И Асен Василев е притежавал офшорна компания, но я е напуснал, преди да стане министър

Бившият служебен министър на финансите Асен Василев беше уличен от в. "Труд" в притежание на офшорна компания.

Медията се позовава на документи от българския Търговски регистър, от които се вижда, че Василев е посочен като действителен собственик на "Акселберт" - фирма с ограничена отговорност, регистрирана на Вирджинските острови. Тази компания е едноличен собственик на "СТВ Холдингс", едно от шестта търговски дружества, на които Василев е бил управител, преди да стане министър на финансите в служебния кабинет.

"Акселберт" ЕООД е описано и в декларацията, която Асен Василев е подал пред КПКОНПИ при встъпването му в длъжност през лятото на 2021 г. От наименованието в публичната част на документа не личи, че става дума за чуждестранно дружество.

В нея той трябва да посочи компаниите, в които е имал участие или е управлявал в период от 12 месеца преди датата на назначаването му като финансов министър.

От документа се вижда, че към момента на назначението си той вече не е притежавал дялове във фирми или неправителствени организации. Не е ясно на кого е прехвърлена "Акселберт" след излизането на Василев от собствеността.

В момента Асен Василев е съпредседател на коалицията "Продължаваме промяната" заедно с Кирил Петков.

БНТ цитира пресцентъра на политическата формация, откъдето заявяват, че "12 месеца преди встъпването си в длъжност като служебен министър на финансите Асен Василев е излязъл от собствеността и управлението на цитираната от в. "Труд" фирма "Акселберт Лимитид", както и от всички останали дружества, в които е имал участие".

В декларацията си за имущество Асен Василев беше посочил, че е собственик само на апартамент от 54 кв.м. в София и че разполага с малко над 74 000 лв. налични средства.

В публикацията на "Труд" се казва, че "Акселберт" е собственик на две дружества в България, учредени през 2020 г. "СТВ Холдингс" и "СТВ България".

До май 2021 г. Асен Василев е бил и собственик на "СТВ Консълтинг", което е декларирало 1,6 млн. лв. приходи за 2020 г., но е отчело само 5000 лв. печалба за годината. Медията на Петьо Блъсков призовава НАП да провери дали тази фирма е имала отношения с офшорната компания и дали има данни за "неплащане на данъци".

Статията на "Труд" за фирмата на бившия служебен министър излезе малко след като Международният консорциум на разследващите журналисти публикува мащабно разследване с недекларирани офшорни дружества на политици от цял свят.

В изтеклия архив на т.нар. досиета "Пандора" има двама български политици - Делян Пеевски и Николай Младенов. Данните за Асен Василев не са част от тази база.

Самият той коментира "Пандора" в интервю за bTV в сряда, като заяви, че "да имаш фирми - независимо къде - не е проблем. Въпросът е, че те трябва да бъдат надлежно декларирани по законодателството. Един път пред КПКОНПИ или Сметната палата, както се изисква за държавни служители и публични личност, а вторият път е в Търговския регистър, ако те притежават български фирми".

"Досиетата "Пандора" дават видимост на това кой какви фирми и авоари има, в което само по себе си няма нищо лошо - стига хората да са ги декларирали по надлежния ред", каза Василев.


Николай Младенов е вторият българин в Pandora Papers

Делян Пеевски се яви в ДАНС заради Досиетата "Пандора"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024