Фирмите с големи обществени поръчки са отчели 85 млн. лв. допълнително след проверката на НАП Снимка: © Getty Images

Проверката на НАП сред фирмите - получатели на голям обществен ресурс по поръчки от държавата и общините е довела до осветяването на допълнитени 85 млн. лв. Това обяви директорът на приходната агенция Румен Спецов в интервю за Нова ТВ.

"Декларираха се може би 85 млн. лв. допълнителни, което показва какъв е бил размерът на средствата. Доста успешна кампания", каза той на въпрос за резултатите от проверката.

Той потвърди, че има данни за около 20 млн. лв. предполагаемо ощетяване на бюджета от неплатени данъци при разплащанията по проблемния Лот 5 на АМ "Хемус", който се разследва от МВР и прокуратурата.

Спецов отказа да съобщи каквито и да било подробности около работата на службите по делото за "Хемус". Той каза, че познава бившия данъчен служител Борислав Колев, който беше обвинен в пране на пари заради схемата за кешово теглене на над 50 млн. лв., предназначени за строежа на магистралата.

"Познавам го като човек, не сме работили заедно като колеги, но го знам кой е. Ние търсим дали има нарушения в данъчното законодателство - дали са платени данъците. Други органи се занимават с подробности в тази схема", каза той.

Румен Спецов не потвърди, но и не отрече, че НАП проверява отчетите на "Лукойл" в България заради съмнения за изнасяне на фирмената печалба извън страната. Без да споменава името й, от детайлите, които той изнесе, може да се предположи коя всъщност е "руската петролна фирма".

"Въпросната компания отдавна е на българския пазар и в годините наистина отчита от 2008-2015 отчита доста големи загуби, 2016-2017 с печалба, след това има отново загуби. Правим всичко възможно чрез мониторинга на самата комапния да видим защо това се случва - защо има загуби, след като тя продължава да работи. Не бива да разглеждаме даден търговски процес само откъм неговата печалба. Трябва да се отчетат пазарната конюнктура, производствената конюнктура, вложенията на компанията. Не говорим за милион-два, а за стотици милиони, вложени в производството. В хода на самата търговска дейност те са възприели определен начин на осчетоводяване и са използвали други дружества от една обща група, за да изнесат печалби от България. Това не е непременно нещо лошо, но да кажем, че имаме резерви по начина, по който те го правят", каза Спецов.

Проверяват се и още 11 600 фирми, при които са отчетени "нелогично големи налични материални запаси" по складовете. Общата сума на тези наличности е за 9 млрд. лв.

"Съмнява ме защо стоят там, каква е причината - защо не се търгуват, защо се отчитат, дали зад тази счетоводна цифра стоят реални операции, дали не са прикрити извършени вече на друго място стопански операции", каза шефът на НАП.

Той потвърди, че има няколко случая на разследвания срещу данъчни служители заради корупционни практики или злоупотреба със служебно положение - например, извършване на нерегламентирани услуги.

"Има няколко случая на Дунав Мост, повечето от тези случаи са от една специфична дирекция", каза Спецов, отново без да съобщава повече подробности. Той обяви, че се прави всичко възможно за разследването на всички служители на НАП, които са уличени в престъпна дейност.

“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

Спецов не пожела да коментира в детайли случая с бившата му фирма, около която имаше съмнения, че е препродадена на социално-слаб гражданин с цел избягване на плащането на данъчни задължения.

Той повтори, че докато е бил неин собственик, фирмата е била без дългове към НАП и започна да оспорва дефиницията на "малоимотно лице" на въпроса за човека, на когото е продал дружеството.

Спецов обяви, че изчаква края на проверката на прокуратурата по случая, за да обясни публично какво се е случило с компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024