Гроздан Караджов vs. Асен Василев: Кои са водачите на листи в Хасково?

Бившият вицепремиер по регионалното развитие Гроздан Караджов е решил да се кандидатира за депутат за първи път, откакто отношенията му с "Има такъв народ" станаха публично достояние през 2021.

Караджов е регистриран като водач на листата на ИТН в Хасково - един от двата избирателни района, през който Асен Василев се кандидатира за депутат и на предходните избори. Василев ще води листата на "Продължаваме промяната" в Хасково и този път.

Въпреки че Гроздан Караджов беше номиниран за министър в едно от проектоправителствата на ИТН през лятото на 2021 г., той не беше част от кандидат-депутатите на партията на вота на 14 ноември 2021 г. Караджов не беше и партиен член, но се оказа един от най-лоялните на Слави Трифонов членове на кабинета - докато Радостин Василев напусна ИТН и мина в листите на ПП, Александър Николов се позиционира извън партията, а Теодора Генчовска се премести в служебния кабинет като зам.-министър на отбраната при Димитър Стоянов.

На територията на област Хасково попада и скандално известният ГКПП "Капитан Андреево", който стана точка на остър политически конфликт заради опитите на правителството да отстрания частната компания "Евролаб 2011" - монополист без контрол при проверката на хранителните стоки, внасяни от Турция.

Преди дни Кирил Петков обвини Слави Трифонов в това, че е действал като "Троянски кон на мафията" заради бламирането на правителството в момента, в който то е предприело мерки за спиране на договора с "Евролаб" и не е разрешило големи плащания към строителни фирми.

Междувременно се оказа, че адвокат на компанията е председателят на Общинския съвет на Свиленград от ГЕРБ - Георги Еленков.

Списъкът с номинациите на ИТН за 29 МИР вече е регистриран от местната избирателна комисия.

Втори след Гроздан Караджов е Силви Петров - бившият директор на Александровска болница, който беше доайенът на 47 Народно събрание. На трето място е поставен Петко Кущирев.

В Хасково ГЕРБ излъчи листа, водена от бившия министър Делян Добрев, следван от Георги Станков (бивш депутат от ГЕРБ, който стана известен с кичозната торта с банкноти от 500 евро за 55-тия си рожден ден, а през 2021 г. беше проверяван от МВР заради съмнения за купуване на гласове), и Деян Иванов - бивш член на съвета на директорите на Българската независима енергийна борса до 2018 г.

БСП номинира за свой водач на хасковската листа Смиляна Нитова - доскорошната директорка на Държавната консолидационна компания, която контролира всички големи оръжейни държавни предприятия. Нитова беше отстранена след публичен скандал с новия служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Регистрацията на листите за изборите на 2 октомври все още продължава.


Бившият председател на предизборния щаб на "Демократи за силна България" Стоил Яков е кандидат за депутат от листите на ГЕРБ в Бургас за изборите на 2 октомври.

Яков беше член на националното ръководство на ДСБ през 2017 г., като между 2015-2016 г. беше председател на съвета на директорите на държавната военна компания "Терем", докато партията беше част от коалиционното мнозинство зад кабинета "Борисов 2".

ГЕРБ привлече в листите си бившия шеф на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024