Грета, която стана по-добър човек чрез бягането Снимка: © Izan Galian

След поредната среща с член от отбора на ASICS Frontrunner вече съм убеден за необходимите действия, ако се намирате в труден период, имате нужда от малко мотивация и доза зареждане.

Просто намерете човек от общността на ASICS и чуйте неговата история. Не преувеличавам.

След това сте готови да се изправите пред всяко предизвикателство, трудност или каквото друго се изпречи на пътя ви. Предупреждавам и че е много вероятно да пожелаете да започнете да бягате в парка. Било то и в 5:30 сутринта, за да не ви видят "големите бегачи".

Точно това прави в началото на своето бегаческо приключение Грета Момчева, която е следващата доза вдъхновение от "фронтрънърите" на ASICS, с която имаме удоволствието да ви запознаем.

Когато видите ентусиазма и розовата коса на Грета, едва ли ще познаете, че срещу вас стои счетоводител в държавната институция. Но тя обича да чупи стереотипи и да показва, че най-важното е как се чувстваш и какъв човек си. Да, какъв си по професия не те определя като личност.

Тя се смята за "роден артист", който не се е реализирал. Обича изкуството, а от седем години - и да тича. Новата си страст открива случайно. Като дете, а и в по-късна възраст Грета никога не е спортувала. Дори определя часовете по физическо като "бреме".

Две деца по-късно тя решава да направи "нещо за себе си" с цел да се освободи от стреса на ежедневието и просто да поддържа добра форма. В началото се ограничава до разходки в парка преди постепенно да се "затича малко".

Споменахме за ставанията в 5:30, за да бяха без никой да я гледа. Бързо обаче разбира, че бегачите са приемащи хора и винаги се радват да приветстват нов човек сред тях. Така Грета започва да го прави все по-често и на все по-дълги дистанции, с приятна компания около себе си.

Също толкова бързо разбира ползите за здравето – и физическо, и психическо.

"Усетих, че това нещо влияе на психиката ми. Днес смея да твърдя, че спортът, бягането, всичко е психика. Тялото ни е родено да се справя с някакви натоварвания, всичко останало е воля и психика. Трябва да си наложиш тази воля. В началото ми беше много тегаво. Повтарях си: Грети, можеш, ще го правиш, докато ти се получи."

Постепенно идват и състезанията, първо по-неизвестни, после и такива, за които всеки бегач може да завиди като маратона в Париж, където през тази година постига и личен рекорд от 4 часа и 4 минути.

Точно това участие е било и целта ѝ за 2024-а. А целите са нещо, което също е в основата на пълноценния живот според Грета.

"Нямаш ли цел за себе си, нещата не се получават. Навсякъде човек трябва да има лични цели. Не може да се живее на хаос. Не става така. Трябва да има цел. На лично ниво бягането ми помага да бъда по-добър човек. Когато аз съм добър човек, спокойна и уравновесена, по този начин аз съм добра за близките ми.

Освен това, постигайки някакви резултати започвам да се харесвам. Поставям си най-различни предизвикателства. Вярвам, че бягането прави хората по-добри. Вярвам, че няма грозни и красиви хора. Каквото е отвътре, то е и отвън. Трябва да намериш това, което на теб ти харесва и те зарежда."

Споменахме ли, че Грета е в клуба на над 40-годишните и има две деца, които са тийнейджъри? Е, тук е моментът да разчупим още един стереотип, свързан с това, че такъв човек няма как да се занимава активно със спорт и да отделя време за себе си.

Тя е доказателството, че всъщност е обратното и спортът те прави още по-мотивиран и отдаден на близките хора.

"Всичко е въпрос на подредба на време и организация", категорична е тя.

За целта си ляга в 21:30 часа вечерта. Става в 5:30 и веднага излиза за тренировка. Прибира се до 7, за да може да направи закуска и да изпрати децата на училище. Остава време за бърз душ и в 8:30 е на работа.

Уикендите често са посветени на състезанията, в което тя също открива позитиви за дните след това.

"Видях, че прекарвайки си уикенда в подобна атмосфера, в понеделник като отида на работа съм заредена."

Освен това понякога именно по време на състезания намира отговори на въпроси, които иначе сякаш нямат решение.

Следващият стереотип, който тя иска да счупи е свързан с хората в малкия град. Грета е от Разград и иска да покаже, че "в малките градове също има много хора, които са активни. Исках да покажа, че ние сме тук".

Именно това пише като отговор на въпроса какво я мотивира да кандидатства за клуба на ASICS Frontrunner през миналата година.

Това е общество от хора, обединени от любовта към бягането и от вярата в положителното въздействие на движението върху тялото и духа. Глобалното семейство на ASICS включва 33 държави, които създават свое FrontRunner общество, добавяйки нови членове в началото на всяка година.

Няколко години Грета следи процеса, вижда кои са новите попълнения, но не вярва, че има смисъл да кандидатства, тъй като не мисли, че е възможно да я изберат. Само че от ASICS не избират най-бързите, а хора с вдъхновение, които са готови да го предадат и на останалите. Сами разбирате, че избирането ѝ е напълно заслужено.

"Това е една уникална общност от приятели. Измина една година. Чувството, че принадлежа към тази общност ми даде допълнителна мотивация да тренирам още повече. Мога да се възползвам от съветите на тези хора. Всеки е уникален с това, което си притежава. Тези хора… няма такова чувство. Пожелавам го на всеки", разказва ни тя и от гласа ѝ усещаме вълнението.

Споделя ни и за маратона в Париж, където „фронтрънърите“ от всички държави, които не участват, са били в специална зона на 41-ия километър и подкрепата им я е накарала да преодолее последния километър с най-бързото си темпо в цялото бягане.

За финал Грета ни разказва и за маратонките, които използва.

"Tъй като предимно тичам трейл (бягане в пресечена местност), предпочитам ASICS FUJISPEED. Олекотени са, карбонови, бързи за бягане. Ползвам и ASICS GEL- TRABUCO заради добрия грайфер, който позволява стабилност при стръмни спускания на склон. Малко по-тежки са, но са подходящи за дълги трейл дистанции над 30 километра".

За бягане на асфалт е категорична в избора си – Metaspeed.

Мария Шаркова - спорт Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Виктория Данова Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Интервюто взе Емил Евтимов

Снимки: Личен архив, Izan Galian, Велислава Колева, Victor Seco Muñoz, Aniela Stan, Красимир Стефанов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024