Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "биткойн нация": Гениален ход или опасна мегаломания Снимка: © Getty Images

Възможно ли е най-малката държава в Централна Америка, където много хора нямат дори пари да си купят хляб, да се превърне в биткойн нация? Да, ако попитате президента на Ел Салвадор – Найиб Букеле.

40-годишният държавен глава, определян от сънародниците си като „хипстър“, се е заел с мисията да превърне държавата в технологичен хъб за копаене на биткойни чрез използване на енергия от десетките вулкани на територията ѝ. От септември миналата година криптовалутата е законно платежно средство в страната с 6,5-милионно население.

В началото проучванията показваха, че 2/3 от гражданите не подкрепят използването на биткойн и ще продължават да залагат на щатския долар – основната валута през последните две десетилетия. Малко по малко обаче ситуацията се променя така, както Букеле желае.

Много хора напускат Ел Салвадор през последните години в търсене на по-добро бъдеще. Извън страната живеят около 3 милиона граждани, основно в САЩ. Откакто Найиб Букеле обаче реши да я превръща в биткойн държава, там цари оптимизъм – поне сред младите, които не определят рисковия му ход като опасна мегаломания.

Президентът, който встъпи в длъжност през 2019 г., вижда хода си като стратегия да отърве държавата от бедността, като я трансформира в център за иновация и туризъм и разкрие хиляди нови работни места. Според Букеле биткойнът трябва да доведе до по-голямо ползване на банковите услуги. Данни на Световната банка показват, че само 30% от гражданите на Ел Салвадор имат открити сметки в някоя от финансовите институции.

Критиците на Найиб Букеле обаче виждат стратегията му като начин да изгради своя собствена гигантска маркетинг машина и да напълни празната държавна хазна.

40-годишният лидер на партия „Нови идеи“ се представя като технологичен мисионер, който не спазва традиционните правила в политиката. Появява се на публични събития с бейзболна шапка и кожено яке, използва Twitter, за да отправя посланията си към нацията, нарича се „CEO на Ел Салвадор“ и управлява държавата в стил директор на компания от Силициевата долина – с бързи реформи въпреки гласовете на скептиците. Атакува критичните медии и дори беше накарал тежковъоръжени войници да маршируват в сградата на парламента, в опит да принуди депутатите да одобрят бюджета за отбрана и сигурност.

Последните проучвания показват, че 85% от населението го подкрепя. Международната крипто-общност го определя за пионер, след като на международна конференция в Маями миналата година Букеле обяви, че биткойнът ще се приема като платежно средство в страната му.

Найиб Букеле планира мащабен проект за 2022 г. – да започне изграждане на центъра Bitcoin City в подножието на вулкана Кончагуа. Той иска да го финансира отчасти с държавни облигации под формата на криптовалута. Държавата ще осигури инфраструктурата, а инвеститорите ще изграждат офиси, апартаменти и молове. Енергията, която е нужна за всички тези процеси, трябва да бъде извлечена от самия вулкан.

На територията на Ел Салвадор има 170 вулкана и Букеле се надява, че ще може да използва геотермална енергия, с която в бъдеще страната да копае собствени биткойни в огромен мащаб. Все още проектът за Bitcoin City не е задействан.

В геотермалната централа La Geo има известно развитие, но само малко количество биткойни са произведени от вулканична енергия. Според експертите ще са нужни от 3 до 10 години, за да се повиши интересът на населението към тези проекти.

Въпреки че има много млади и мотивирани хора, гледащи с оптимизъм към бъдещето, критиците на Букеле също остават значителен брой. Нелсон Роса е чувал за новия технологичен център, но от къщата си в Кончагуа може да види само гъстите гори на Хондурас и Никарагуа. Мъжът се радва повече на павирания път до дома си, отколкото на някаква далечна за него криптовалута.

Той определя Bitcoin City като „фантом“ – проект, който ще облагодетелства чуждестранните предприемачи, а не нормалните хора. 31-годишният мъж и съпругата му имат мобилни телефони и интернет, но са скептично настроени към биткойн. Роса, който работи като охранител, все още не е изтеглил приложението Chivo и не се е възползвал от безплатните 30 долара, които президентът дава на всеки, открил нов акаунт, в опит да мотивира хората към промяна.

В много градове има информационни центрове, които помагат на затрудняващите се да плащат с биткойн. Около 200 машини Chivo са разпространени из цялата страна, за да може салвадорците да си купят дигитален кредит или да обменят биткойни в долари. Автоматите се пазят от полиция и военни, нарамили пушки, пише Der Spiegel.

В САЩ също са инсталирани около 60 подобни машини, чрез които може да се прави трансфер на средства без такса. Това беше и първоначалната цел на Букеле – да се спестят пари, когато работещите в чужбина салвадорци пращат средства на семействата си в страната. Паричните преводи представляват над 20% от БВП на Ел Салвадор.

Според американската компания Athenas, която е участвала в разработване на Chivo, апликацията има около 4 милиона потребители. Много от тях обаче я теглят само за да изхарчат безплатните 30 долара за лекарства, храна или дрехи. Много малко салвадорци плащат с крипто-портфейлите си на всекидневна база. Най-често това се случва в Starbucks, Subway и други ресторанти или магазини.

„Не е като да кажеш, че цяла една нация е „биткойнизирана“ и че след 2 г. всички ще използват биткойн“, казва експертът по криптовалути Джеф Галас.

Отделно уязвимостите в софтуера на Chivo доведоха до редица проблеми – сметките на стотици граждани бяха изпразнени от хакери. Галас смята, че други страни могат да последват примера на Ел Салвадор, след като отчетат и изчистят пропуските в системата на Найиб Букеле.

В Ел Зонте, по крайбрежието на Тихия океан, обаче положението е различно – градът изглежда като „мини Дисниленд“, а по-голяма част от 3-хилядното население ползва биткойн в кафенетата, ресторантите и сърф-магазините всеки ден. Дори кофите за боклук са изрисувани с жълтото „B“ на криптовалутата.

В града от доста време насам се разпространява кампанията „Bitcoin Beach Initiative“, с която поддръжниците на биткойна искат да го популяризират сред сънародниците си. „Това прави животът ни по-лесен“, казва 21-годишната Мабел Алварес, която работи по социалния проект. Тя получава заплатата си в криптовалута, плаща сметките си с нея и праща пари на майка си чрез Chivo.

Ел Зонте се възползва по най-добрия начин от стратегията на Найиб Букеле – преди градът е бил център за феновете на сърфинга, а сега – за тези на криптовалутите.

В столицата Сан Салвадор обаче дълго време се провеждаха протести за забрана на биткойн, водени от по-бедните граждани. Критиците на Букеле се притесняват още, че президентът ще прахоса всички пари на данъкоплатците с инвестициите си в криптовалутата. „Правителството не дава информация за произхода на финансирането и как се прави то“, недоволна е Марджъри де Тригерос – директор на юридическия отдел на салвадорския тинк танк Fusades.

Ел Салвадор е затрупана в дългове, но според местната медия El Diario de Hoy около 70 милиона долара са били използвани за закупуване на 1370 биткойна до момента.

Правителството ще отпусне 1 милиард долара, половината от които ще се използват за изграждане на Bitcoin City, а останалите – в директна инвестиция в криптовалутата. Според експертите обаче центърът ще привлече главно „технологични номади“ и е спорно дали салвадорските граждани изобщо ще спечелят от него.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024