнително облагане на печалбата на рафинерията от продажбата на горива.

След като предишното редовно правителство, издейства изключение за "Лукойл" от общата европейска забрана за внос на руски нефт и петролни продукти на територията на ЕС, съвсем наскоро Народното събрание прие, че действието на това изключение ще приключи предсрочно - на 1 октомври 2024 г. Позволената от ЕС дерогация е до края на 2024 г., след което санкциите срещу Русия и забраната за внос на руски петрол в България щяха да отпаднат така или иначе.

Само няколко седмици след решението на парламента партията на Бойко Борисов променя мнението си. Това става след остра критика от страна на депутата от партията Делян Добрев, който твърди, че премиерът Денков е звънял на Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, за да ги плаши, че ще подава оставка. Причината била исканията на Добрев за отпадане на дерогацията, която ЕС даде на България за внос на руски петрол.

Дерогацията важеше до 2024 г., но преди месец парламентът реши България да престане да ползва изключението три месеца преди изтичането му. Миналата седмица представители на "Лукойл" обявиха, че ще изпълнят ангажимента си към поетапно преминаване на преработка на неруски петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024