Христо Иванов полага клетва като депутат и после ще напусне парламента Снимка: © ПП-ДБ

Председателят в оставка на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като народен представител, след което ще подаде заявление за напускане на парламента. Това става ясно от съобщение на неговата партия.

То идва, след като ЦИК обяви Иванов за депутат в 50-ото Народно събрание, избран от 24 МИР София. В началото на седмицата обаче лидерът на "Да, България" - част от коалицията ПП-ДБ, съобщи, че подава оставка като председател и ще се откаже от депутатското си място. Причина за действията му са по-слабия резултат на формация, която отчете най-голям отлив на избиратели на вота на 9 юни.

Иванов ще изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс, като първо ще положи клетва като депутат и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Така направи и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" в 49-ото Народно събрание.

"Трайна позиция на “Да, България” е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена", се казва в съобщението на партията.

Преди ден политици, избрани за народни представители, се отказаха от местата си в новия парламент. Сред тях е и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и водачът на ГЕРБ-СДС в Русе Бедрос Пехливанян.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Всички избрани депутати в 50 Народно събрание - по партии и по райони


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024