"Горанов го смята за груба грешка, но решението е политическо": ДДС за туризма пада до 9% още през 2020 г. Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи да се намали ДДС на всички услуги в сектор "Туризъм" от 20% на 9%. Намалението на ДДС ще се предложи да влезе в сила още от 2020 г., а не от 1 януари 2021 г., каквото беше първото обявление на кабинета.

ГЕРБ ще предложи и намаление на ДДС за книгите и "дейностите, свързани с духовната храна".

"Ще предложим 9% ДДС за ресторанти и хотели, и ще го оформим в отделен законопроект. Подкрепяме колегите, които го внесоха, само че наше предложение е да се намали и ДДС за книгите и дейностите, свързани с духовната храна, също да бъдат обложени с 9 процента данък. Отдавна го обмисляме, сега се случи прецедент", каза Борисов в изявление в Народното събрание.

Премиерът потвърди, че финансовият министър Владислав Горанов се е обявил твърдо против тази мярка, но парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи намалението на данъка още от 2020 г. Точният срок за влизането в сила на промяната все още не е изяснен.

"Политическо е решенето. И мен ме е страх. Горанов счита, че това е груба грешка, но решението е политическо. Срещу нас има политически партии, които искат не само това намаление, а въобще да махнем данъците. 9-те процента на туристическия бранш може да покажат, че с 9 процента можем да съберем повече от 20%", каза Борисов.

На въпрос дали има доверие на финансовия министър, Борисов обяви: "Имам му пълно доверие, но той не ми е началник. Който не е съгласен, да си дава оставката. Партията се явява на избори. Всеки може да си каже мнението, но когато цял бранш се подлага на натиск, сметката ще я направим на есен".

Ще бъде подкрепена и ревизирана версия на предложението на Валери Симеонов за безплатни ваучери за почивки. Те обаче ще се раздават само на "служители на първа линия" - включително лекари и полицаи.

"Ваучерите ще се раздават най-напред за попълване на държавните бази и едва след като се запълнят те, ще се използват за хотели и категоризирани места за настаняване. Искам да подкрепя премиера по въпроса с ДДС. И към настоящия момент цари двуличие и неравнопоставеност между хотелските стаи като места за настаняване и заведенията за хранене на същия хотел, където ДДС е 20%. Това не е нормално и води до опити за фалшифициране и представяне на част от изхранването към пакетите за спане. Добре запознат съм с този бранш и смятам, че това ще доведе до изсветляване на данъчните приходи", каза Валери Симеонов.

Правителството ще подкрепи и идеята на НФСБ за помощи чартъртни авиокомпании, които увеличават броя на чуждестранните туристи в България със субсидия "на седалка" с 30%. Оказа се, че тази мярка ще бъде подкрепена и от ДПС. Депутатът Йордан Цонев одобри предложението като едновременна подкрепа за туризма и за авиосектора в България.

Борисов се обяви против снижаването на ДДС за хранителни стоки и фармацевтични продукти с обяснението, че двата сектора и сега получават значителна бюджетна подкрепа. Такова предложение е внесено от името на БСП.

Намеренията на кабинета да ревизира данък добавена стойност стимулира опозицията да предложи разширяване на мярката - Йордан Цонев обяви, че ще внесе предложения за спад на ДДС при детските храни и стоките за деца до 3-годишна възраст.

Засега реакцията от БСП е изчаквателна: председателят на партията Корнелия Нинова поиска да се внесе нова актуализация на Бюджет 2020 и да се покаже разчет за секторите, които носят най-високи приходи, за да може помощите да се насочат към тях".

Решението за намаление на ДДС беше обсъдено по време на среща между министър-председателя, социалния министър Деница Сачева, председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и представители на Асоциацията на заведенията.

От официалното съобщение на Министерски съвет се вижда, че финансовият министър Владислав Горанов не е участвал в разговора с бизнесмените.

Според "24 часа" Горанов се е включил в срещата само за да напомни на премиера, че правителството е против различните ставки за ДДС, и е отказал да се снима на масата за преговори.

Борисов е обявил, че решението за намаляване на ДДС ще е "политически риск", но с него ще трябва да се подкрепи ресторантьорския бранш за загубите заради принудителното спиране на работа по време на извънредното положение.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце. В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", казва Борисов.

Въпреки изричното изключение, няколко други бизнеси напомниха, че от години се борят да получат облекчение от ДДС, за да се стимулира потреблението на техните стоки. Сред тях са и книгоиздателите, които настояват за мярката в своя бранш отдавна.

"След като от 15 години упорито лобираме за намаляване на ДДС върху българската книга, днес премиерът Бойко Борисов обеща да намали данъка добавена стойност от началото на 2021 година на 9%. Оп, да не вземе да ви изхвръкне сърцето. Спокойно. Не на издателите обеща. На ресторантьорите. Та вече съвсем сериозно обмислям да предложа на колегите: да вземем масово да се преименуваме по подобаващ начин, белким и нас ни хване? Кръчма "Сиела". Снек-бар "Колибри". Странноприемница "Изток-Запад". Кафе-сладкарница "Егмонт". Механа "Лабиринт". Бумбарник "Точица". Бирхале "Жанет 45", коментира директорът на "Жанет-45" Манол Пейков.

През 2018 г. неговоти издателство публикува специално издание на "Български хроники" от Стефан Цанев, комбинирано със скреч талон за игра на късмета, в знак на протест срещу нулевия ДДС върху хазартния бизнес за сметка на 20% ставка за книгите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023