Гласът на Родопите: 101 каба гайди по бул. България Снимка: © Заснето с Xiaomi 13T Pro

Какво чувствате, когато чуете плътния, вибриращ глас на родопската каба гайда? Радост, гордост, пречистване, тъга, смирение, настръхване, умиление. При мен, признавам, е комбинация от всичко изброено.

Аз съм дете на Родопите и звукът на гайдата е съпътствал живота ми. Като започнем от летните събори в с. Левочево, Гела, Широка лъка, че дори и Рожен преди да бъде политизиран. И стигнем до звука от гайдата на учителката ми музика в гимназията -г-жа Красимира Чуртова, за която ще ви разкажа след малко.

Когато екипът на Xiaomi в България ни предизвикаха да уловим емоция с камерата на Xiaomi 13T Pro образът на „101 каба гайди“ изникна на секундата в ума ми. Ако сте били на техен концерт ще знаете, че емоцията от звука на родопската каба гайда се изписа не само върху лицето на музикантите, но и върху усмивките и в насълзените щастливи очи на тяхната публика.

В навечерието на Нова година, екипът на BoulevardBulgaria.bg ще ви отведе на кратко пътешествие до най-гостоприемната планина- Родопа.

И там днес няма да чуете тъжната песен на Орфей и неговата арфа, а гайдата на Костадин Илчев – основател на гайдарски състав „101 каба гайди“, един от най-опитните съвременни гайдари и майстор на каба гайди.

Костадин Ичлев, 101 каба гайди, бай Диньо

Костадин Илчев е признат за нематериално живо човешко съкровище според Юнеско.

Бай Диньо е като старейшината на гайдарите. От една страна заради огромното уважение и обич, с които другите музиканти говорят за него. От друга заради мисията на живота му - да развива съвременното гайдарство и да привлича и учи младите.

Вписан в две от сферите на нематериалното наследство - „традиционно свирене“ и „традиционни занаяти“. Почетен гражданин на гр. Смолян, а наскоро празнува и своя 75 годишен рожден ден.

101 каба гайди, гр. Смолян

Признава, че в последните години целенасочен предава щафетата на следващото поколение гайдари, които да продължат мисията му – да развиват съвременното гайдарство и да пазят традициите живи. Никола Марковски е мениджър и продуцент на състава – организатор на големите им участия и концерти. В гайдарския състав расте и следващото поколение гайдари, над 70 деца. Техни музикални ръководители и учители са Маргарит Маргаритов и Красимира Чуртова, с които също се срещаме.

101 каба гайди, гр. Смолян

Гайдарски състав "101 каба гайди" е изцяло самодеен. Състои се от над 150 гайдари на възраст от 6 до над 75 години.

В него свирят както професионални музиканти, така и любители - инженери, чужденци, лекари, дори и кметове. Пъстра смесица от хора, обединени от любовта си към фолклора и родопската музика, които посвещават немалка част от свободното си време именно на гайдата.

През 2012 година са ключовите участници спомогнали за поставянето на рекорд на Гинес – 333 каба гайди свирят едновременно. За подкрепата на инициативата, многобройният гайдарски състав, като читалище „Хр. Ботев-1871” - Смолян е удостоено с грамота за читалище, изпратило най-много гайдари при поставяне на рекорда, а Костадин Илчев – с грамота за главен диригент.

Женски гайдарски състав към 101 каба гайди

През 2018 година, по идея на Костадин Илчев, се сформира и единствен по рода си женски гайдарски състав. В него свирят три поколения момичета и жени участници в големия състав.

През 2019 година, отпразнуват своя 15 рожден ден със самостоятелен концерт в зала 1 на НДК, който организират без помощ от институциите. Залата е пълна.

Често стават част от големи спортни и културни събития. От мачовете на Кубрат Пулев-Кобрата, бенефиса на Христо Стоичков до годишнини на големите спортни клубове и концертни участия на български изпълнители.

Мястото, на което се срещаме за интервюто и снимките е бул. България, в Стария център на Смолян. Там се намира и самото читалище „Христо Ботев“, в което състава провеждат своите репетиции и уроци по гайда. Това е единствената свободна дата за декември, в която можем да съберем част от тях за снимки. Почти всеки уикенд са на участия в различни краища на страната. А в делничните дни почти всички от тях работят. Гайдарски съставът е самодеен и се издържа не от държавата, а от символичния членския внос и своите участия.

Xiaomi 13T Pro

Камерата на Xiaomi 13T Pro е разработена в колаборация с Leica, което е сериозно пазарно предимство за хората, които обичат да снимат с телефон.

Системата от камери включва основна камера 50МР с 1/1,28'' размер на сензора и 24 мм еквивалентно фокусно разстояние; телефото обектив 50MP, 50mm f/1.9; и широкоъгълната камера 12MP със 15mm f/2.2. Това означава много детайлни снимки - с ярки цветове, с богат контраст и с минимално количество шум дори при нощните изображения.

Телефото камерата има дизайн с плаващ фокус, който разделя 5-те асферични лещи на две групи. Това позволява фокусиране на разстояние от 10 см., с което може да постигнете впечатляващи портретни или макро кадри. Селфи камерата е с резолюция 20 MP.

Когато пристигаме из цялата улица виждаме десетки гайдари на всякаква възраст, облечени в красивите родопски носии. Всички преминаващи им се радват, снимат се с тях или просто ги гледат с усмивка. Родителите на малките гайдари чакат търпеливо да приключим със снимките в неделния ден, за да продължат със задачите си и малкото време за семейството.

В тази част на България никой не дава зор, не бърза излишно.. Посрещат ни с благост и усмивки. Музикалните ръководители на детския гайдарски състав „Апостол Кисьов“ – бай Диньо, Маргарит Маргаритов и Красимира Чуртова, търпеливо организират децата за снимките, за да можем да уловим красотата на каба гайдите.

Снимаме с най-новия модел Xiaomi 13Т Pro - срещаме традицията с иновациите, за да ги пренесем в бъдещето.

За детския гайдарски състав.

„Към момента над 80 деца са записани в читалище „Христо Ботев“ към „101 каба гайди“. Името на детския гайдарския състав не е избрано случайно – Апостол Кисьов. Той е основателят на гайдарството в региона и човекът, събирал от село на село, от баир на баир, всички гайдари, за да свирят заедно“- разказва ни Маргарит Маргаритов. „И мога да кажа, че ако каба гайдата е била регионален музикален инструмент с неговото дело се популяризира в национален мащаб“, допълва Красимира Чуртова.

Детски гайдарски състав Апостол Кисьов 101 каба гайди

Xiaomi 13T Pro има функция за интелигентна оптимизация на сцените. Неговите бионични сензори, в комбинация с AI разпознаване, оптимизират изображенията в движение. С лекота снимаш и един, и сто и един човека.

Оказва се, че гайдата е интересна за децата - учат се с голямо удоволствие и желание и често питат: „Кога ще имаме концерт? Кога ще имаме изява?“. “Чакат с нетърпение да се качат на сцената. Това ни радва. Даваме всичко от себе си! Разделени са на групи. Всяка група също носи името на известен гайдар от миналото. На четири групи са. Репетират по около 2 часа. Като дойдат нали започваме мохабет, както се казва на родопски. Кой? Какво? Всеки си споделя нещо. Все пак нали ученици са. Има и по-палави има и така по-кротки. Всякакви има“, разказва още Маргаритов

Родопска носия

Интелигентният център за обработка на изображенията създаден от LEICA u Xiaomi 13T Pro прави снимането лесна задача. Смартфонът притежава интегрирана оптична система, която синтезира и обработва пространство, време, светлина и сянка, за да се доближи до човешкото възприятие и реалните цветове на света около нас.

„Въпреки, че сега сме техни учители, всички от деца сме започнали да свирим с гайдите. И аз, и Никола, и Маргарит“ допълва Красимира Чуртова. „Често им разказваме стари истории, свързваме ги с нашето детство, нашето наследство, с наши близки които са свирили на гайда. Но това което е много характерно е уважението един към друг. Липсата на спортна злоба и завист“.

Казваме си „Здравей!“, при среща и за довиждане, винаги си подават ръка. Това някак си се предавал неволно и на малките, които идват след нас. Не знам дали обърнахте внимание сега като дойдоха и като си тръгваха как просто си подават ръка, за да си кажат довиждане. Много искаме да запазим този елемент на уважителност, възможността да отпуснеш душа в една така непринудена разговор-среща и след това, разбира се, да се започне със свиренето“ – разказва гайдарката.

Красимира Чуртова

На снимката: Красимира Чуртова

Според учителката по гайда Красимира Чуртова „Много често най-малките деца идват от семейства на гайдари. Свирили са техните родители, бащи, дядовци и традицията е много жива. Много по-устойчива.

Определено децата идват с една такава наследственост да продължат, да се научат да свирят на гайда. Родопчани много ревниво си пазим традициите и нашия фолклор“.

Тя преподава на най-малките в гайдарската школа, над 22 дечица, които са в начален етап. Да се научат да балансират надуването на гайдата, как да звукоизвличат различните тонове и самата постановка на ръцете върху пръстовката на инструмента. Момент, в който се иска много търпение и внимание, но и окуражаване на децата. Красимира споделя, че когато разучават нова песен, освен мелодията учат и текста, за да свикнат и запазят типичния за Родопите диалект в цялостния му вид- звук, песен и слово.

Според Марковски другият труден момента за малките музиканти е излизането на сцена. Притесняват се, дори треперят. И ако се справят и преодолеят това стъписване, след този критичен момент, няма отказване!

Но след като изсвирят първите си песни на сцена, всичко минава и първия им въпрос след това е „Кога пак?“. .

Концертът, 15 години „101 каба гайди“

Не са много самодейните ансамбли, които без държавна и чужда помощ, спонсорства да успеят да напълнят зала 1 на НДК. Но „101 каба гайди“ е един от тях. През 2019 година отпразнува 15 години от създаването си.

„Добрата новина е, че има едно възраждане и връщане към истинската народна музика, към чистия фолклор и старите традиции“, допълва Никола Марковски, който е основният организатор на гайдарски състава.

Никола Марковски, 101 каба гайди

На снимката: Никола Марковски

Концертът се заражда в главата на организатор и продуцент на гайдарски състава – Никола Марковски. Събират се с възрастните гайдари и с родителите на децата и решават, че с приходите от участия за годината ще финансират концерта. От касата не им достигат 4-5 хиляди лева, за да могат да си платят наема на залата. Доста хора му казват, че е луд да мечтае за такъв мащаб.

Особено за самодеен състав, в който всеки работи нещо друго, а учениците не учат в музикални паралелки. Всички се събират с идеята да свирят, да поддържат родопския дух и гайдарството, за своя лична удовлетвореност. И заедно правят невъзможното възможно.. Пълнят зала 1 на НДК.

Творческият ръководител на гайдарски състава и негов създател Костадин Илчев винаги ще помни концерта в НДК. „Аз занемях тогава от вълнение, от напрежение, но всичко мина благополучно. Залата беше пълна. Всичко се получи много добре. Хората останаха много доволни. Първоначално бях притеснен, щото викам само гайди, гайди. Дали ще им хареса на хората? Вярно имаше един танц, два. За разнообразие една песен, гайдарите също много хубаво пеят. С тях имаме няколко песни, които ги пеем в концерти. Но всички бяха щастливи и много ни се радваха и ръкопляскаха.

Все по-често ходим и по големи концерти и участия в чужбина или на големи фестивали. Напоследък много ги канят младите на „Маймунарника“ в София. Там ходят, там правят по 1 час и половина - 2 часа програма.

Маргарит Маргаритов, 101 каба гайди

На снимката: Маргарит Маргаритов

Какво прави звука на каба гайдата толкова опияняващ, питаме Никола Марковски? „Самата дума „каба“ означава ниско, плътно, тежко. „Джура“ гайдите звучат по-пискливо и в по-висока тоналност. Каба гайдата е най-ниско звучащата от всички в света. И затова ние свириме много гайди заедно и звука е приятен, не дразнещ. Много динамика има, много музика може да се свири с тях, за разлика от каба гайдите! С джура гайдата можеш да свириш народна музика от всички фолклорни области, защото използват целия гриф. Ние използваме половината в каба гайдите. Но пък като се съберат 100 джура гайди или шотландски гайди – звучат като кошер с пчели. Нали едно жужене.

Докато като се съберат 101каба гайди е друго. Неслучайно рекордът на Гинес 2012, който поставихме е 333 каба гайди. Не джура, не други. 333 каба гайди, които те карат да настръхнеш от удоволствие “

За 75-годишния основател на гайдарски състава, Костадин Илчев (бай Диньо) най-запомнящото се участие е именно участието в София за рекордите на Гинес и споделя, че „това толкова ми се е запечатало в мозъка, че докато съм жив ще се гордея с него“. Неслучайно, от фондация „Изкуството да живееш”, организатор на събитието, се обръщат за помощ именно към към ръководителя на „101 каба гайди”, за да помогне за събирането на голям брой гайдари, желаещи да участват в поставянето на рекорда. С част от тях е свирил в музикалната си кариера, други е обучавал, а за трети е измайсторил гайди в своето ателие.

101 каба гайди, гр. Смолян

В 101 каба гайди свирят и чужденци, влюбили се в гайдата. В ляво, холандецът Мейс и съпругата му, живеещи в с. Момчиловци. В дясно – Костадин Илчев (бай Диньо) -основател на ансамбъл „101 каба гайди“ и признат за живо нематериално културно наследство от Юнеско. И двете снимки са направени с камерата на Xiaomi 13T Pro в мрачен неделен ден в Родопите.

„Когато от фондацията се обърнаха към нас за съдействие, вече бяха ходили в музикалното училище в Широка Лъка, в Чепеларе „101 каба гайди“ и т.н., но не бяха успели да съберат достатъчно хора, въпреки че първоначалното изискване от рекордите на Гинес е било за 250 гайдари. Предишният рекорд е бил поставен с 200 шотландски гайди. Съгласих се да се включим и си направих сметка, че тогава в гайдарски състава имах 137 гайдари (предишни възпитаници, детския състав и т.н.) Свързахме се с деца, които вече бяха студенти в София, Варна, Търново, Пловдив. Бях убеден, че лесно ще съберем 250 човека, с помощта на Чепеларе, Девин, гайдарския състав към читалището, Дельо Хайдутин от Златоград.

101 каба гайди, гр. Смолян

След една седмица ми се обаждат, че от Гинес вдигат бройката на 333. Аз бях събрал над 350 гайдари, които откликнаха и потвърдиха участие. На снимките изискването беше точно за 333 и толкова. Но преживяването беше велико. Винаги ще го помня“.

За любимите песни и ринг тоновете на смартфона

А коя е най-любимата родопска песен, която обичат да свирят? Бай Диньо реагира светкавично и споделя „ Имам една песен, която много обичам. „Сещаш ли се Любе или се не сещаш защо преминавам през ваш‘те двори?“. Моята съпруга е професионална певица. Тя беше солистка на фолклорен ансамбъл „Родопа“ и когато ходехме по участия с нея, започваше с тази песен. Тя е бавна песен, направо те пленява. Като чуеш и вникнеш в текста особено. Мелодията е много хубава. Но това ми е любим и мил спомен“.

Selfie time

Бързо селфи с новото Xiaomi 13T Pro и е време за репетеция.

На снимката: Маргарит Маргаритов , Красимира Чуртова (учители на детския гайдарски състав„Апостол Кисьов“ към ансамбъл 101 каба гайди), Никола Марковски – мениджър и продуцент на "101 каба гайди".

По време на разговора единият от телефоните започва да звъни. Очаквано с „родопска мелодия изсвирена на каба гайда“. Питам моите домакини с каква песен звънят и техните телефони.

Красимира Чуртова например е с песни от нейния самостоятелен албум, които са направени с аранжимент. Рингтоновете на Никола Марковски и Маргарит Маргаритов също са от техни изпълнения. Децата от гайдарски състава не остават по-назад в любовта си към родопската каба гайда. Техните телефони също звънели със звука на гайдата.

Детски гайдарски състав Апостол Кисьов 101 каба гайди

Детски гайдарски състав "Апостол Кисьов" към "101 каба гайди"

А какво ще посъветват младите гайдари?

Бай Диньо взима думата „Постоянно говоря на моите дечица, че щом са се ориентирали да учите този инструмент – родопската каба гайда, трябва да свирете от сърце, от душа. Да обичате песента, родопската песен. Но и да обичате и хората, на които ще поднасят свирнята и песента“.

И за финал. Концертът. Време е за гайди.

Интервюто е специален проект на BoulevardBulgaria.bg и Xiaomi 13T Pro

Благодарим за гостоприемството на читалище „Христо Ботев, гр. Смолян

Интервюто взе: Йорданка Блажева- Вълчева

Фотограф: Мартин Вълчев за BoulevardBulgaria.bg

Xiaomi 13 t pro Ревю Xiaomi 13T Pro - целунат от Leica

Select Flowers Зад плюшеното перде на един цветарски магазин в стария еврейски квартал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024