И съдът се намеси в казуса с реорганизацията на движението в центъра на София Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Софийският административен съд постанови да се прекратят „безусловно“ действията по реорганизация на движението в центъра на София, става ясно от съобщение на съда.

Съдът е приел, че полагането на нова пътна маркировка, поставянето на пътни знаци, преградителни съоръжения и др. следва да бъдат "преустановени незабавно".

Решението е по жалбата на Европейски център за транспортни политики и може да бъде обжалвано пред Върховия административен съд (ВАС). Не е ясно каква ще е реакцията на общината, тъй като маркировката и обезопасителните колчета вече са поставени.

Преди седмица мнозинството в Транспортната комисия в Столичния общински съвет и районният кмет Трайчо Трайков призоваха общината да върне предишната организация на движение в центъра на София, докато се решат спорните въпроси с намалените паркоместа за жители от засегнатата зона, но до гласуване на подобно искане така и не се стигна.

По-рано днес в публикация във Facebook профила си, кметът Васил Терзиев съобщи, че е решил да се създаде работна група за обсъждане на проекта.

Отчитам като слабост на проекта липсата на още по-силна предварителна комуникация. Въпреки че е бил обсъждан години наред, въпреки че е бил гласуван в множество документи, дължим на гражданите яснота и диалог, “написа Терзиев, като допълва, че в работната група ще участват всички заинтересовани страни.

"От начало на проекта поставих четири приоритета като условие за реализацията му: изграждане на велоалеи, за да се развива веломрежата на София и да има градът алтернативни форми на придвижване; градският транспорт да се движи по разписание и да подобри услугата за гражданите; проектът да се реализира с минимална загуба на паркоместа до изграждане на алтернативи; проектът да не повлиява негативно на трафика в центъра", написа още Терзиев.

Трафикът в района ще се следи всеки ден в продължение на три месеца, за да се прецени дали се налага пренастройване на светофари или други корекции. Очаква се адаптацията към новия начин на движение в района да отнеме около месец.

Мащабната реорганизация на движението в центъра на София продължава да предизвиква полемика и недоволство сред живеещите в района.

Целта на промените е да се съкрати времето за пътуване с градски транспорт в центъра, където са някои от натоварените линии, както да и да се свържат седем велоалеи, които да облекчат трафика.

Според общината местата за паркиране, които бъдат премахнати от бул. „Патриарх Евтимий“, ще бъдат компенсирани на бул. „Витоша“ и с отварянето на паркинг на ЦГМ за почасово паркиране и за живеещи в „Синя Зона“ до НДК.

Но според част от хората в района, новата организация ще доведе до задръствания, ще повиши замърсяването на въздуха, ще създаде предпоставки за инциденти и ще съкрати допълнително и бездруго недостатъчните паркоместа в центъра.

Проектът за реорганизация на движението не е нов.

Изграждането на бус лента на „Патриарх Евтимий“ е заложено още през 2011 година, когато София се управлява от ГЕРБ, но е „отлежавал“ от години, защото досега не са били предвидени мерки, които да компенсират отпадането на част от местата за паркиране, обясниха при началото на ремонта от общината.

На протестите се появяват и политици от ГЕРБ, които критикуват цялостния проект.

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Мнозинството в СОС призовава за връщане на старата организация на движение в центъра на София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024