На "спешна" правна комисия "Хартиената коалиция" отхвърли ветото на президента Снимка: © Screenshot

"Хартиената коалиция" - както бе наречено тематичното съглашателство между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина и обезсмисляне на машинното гласуване - отхвърли ветото на президента Румен Радев над промените ѝ в Изборния кодекс. Това се случи на извънредно заседание на комисията по правни въпроси.

Интересно е, че темата влиза в дневния ред на парламентарния орган не просто "по спешност", а преди дори указът за ветото да е обнародван в "Държавен вестник" (ДВ). Това ще стане чак утре, показва справка в сайта на ДВ, а обнародването е актът, с който указът официално влиза в сила.

Ветото бе отхвърлено с 12 срещу 11 гласа. В пленарната зала се очаква темата да е на дневен ред още в сряда. ГЕРБ, БСП и ДПС имат нужните над 121 гласа, за да препотвърдят спорните изменения в Изборния кодекс. Те, освен връщане на хартиената бюлетина, предвиждат машините да се превърнат в принтери, които отпечатват бюлетина. Тя ще бъде подпечатвана от секционната избирателна комисия, за да бъде вотът валиден, и ще се пусна в урна. Накрая "машинните" бюлетини ще се броят ръчно - като обикновените хартиени, а устройствата за гласуване няма да отчитат изборния резултат, подаден чрез тях.

Въпросните "машинни бюлетини" трябва да са от специална хартия, доставена от БНБ. Но "спешното заседание" роди и новина - вариантът на ГЕРБ, ДПС и БСП на Изборен кодекс не може да бъде изпълнен, ако има избори в следващите месеци. Вероятно и до местния редовен вот, който е през октомври 2023 г.

Image

"В свое становище печатницата на БНБ ни казва, че сроковете и наличната техника биха направили невъзможно изпълнението на приетия Изборен кодекс. Сроковете за производство на хартия са поне 4 месеца, а печатницата няма необходимото оборудване. На практика това значи, че ако бъде преодоляно ветото, може да няма машинно гласуване", съобщи Божидар Божанов от "Демократична България".

Не му бе обърнато внимание от "мнозинството". На практика обаче, ако на следващ вот няма техническа възможност машините да печатат бюлетини, те изобщо няма да могат да се използват. Тоест - минава се на вариант гласуване само и единствено с познатите хартиени бюлетини от миналото.

"Ако ГЕРБ, БСП и ДПС искат да премахнат машините, нека го кажат, а да не се крият зад благовидни твърдения за право на избор, което всъщност отнемат", каза още Божанов.

Самото заседание започна и завърши със скандал.

Първият - представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) са били поканени да дадат становище по Изборния кодекс, но така и никой не се появи. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че може да бъдат поканени идната седмица (въпреки че гласуването по ветото беше ясно, че ще се проведе днес, а идната седмица темата ще е в пленарната зала).

По-късно обаче се оказа, че ЦИК не е дошла и няма становище, защото членовете ѝ, посочени от ГЕРБ и ДПС, са гласували "против" участието на изборния орган в заседанието на комисията. Съобщи го Надежда Йорданова от "Демократична България", а Чолаков не отрече.

Според правилника на Народното събрание и дългогодишната практика всички държавни органи, призовани за участие на заседание на комисия, са длъжни да се явят или да предоставят становище, припомниха от "Продължаваме промяната".

Вторият скандал бе, че Радомир Чолаков обяви дебатите по ветото на президента за приключени и премина към гласуване. Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" поиска думата от името на гражданските организации, за да изкаже становище. Не му беше дадена от Чолаков - на основание, че дебатите са вече прекратени.

Величков напомни, че от ГЕРБ, БСП и ДПС са приемали върнатия от президента Изборен кодекс посред нощ и без никакво предварително обществено обсъждане, а от партията са твърдяли, че дори трялбва да се свикат широки консултации по темата. Това беше версията на ГЕРБ, когато граждани излязоха на протести в центъра на София заради действията на "хартиената коалиция".

Председателят на правната комисия подмина забележките без отговор.

Преди седмица бившият премиер Бойко Борисов обяви - включвайки се по собствено желание в ефира на Нова тв, че ако президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс, той ще поиска депутатите на ГЕРБ да го приемат. Само няколко часа по-късно се отметна.

Обрат на обрата: Борисов вече не иска вето на Изборния кодекс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023