Снимка: © bTV

„Бандитската приватизация може да се окаже по-малко вредна от това, което се случи в последните години - огромни потоци от пари са слагани в кухи структури, за да могат да бъдат откраднати“ – това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

В интервю за „120 минути“ по bTV той заяви, че „милиарди са били отклонявани в кухи структури с единствената цел да бъде крадено после от тях“ по време на управлението на предишното правителство. „Част от тази тема са и проблемите с Българската банка за развитие“.

Надзорът на ББР е извикан на публично изслушване заради големите кредити

Служебният министър на икономиката Кирил Петков показа списък, в който се вижда, че 8 фирми, свързани с Делян Пеевски, Кирил и Георги Домусчиеви, Георги Самуилов и други бизнесмени, са получили близо 1 млрд. от ББР, която е предназначена за отпускане на кредити на малки и средни фирми. Той обаче заяви в събота, че комисията, която трябва да проверява банката, няма достъп до кредитните досиета. На въпрос дали ще се стигне до конкретни резултати Кутев отговори:

„Това, което правят министър Петков и финансовият министър Асен Василев, са първите стъпки. Подобни ще има във всички министерства и навсякъде ще има съпротива. Доста добре са се окопали, трудно се стига до документите, после трудно се преминава в следващата фаза. Имам опасения как прокуратурата ще свърши работата си, защото доста пъти досега съм виждал, че тя не го е правила – имала е всички възможности и не го е правила. Това е мое мнение, служебното правителство не може да дава оценка на прокуратурата“, заяви Антон Кутев.

Според говорителя на служебното правителство – проблемът с ББР е неизпълнена политика на държавата и изкривяване на обществен ресурс.

„Вероятно това правителство също ще направи грешки. Имаме много кратко време, за да свършим много работа. Когато се борим с машина, която е изпомпвала държавната хазна, за да влязат пари в джобовете на няколко човека, е трудно“, отбеляза той.

Относно скандала с подслушването на опозиционни политици от страна на службите около изборите на 4 април, а и от началото на 2021 г., Кутев каза, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е направил „каквото е можал“, а оттук нататък на ход е прокуратурата.

Той заяви, че имената на подслушваните се знаят, но той не може да ги назове. На въпрос дали е факт, че служебният премиер Стефан Янев също е в тази група, както самият той и Рашков обявиха, говорителят на кабинета отговори: „Щом служебният министър на вътрешните работи го е казал, щом главата на тази структура го казва, значи е така“.

Според него – подслушването е незаконно, но това трябва да се потвърди от държавното обвинение. Той твърди, че дори да бъдат разсекретени доказателствата, както призоваха от ГЕРБ, това няма да промени нищо.

„Не разбирам защо хората се вълнуват от подслушването на политици. Това касае само тях. Истински важните неща за гражданите са в икономиката, в сферата на финансите“, каза Кутев. „Не се съмнявам, че години наред сме били подслушвани“.

Шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" излязоха в дълги неплатени отпуски, а след като бяха атакувани от Рашков, ги прекратиха. Стефан Янев ги покани за разговор, който първо те отказаха, а след това сами инициираха, но премиерът не ги прие заради натоварената програма на кабинета.

Според Кутев – няма развитие по темата, защото говорителят отразява само срещите, по които „има резултат“. „Те не са давали обяснения за отпуските“, каза той.


Асен Василев: Във фирмите има милиарди кеш, които вероятно захранват корупцията

"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните