Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци Снимка: © Getty Images

Сдружението за модерна търговия принципно подкрепя въвеждането на депозитна система за опаковки. В сдружението членуват големите вериги хранителни магазини и други търговци. Някои от тях са се ангажирали пред министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да приложат пилотно вендинг машини за връщане на пластмасови бутилки в обектите си още през 2022 г.

Сандов обяви новината след срещата на 17 януари.

Десет дни по-рано, по време на парламентарния контрол, той съобщи, че се обсъжда въвеждане на машини, в които хората да могат да връщат пластмасови бутилки, вместо да ги изхвърлят в контейнерите за общи отпадъци. Предложението на МОСВ ще бъде дискутирано в Министерски съвет.

Срещу опаковките хората ще получават касова бележка или директно възнаграждение, което да служи като стимул да не потребяват толкова много пластмаса. Сандов заяви, че е нужна кардинална промяна, за да може България да изпълни целта по европейската директива – до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани. В противен случай страната ни трябва да плати милиони евро глоба.

Първата стъпка е била направена на срещата със Сдружението за модерна търговия, което включва BILLA, Kaufland, Lidl, DM, Deichmann, Pepco, „Хиполенд“ и др.

В света подобна депозитна система се използва в над 40 страни, 10 от които са в Европа. Германия, Италия, Хърватия и Литва са едни от най-добрите примери, а в Гърция и Румъния скоро моделът също ще бъде въведен. Обмисля се дали България да не въведе финландски модел, твърди неофициалната информация.

Според данни на „Евростат“ от 2018 - българите генерират 18.7 кг отпадъци от пластмасови опаковки на глава от населението за година. От това количество само 59% стигат до етапа на рециклиране, а останалите отиват или в околната среда, или се озовават в смесените битови отпадъци и най-често са депонирани или изгаряни.

В България се рециклират едва 22% от PET опаковките - според данни на европейската асоциация на безалкохолни напитки UNESDA. Тези опаковки са най-големият замърсител, като разграждането им отнема 450 години.

В много населени места у нас все още няма контейнери за разделно събиране, както и центрове за сортиране на отпадъците.

От 2021 г. Европейската комисия въведе европейски данък върху нерециклираните пластмасови опаковки. Държавите членки дължат единна ставка от 0.80 евро за килограм. Според изчисленията на Центъра за европейски политики - очакваното годишно задължение на България по този данък ще е 20 912 800 евро.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024