Бившият служебен министър на финансите Асен Василев беше уличен от в. "Труд" в притежание на офшорна компания. 

Медията се позовава на документи от българския Търговски регистър, от които се вижда, че Василев е посочен като действителен собственик на "Акселберт" - фирма с ограничена отговорност, регистрирана на Вирджинските острови. Тази компания е едноличен собственик на "СТВ Холдингс", едно от шестта търговски дружества, на които Василев е бил управител, преди да стане министър на финансите в служебния кабинет. 

"Акселберт" ЕООД е описано и в декларацията, която Асен Василев е подал пред КПКОНПИ при встъпването му в длъжност през лятото на 2021 г. От наименованието в публичната част на документа не личи, че става дума за чуждестранно дружество. 

В нея той трябва да посочи компаниите, в които е имал участие или е управлявал в период от 12 месеца преди датата на назначаването му като финансов министър. 

От документа се вижда, че към момента на назначението си той вече не е притежавал дялове във фирми или неправителствени организации. Не е ясно на кого е прехвърлена "Акселберт" след излизането на Василев от собствеността.

В момента Асен Василев е съпредседател на коалицията "Продължаваме промяната" заедно с Кирил Петков. 

БНТ цитира пресцентъра на политическата формация, откъдето заявяват, че "12 месеца преди встъпването си в длъжност като служебен министър на финансите Асен Василев е излязъл от собствеността и управлението на цитираната от в. "Труд" фирма "Акселберт Лимитид", както и от всички останали дружества, в които е имал участие". 

В декларацията си за имущество Асен Василев беше посочил, че е собственик само на апартамент от 54 кв.м. в София и че разполага с малко над 74 000 лв. налични средства.

В публикацията на "Труд" се казва, че "Акселберт" е собственик на две дружества в България, учредени през 2020 г. "СТВ Холдингс" и "СТВ България". 

До май 2021 г. Асен Василев е бил и собственик на "СТВ Консълтинг", което е декларирало 1,6 млн. лв. приходи за 2020 г., но е отчело само 5000 лв. печалба за годината. Медията на Петьо Блъсков призовава НАП да провери дали тази фирма е имала отношения с офшорната компания и дали има данни за "неплащане на данъци". 

Статията на "Труд" за фирмата на бившия служебен министър излезе малко след като Международният консорциум на разследващите журналисти публикува мащабно разследване с недекларирани офшорни дружества на политици от цял свят. 

В изтеклия архив на т.нар. досиета "Пандора" има двама български политици - Делян Пеевски и Николай Младенов. Данните за Асен Василев не са част от тази база. 

Самият той коментира "Пандора" в интервю за bTV в сряда, като заяви, че "да имаш фирми - независимо къде - не е проблем. Въпросът е, че те трябва да бъдат надлежно декларирани по законодателството. Един път пред КПКОНПИ или Сметната палата, както се изисква за държавни служители и публични личност, а вторият път е в Търговския регистър, ако те притежават български фирми". 

"Досиетата "Пандора" дават видимост на това кой какви фирми и авоари има, в което само по себе си няма нищо лошо - стига хората да са ги декларирали по надлежния ред", каза Василев. 


Николай Младенов е вторият българин в Pandora Papers

Делян Пеевски се яви в ДАНС заради Досиетата "Пандора"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"