И Финландия е на избори на 2 април, Сана Марин може и да ги загуби Снимка: © Getty Images

Сана Марин - най-младият и най-популярен министър-председател в света и една от най-ярките звезди на европейската левица, разполага с два месеца, за да запази поста си във Финландия. Нейната партия обаче - социалдемократите, изостава в предварителните нагласи на избирателите от своя основен опонент. Изборите в страната са на 2 април.

Социологическите проучвания засега показват, че партията на Марин губи от дясноцентристката Национална коалиция, водена от Петери Орпо, пише Politico. Процентите са съответно 19% срещу 22% подкрепа. Третият играч във вота се явява крайнодясната Финландска партия (бившите Истински финландци).

Как изглежда Финландия преди вота?

Според официалната статистика държавният дълг като дял на производителността на финландската икономика е нараснал до 70,9 % за третото тримесечие на 2022 г. спрямо 68,7 % през същото тримесечие на предходната година. Това се оказва и ключов момент в кампанията.

Опозиционният лидер Петери Орпо смята, че нарастващият дълг може да подкопае финландското социално осигуряване. Според него страната трябва „да реагира на безразличието на правителството към дълга“.

При откриването на кампанията си Марин каза, че затварянето на някои „данъчните вратички“ ще гарантира здравето на икономиката. Това може да включва по-висок корпоративен данък и данък наследство. „Силното общество може да бъде изградено само върху силен растеж и висока заетост“, допълва тя.

Въпреки че в момента партията на Орпо има преднина от 3%, не е изключено социалдемократите да отблежат обрат, тъй като Сана Марин продължава да е най-популярният кандидат за министър-председател, което е сериозно предимство.

„Мисля, че е справедливо да се каже, че тя носи на гърба си партията“, каза Тейво Тейвайнен, политолог от университета в Хелзинки. „Социалдемократите традиционно имат имидж на партия за по-възрастните гласоподаватели, но изследванията показват, че Марин е успяла да привлече повече по-млади избиратели.“

Въпреки че е родена в Хелзинки, Марин израства в Тампере (на около двеста километра на север, градът е обявен за световната столица на сауната).

До ден днешен Марин е звезда в Тампере. Нейна снимка наскоро беше окачена на видно място в кметството.

Финландците харесват строгите мерки, които премиерката избра за страната по време на пандемията, както и решението Финландия бързо да се присъедини към НАТО, след като Русия нахлу в Украйна.

Профилът ѝ в Instagram е с милион последователи и отдавна е изключително важна част от усилията ѝ за връзки с гражданите. Сана Марин често публикува частни снимки от рок фестивали или от събития тип червен килим.

Марин гради изключително достъпен образ - тя може да бъде видяна да подкрепя отбора по хокей в родния си град като фен. Това, което не беше в неин интерес, бе публикуваният видеозапис в Twitter, на които се вижда как купонясва с приятели. И въпреки че финландците я подкрепиха, руските тролове не ѝ простиха, а опозицията използва случая, за да ѝ поиска оставката.

Експерти уточниха, че въпросният клип, който се появи в медийни заглавия по целия свят, не е променил радикално мястото на Марин във Финландия. Хората, които вече са я подкрепяли, продължават да го правят.

Наричат политическия ѝ стил „директен“ и „освежаващ“. Преди да влезе в политиката Марин е работила дори и като продавачка в магазин. Издигането ѝ за няколко години до настоящия ѝ пост е впечатляващо.

През 2019 г. става министър на транспорта и комуникациите във Финландия при Анти Рине. Марин сяда в премиерския стол след провалил се предшественик. Появява се като надежда за европейската левица в момент, в който партията силно се нуждае от нова енергия.

Става най-младият министър-председател в света, когато е на 34 години и е третата жена, която е ръководила страната след Анели Яатеенмаки и Мари Кивиниеми - и двете представителки на политическия център.

Сана Марин се опита да се представи като твърд и професионален политически лидер, който е готов да изслушва съюзници и опоненти, но може да взема трудни решения.

Не искам конфликти и се стремя към компромис и общи действия“, каза тя в документален филм на финландската национална телевизия Yle през 2021 г. „Но ако преговорите не са успешни, мога да взема решения какво да правим.“

Сред новите политически обещания на Марин са инвестиции в образованието, заетостта и социалните грижи. По думите ѝ добро общество не се поддържа със съкращения. Това е „горчиво лекарство“ на политическата десница, което е доказало, че не работи.

Социалдемократите в Брюксел вероятно ще държат под око изборите във Финландия.

Ако Марин загуби, тя може да се разглежда като подходящ кандидат за Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите след корупционния скандал „Катаргейт“. Дори се появиха спекулации, че Сана Марин може да бъде предложена за кандидат на групата за президент на Европейската комисия. Следващите европейски избори са през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Пловдив посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив - проследете събитието на живо

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024