Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани Снимка: © Screenshot: bTV

Семейството на Николай и Евгения Баневи е било жертва на групата около Петьо Петров - Пепи Еврото, като е имало и конкретни опити за заграбване на бизнеса им. Това се разбра от тяхно интервю за bTV.

През 2019 г. Баневи бяха задържани във Франция и обвинени като участници в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, а след като прекараха различен период в ареста, сега са на свобода. Делото срещу тях все още продължава и на етап "разпит на свидетели".

Завръщането в публичното пространство на семейството съвпадна с разследването на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и евентуалната връзка с изчезването на бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Баневи твърдят, че не познават нито Божанов, нито Петров, но индиректно са били принуждавани да продадат свои имоти.

"Когато започнаха интервютата на Илия Златанов, той каза как Пепи Еврото се е хвалил кого е опраскал, кого е ударил, как е съсипал Баневи. По този начин те са убедили Илия Златанов, че групата е много силна за влияние в съдебната система," каза Евгения Банева.

Първият такъв случай е бил още докато двамата със съпруга ѝ са били в следствения арест във Франция. Тогава адвокат се е свързал с Николай Банев и му е предложил сделка, срещу която в България те ще получат по-лека мярка за неотклонение.

"Да продадем ваканционно селище "Русалка" за 25 млн. лв., като 20 млн. лв от тях да върнем на когото трябва и с 5 млн. лв. да си водим сладък живот," е било предложението към него, обясни Николай Банев.

Той отказа да посочи името на адвоката, като каза само, че "тези, които вършат подобни деяния, съставят веригите, така че да прекъсват някъде."

Вторият случай е бил след като Баневи са спечелили делото по насилственото според тях отнемане на къмпинг "Каваци". Предложението този път е дошло по електронна поща от адвокат Петър Петров - защитник на бившия съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.*

"Да се откажа от всички дела, които сме спечелили за къмпинг "Каваци", и не само. А и да призная, че съм получила в брой 1,5 млн. лв. за продажбата на къмпинга или ще ме върнат в сливенския затвор,” припомни какво е била офертата Банева.

По думите на Баневи те не са били единствените рекетирани по това време. Сума то 1 млн. лв. е била поискана и от семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха задържани в Барселона през март 2019 г. и след близо година в ареста излязоха на свобода срещу гаранция от 500 хил. лв. за всеки. След това делото срещу тях беше подновено.

Според Баневи в България няма голям бизнес без политическа намеса.

"Когато ГЕРБ дойде на власт, говорихме за това, което ставаше с бизнеса – как той беше притискан, как той става креатура на политическите кръгове," каза Николай Банев.

* Димитър Спасов беше съсобственик на "Делта Гард" - охранителната фирма, за която се заговори покрай разследването на "Антикорупционния фонд" - "Осемте джуджета". Фирмата загуби лиценза си за охранителна дейност след разкритията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024